Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Zákonitost série tří


Document Actions
 HROBAŘ: Zákonitost série tří
"20 let se tu nic nestalo, tak co by se najednou mohlo stát." Takový přístup ke špatnému stavu elektrického zařízení není nijak ojedinělý. V tomto případě si ale vyžádal hned tři úrazy elektrickým proudem. Dva z nich byly přitom smrtelné. Až poté bylo celé elektrické zařízení v lignitovém dole přísně zrevidováno a dáno do stavu odpovídajícímu předpisům a normám. Co všechno se ale předtím muselo stát?
Autorský článek, ze dne: 10.02.2017
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Věříte v sérii tří neštěstí za sebou? Jistě že neexistuje žádná taková zákonitost, ale přece někdy k takové sérii dojde. Proč? Protože elektrické zařízení je již neodbornou údržbou tak zchátralé, že začne ohrožovat uživatele přímo lavinovitě. A protože vedení podniku se obyčejně rozhoupá k radikální nápravě až po třetím výstražném neštěstí, pak zde máme jasnou odpověď na svou otázku.

Podobný případ se přihodil v jednom lignitovém dole. "20 let se tu nic nestalo, tak co by se najednou mohlo stát“ — tvrdil dozorčímu orgánu hlavní energetik dolu. A přece se stalo.

V červenci došlo k úrazu elektrickým proudem při přemisťování elektrického dopravníku, jehož horní konec přišel do styku s trolejí 500V. Dopravník nebyl uzemněn, a proto nebyl chráněn před nebezpečím dotykovým napětím. Obsluhovatel, který dopravník postrkoval, utrpěl úraz, z něhož se však na štěstí za chvíli vzpamatoval. Jistě ho zachránily ztvrdlé ruce plné mozolů a poměrně dobrá obuv.

Případ tedy dopadl pro odpovědné vedení šťastně, ale měl být výstrahou, že elektrické zařízení dolu není již v bezpečném stavu. Žádné opatření však nebylo učiněno.

V srpnu, téměř přesně za měsíc po prvním úrazu, došlo k úrazu druhému, a to smrtelnému. Zaměstnanec dolu, 35letý havíř Pavel Čejka, pomáhal vyprostit ze závalu elektrický vrátek. Zatáhl za tažné lano vrátku a utrpěl smrtelný úraz napětím 500V.

Vyšetřováním bylo zjištěno, že rabovací vrátek nebyl uzemněn a byl zapojen tak neodborně, že při celkem malém pohybu se fázový vodič uvolnil a přišel do styku s kostrou vrátku. Tím se dostalo plné napětí 288V (500:√3) proti zemi na ocelové lano bubnu. Vrátek zapojoval zaměstnanec, který nebyl elektrikářem. Vrátek se prý nedal vypnout, protože i jeho vypínač byl zavalen.

Teď již šlo o vážný případ ztráty lidského života, ale kromě různých příkazů k zvětšené opatrnosti při zacházení s elektrickým zařízením se opět nic k zlepšení celkového stavu nestalo.

Proto zase za měsíc, v polovině září došlo k dalšímu, rovněž smrtelnému úrazu.

U sběrného dopravníku byl kromě normálního vypínače motoru ještě nouzový vypínač na delší gumové šňůře, který byl havířům na dosah ruky, takže mohli v nutném případě okamžitě zastavit dopravník. Jednoho dne jim tento nouzový vypínač při posunování dopravníku zapadl mezi hráň a stěnu dopravníku. Havíř Václav Morávek chtěl vypínač vyprostit a vytahoval jej proto násilím za gumovou šňůru. Šňůra nebyla svým obalem přichycena k vypínači a tah se přenesl přímo na konce holých vodičů na svorkách vypínače. Jeden z nich se uvolnil a vyčníval z okraje bakelitového pouzdra vypínače ven. Morávek to ve tmě samozřejmě nezpozoroval, a když přehmátl rukou až těsně k pouzdru vypínače, přišel do styku s obnaženým koncem utrženého vodiče. Protože ležel zpocený a téměř nahý na železné konstrukci dopravníku, byl proudem napětí 500V okamžitě usmrcen. Teprve po této „osudové sérii tří“ bylo celé elektrické zařízení přísně zrevidováno a dáno do stavu odpovídajícímu předpisům a normám.

Rozbor v roce 1959
Ani tento případ není ojedinělý. Dozorčí orgánové všech stupňů se stále setkávají s výrokem: „Dvacet let to tak děláme a ještě se nikomu nic nestalo.“ Případ sám dokazuje, jak lehkomyslné je takové tvrzení, a jak je nebezpečné spoléhat se na dosavadní štěstí. Mnohem spíše jsou tu na místě lidová rčení: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, nebo: Co můžeš udělat ještě dnes, neodkládej na zítřek.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933