Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Hrom aby do toho (ne) praštil


Document Actions
Hrom aby do toho (ne) praštil
Sešel se rok s rokem a máme tady nové normy ČSN EN 62305 – 1, 3 a 4 ed. 2. No a co nového nám normy nesou? V podstatě nic moc. V principu vůbec nic no a i těch malicherností co jsou, nijak moc není. Ale je to fajn, že pořád něco děje a člověk se nemusí jenom rekreovat, vymýšlet koníčky a sport, blbnout s děckama a tak. Proto jsem napsal program, software, který se stal nástupcem původních programů Hromosvody PLUS a Návrh LPS ...
Komerční sdělení, ze dne: 24.07.2012
reklama

 

Sešel se rok s rokem a máme tady nové normy ČSN EN 62305 – 1, 3 a 4 ed. 2. A tak si říkám, že jsou ty kluci tak pilní, nebo jen prostě rychle stárneme… a co to vlastně všechno znamená? Jen tak mimochodem vím, že se píše TI kluci, ale TY kluci prostě líp zní. No a co nového nám normy nesou? V podstatě nic moc. V principu vůbec nic no a i těch malicherností co jsou, nijak moc není. Ale je to fajn, že pořád něco děje a člověk se nemusí jenom rekreovat, vymýšlet koníčky a sport, blbnout s děckama a tak. A když už se dějí změny, tak jsem taky musel něco změnit no a když už jsem něco měnil, tak jsem si říkal, že by to mohlo mít i nějaký smysl. Proto jsem napsal program, software, který se stal nástupcem původních programů Hromosvody PLUS a Návrh LPS – jmenuje se LPS a SPM.

Už s tím názvem jsem měl problém. LPS totiž nezahrnuje kompletní návrh a nově se dělí na vnější a vnitřní LPS a dále na SPM (ochranu proti magnetickému poli). Takže jen "hromosvody", nebo "LPS" by bylo špatně. Příště by se to mohlo jmenovat třeba dg256orH5 a to i přes to, že někdo bude myslet, že jde o nový zmutovaný virus nebo chemickou značku. Tak či tak, LPS a SPM je na světě.

Když jsem vymýšlel, jak bych to všechno mohl vylepšit, tak jsem vymyslel, že bych to mohl zjednodušit. Řekl jsem si, že těch vylepšení je všude už tolik, že snad přidávat další nuance nuancí už by fakt někdo nemusel unést (viz film Volný pád s Michaelem Douglasem).

Nový soft LPS a SPM (kruci, když mi někdo pošle dobrý tip na název, tak to ještě přejmenuji a výherce dostane poštou moji fotku). Takže, nový soft LPS a SPM je nový v tom, že jede podle nových norem se všemi nepatrnými změnami. Je nový svou jednoduchostí. Kromě části, která přibližuje pravidla z norem v tom pořadí, v jakém jsou v normách předloženy, prochází soft celý návrh systému. Od střechy po zem, od vnějšího LPS po nejvnitřnější SPM, a to velice přehledně, jednoduše a názorně. Nové obrázky vydají za 1.000 slov. Co bylo dříve popsáno mnoha slovy, snažil jsem se nahradit názornými vyobrazeními. Každý, kdo chce systém navrhnout, by měl být proveden bod po bodu a měl by cítit, co se v jeho systému bude dít a proč. Uvidí to z pohledu blesku, a to prý jsou ti neřádi neživí.

Nový soft také obsahuje i šablonu (mustr) celého návrhu, jak jej vyrábím k projektu. Je to uděláno v EXCELu a je to tak variabilní, že stačí šablonu otevřít, přepsat to podle dané konkrétní situace a je to. Na prvním listě to vše vymýšlím a na dalších rozepisuji konkrétně čím a jak. Realizační firma to má nachystané a nemusí uvažovat kolik čeho a kde. Aby byl návrh k něčemu, musí být doplněn náčrtky detailů, obrázky, screeny. K tomu všemu velmi dobře poslouží program SCHÉMATA, který je dodáván automaticky s novým softem a který se při instalaci LPS a SPM hned taky nainstaluje. Normální projekty maluji za pomocí jiného softu, ale pokud chci doplnit textovou zprávu návrhu LPS právě o takové doplňky, tak je tento softík nenahraditelný. Pokud navrhuji např. nějaký jímač a jednoduše to zkreslím, tak je to super zaprvé pro mne, pro výpočty a po té také zmíněné realizační firmě. Ještě jsem v reálu neviděl, že by to krom mne někdo vymakal do detailů tak, že realizační firma nemusí řešit věci až za pochodu. Zprávu doplňuji ilustračními fotkami a screeny ze stavebních výkresů, takže montážníci to mají naservírované přímo pod nos.
Nový soft LPS a SPM také zrovna obsahuje katalogy výrobců hromosvodních součástí a SPD. Několik návrhů jsem udělal již tímto novým softem a fakt to frčí.

Další změnou je přepracování výpočtu rizik. Je to ještě jednodušší, méně obsáhlé, je to jasné, zjednodušené a navíc dovedně jsem ukryl a na pozadí vyřešil ty od reality urvané věci.
Celý soft je poznamenaný dnes již několikaletou praxí a s jediným cílem, udělat to dobře, spolehlivě a co nejrychleji a jít se věnovat něčemu smysluplnému. Čemu? To už nechám na vás.

David Klimša

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933