Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: I takto může být připojen Internet (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.02.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

I takto může být připojen Internet


I takto může být připojen Internet
Necháváte si zavést do bytu internetové připojení? A už vás napadlo, kdo to bude instalovat? Myslíte, že se jedná o renomované odborníky? Možná ano, možná ne ...
Vilém Gracias, ze dne: 20.02.2007

Internet je fenomén. Nevím, zda-li je toto označení ještě stále namístě, však zcela určitě poznamenal lidský vývoj. Podobně jak jsme závislí na dopravě (vozidla, MHD ...), podobně se již mnoho operací dělá podstatně hůře bez využití internetu.


Pro větší náhled kliknout!

Způsobů, jak se připojit do "sítě", je dnes celá řada. Uživatelé si vybírají podle dosažitelnosti ve své lokalitě a samozřejmě podle dostupných nabídek. Z pohledu uživatele je konečný výsledek především konektivita. Tedy pokud připojené PC nebo celá síť přijímá a odesílá data.


Pro větší náhled kliknout!

Ne jinak tomu bylo u Františka K., který si objednal vysokorychlostní připojení. Rychlost instalace v tomto případě byla přímo úměrná částce, kterou F.K. převedl na účet společnosti. Bohužel to samé se nedalo říci o kvalitě provedení. František K. se nezajímal o provedení instalace, za kterou je odpovědný dodavatel. Rozvody byly provedeny po objektu, který vlastní místní domovní správa.


Pro větší náhled kliknout!

Ta ovšem nedala žádný souhlas k umístění takových zařízení. Bylo tedy umístěno svévolně, bez povolení. Pokud svévolně, pak samozřejmě nikdo nevyžaduje jakékoliv revize provedení.


Pro větší náhled kliknout!

Na obrázcích vidíte, jak vypadá instalovaný systém, který sice funguje ke spokojenosti koncového uživatele, však s odborností má opravdu málo společného.


Pro větší náhled kliknout!

Mě osobně vstávají vlasy hrůzou především pohledem na UTP v těsném souběhu se svodem hromosvodu. Pravděpodobně i požárníci by si "přihřáli polívčičku". A kdo, že to neví jak se to má instalovat? Celou instalaci provedli dva chlapci automechanik a stolař. Poslední, třetí mládenec gymnazista instaloval a inkasoval.

Myslím, že zde vůbec nejde o vzdělání samotné, spíše o způsob provedení. Pokud již pracuji v jiném oboru, tak se řídím pravidly, tedy například normami, které se podobné činnosti týkají.

(kcp)

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.