Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.09.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?


HROBAŘ: Zatéká vám pod střechu?
Zatéká vám pod střechu? Její oprava se určitě vyplatí. To měli vědět i manželé Hrubých v tomto příběhu z poloviny minulého stolení, které jednoho rána vzbudilo klepání a křik: „Hoří vám chlévy!“. Do odbočné krabice elektrického vedení v omítce nad vchodem do chléva jim z děravé střechy zatékalo a svorky vodičů byly rozežrány rzí tak, že se prakticky rozsypaly. K neštěstí pak chybělo už jen málo. Co se přesně stalo?
Autorský článek, ze dne: 18.09.2015



Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Zatéká vám pod střechu? Je-li tomu tak, dejte ji co nejdříve spravit! Není větší nebezpečí požáru elektrického zařízení, než je-li odbočná krabice v hořlavém okolí a při tom do ní zatéká. V archivech je zaznamenána nepřehledná řada požárů, které nám každoročně způsobují ohromné škody, a které vznikly tím, že zatékalo do trubky nebo do odbočné krabice. Přečtěte si aspoň o jednom z nich.

Manželé Hrubých byli družstevníci. Místní JZD však nemělo ještě dostavěné stáje a kravín, a proto byl dobytek roztroušen po jednotlivých chalupách a hospodářstvích. U Hrubých bylo ustájeno 11 kusů hovězího dobytka, 2 koně a 14 prasat, vše v celkové hodnotě 65.000 korun.

Jistě si dovedete představit zděšení obou manželů, když jim jednoho rána ve 3/4 na čtyři zatloukl někdo na okno a křičel: „Hoří vám chlévy!“

Družstevní majetek — vylekali se oba, vyskočili rovnýma nohama z postelí a hnali se k chlévům, jejichž střecha byla již v jediném plamenu. Bez rozmýšlení se vrhli do stáje i chlévů a začali vyvádět dobytek na dvůr. Podařilo se jim to, ačkoli oba utrpěli těžké popáleniny od sena padajícího z půdy, jejíž podlaha byla již prohořelá. Sotva vyvedli poslední kus, stropy ve stájích se zřítily.

Na půdě nad chlévy shořelo 40q sena, 80q slámy a 46q obilí. Kromě toho shořel i majetek obou družstevníků v podobě slaniny, sádla, krupice, mouky, otrub, lněného semena a jetele. Celková škoda byla odhadnuta na 32.000 korun.

Vyšetřování ukázalo, že oheň vznikl od odbočné krabice elektrického vedení v omítce nad vchodem do chléva. Víko krabice bylo vyraženo a od ní směrem ke střeše byla omítka zřetelně začazena. Jinak byla celá vnější omítka chlévů čistá. Rozebráním krabice bylo zjištěno, že do ní z děravé střechy zatékalo a že svorky vodičů byly rozežrány rezem tak, že se prakticky rozsypaly. I izolace vodičů byla shnilá, a proto když vodiče vypadly ze svorek, nastal zkrat a z krabice vyšlehl elektrický oblouk, který zapálil hořlavou střechu. Že účinek zkratu byl tak zhoubný, o to se postaraly spravované pojistky, na nichž vyšetřující odborníci našli až 6 drátků.

Hrubý se vymlouval, že pojistka v poslední době stále praskala a že ji tedy musel zesílit.
Rozbor v roce 1959
Časté přetavení téže pojistky bylo výstražným znamením, že elektrická instalace není v pořádku a že někde dochází k vadnému proudu. Kdyby Hrubý pojistku nespravoval a nezesiloval a zavolal raději odborníka, mohl být ušetřen bolestného popálení a ztráty 32.000 korun.

K podobnému požáru z odbočné zavlhlé krabice dochází velmi často, hlavně ve stodolách, dřevěných chatách a dřevěných barácích, které dnes bývají téměř u každého závodu a slouží jako sklady nebo kanceláře. Tedy znovu pozor! Do dřevěné nebo jinak hořlavé budovy nesmí zatékat! Pojistky musí být v takovém případě naopak o 1 stupeň slabší, než by podle průřezu vyžadovalo instalované elektrické vedení.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.