Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?


Document Actions
HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?
Zatéká vám pod střechu? Její oprava se určitě vyplatí. To měli vědět i manželé Hrubých v tomto příběhu z poloviny minulého stolení, které jednoho rána vzbudilo klepání a křik: „Hoří vám chlévy!“. Do odbočné krabice elektrického vedení v omítce nad vchodem do chléva jim z děravé střechy zatékalo a svorky vodičů byly rozežrány rzí tak, že se prakticky rozsypaly. K neštěstí pak chybělo už jen málo. Co se přesně stalo?
Autorský článek, ze dne: 18.09.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Zatéká vám pod střechu? Je-li tomu tak, dejte ji co nejdříve spravit! Není větší nebezpečí požáru elektrického zařízení, než je-li odbočná krabice v hořlavém okolí a při tom do ní zatéká. V archivech je zaznamenána nepřehledná řada požárů, které nám každoročně způsobují ohromné škody, a které vznikly tím, že zatékalo do trubky nebo do odbočné krabice. Přečtěte si aspoň o jednom z nich.

Manželé Hrubých byli družstevníci. Místní JZD však nemělo ještě dostavěné stáje a kravín, a proto byl dobytek roztroušen po jednotlivých chalupách a hospodářstvích. U Hrubých bylo ustájeno 11 kusů hovězího dobytka, 2 koně a 14 prasat, vše v celkové hodnotě 65.000 korun.

Jistě si dovedete představit zděšení obou manželů, když jim jednoho rána ve 3/4 na čtyři zatloukl někdo na okno a křičel: „Hoří vám chlévy!“

Družstevní majetek — vylekali se oba, vyskočili rovnýma nohama z postelí a hnali se k chlévům, jejichž střecha byla již v jediném plamenu. Bez rozmýšlení se vrhli do stáje i chlévů a začali vyvádět dobytek na dvůr. Podařilo se jim to, ačkoli oba utrpěli těžké popáleniny od sena padajícího z půdy, jejíž podlaha byla již prohořelá. Sotva vyvedli poslední kus, stropy ve stájích se zřítily.

Na půdě nad chlévy shořelo 40q sena, 80q slámy a 46q obilí. Kromě toho shořel i majetek obou družstevníků v podobě slaniny, sádla, krupice, mouky, otrub, lněného semena a jetele. Celková škoda byla odhadnuta na 32.000 korun.

Vyšetřování ukázalo, že oheň vznikl od odbočné krabice elektrického vedení v omítce nad vchodem do chléva. Víko krabice bylo vyraženo a od ní směrem ke střeše byla omítka zřetelně začazena. Jinak byla celá vnější omítka chlévů čistá. Rozebráním krabice bylo zjištěno, že do ní z děravé střechy zatékalo a že svorky vodičů byly rozežrány rezem tak, že se prakticky rozsypaly. I izolace vodičů byla shnilá, a proto když vodiče vypadly ze svorek, nastal zkrat a z krabice vyšlehl elektrický oblouk, který zapálil hořlavou střechu. Že účinek zkratu byl tak zhoubný, o to se postaraly spravované pojistky, na nichž vyšetřující odborníci našli až 6 drátků.

Hrubý se vymlouval, že pojistka v poslední době stále praskala a že ji tedy musel zesílit.
Rozbor v roce 1959
Časté přetavení téže pojistky bylo výstražným znamením, že elektrická instalace není v pořádku a že někde dochází k vadnému proudu. Kdyby Hrubý pojistku nespravoval a nezesiloval a zavolal raději odborníka, mohl být ušetřen bolestného popálení a ztráty 32.000 korun.

K podobnému požáru z odbočné zavlhlé krabice dochází velmi často, hlavně ve stodolách, dřevěných chatách a dřevěných barácích, které dnes bývají téměř u každého závodu a slouží jako sklady nebo kanceláře. Tedy znovu pozor! Do dřevěné nebo jinak hořlavé budovy nesmí zatékat! Pojistky musí být v takovém případě naopak o 1 stupeň slabší, než by podle průřezu vyžadovalo instalované elektrické vedení.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933