Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Výbuch v plynárně


Document Actions
HROBAŘ: Výbuch v plynárně
Vedoucího hostince stojícího proti plynárně probudila ve čtyři hodiny ráno hromová rána, která otřásla celým hostincem v základech. Vyděšen vyběhl na ulici a viděl, že z plynárny se valí mračna dýmu. Z plynárny vyběhl člověk v hořícím oblečení. Hostinský z něho strhal hořící oblek, dovlekl ho do výčepu, zabalil do prostěradla a přivolal lékaře. Postiženému již ale nebylo pomoci. Co se v plynárně stalo?
Autorský článek, ze dne: 30.12.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Vedoucí hostince stojícího proti plynárně byl ve 4 hodiny ráno probuzen hromovou ránou, která otřásla celým hostincem v základech. Vyděšen vyběhl na ulici a viděl, že z plynárny se valí mračna dýmu. V tom z ní vyběhla postava s hořícím šatem.

Hostinský strhal z postiženého hořící oblek, dovlekl ho do výčepu, zabalil do prostěradla a telefonoval pro lékaře, požárníky a veřejnou bezpečnost.

Všichni se dostavili na místo s mimořádnou pohotovostí, ale postiženému již nebylo pomoci. Utrpěl popáleniny nejvyššího stupně, téměř na 50 procent povrchu těla a pozvolna umíral. Než zemřel, prohlásil, že vypínal elektrické čerpadlo a dostal při tom ránu elektrickým proudem. V témže okamžiku prý nastal výbuch, který ho srazil k zemi. Posledními silami se mu podařilo vyběhnout z hořícího objektu.

Oheň byl rychle uhašen a začala se vyšetřovat příčina neštěstí. Byl přivolán i znalec pro elektrotechniku, aby pomohl celý případ řádně objasnit.

Vyšetřování však bylo neobyčejně obtížné a komplikované. Bylo zjištěno, že únik plynu nastal proto, že u tlakového regulátoru plynu nebyly záklopky naplněny vodou, takže vodní uzávěr vůbec nefungoval. Obsluhovatel zřejmě usnul a nedolil včas vodu.

Co však bylo příčinou zapálení výbušné směsi, kterou vytvořil unikající svítiplyn se vzduchem?

Svítiplyn je lehčí než vzduch, a proto k vytvoření výbušné směsi muselo dojít nejprve pod stropem. Na stropě bylo proti předpisům jen běžné porcelánové svítidlo do mokra s trubkovými svorkami, které nezaručují pevný dotyk s konci přívodních vodičů. Mohlo zde snadno dojít k uvolnění vodiče a k jiskření. To se zdá být nejpravděpodobnější, ale těžko prokazatelné, protože celý strop byl rozmetán. Umírající zaměstnanec však zřetelně prohlásil, že k výbuchu došlo v okamžiku, kdy ve vedlejší strojovně vypínal elektrický motor čerpadla a kdy dostal elektrickou ránu od tlačítka vypínače.

Byla proto prozkoumána i tato možnost. Místnost strojovny byla od regulační plynové stanice oddělena jen předsíňkou, do níž ústily dveře ze strojovny i regulační stanice. Dveře byly hrubě provedené a netěsné a konečně mohly být i otevřené. To se již nedalo dokázat. Kromě toho byla ve spojovací zdi dvě okna, zcela jednoduchá, z tenkého skla, nijak nezajištěná proti přetlaku plynu. Je dokonce možné, že některé sklo bylo rozbito. K tomu se ovšem nikdo ze zaměstnanců dodatečně nepřiznal. Protože i celá místnost strojovny byla výbuchem demolována, nemohla komise sama již nic zjistit. V každém případě však musela přiznat, že stavebně byla budova tak neodborně provedena, že možností vniknutí plynu z regulační stanice do strojovny bylo více než dosti.

I ve strojovně by se však svítiplyn tlačil nejprve ke stropu. Ve stropě měla být údajně ventilace, kterou měl plyn volně unikat do prostoru nad střechou. Protože strop byl výbuchem rozmetán, nemohlo se již zjistit, zda nebyla ventilace proti předpisům zavřená, nebo zda dokonce vůbec nechyběla. Aby mohl nastat výbuch od vypínače čerpadla, musel se nejprve vytvořit polštář výbušné směsi pod stropem, a to tak velký, že svým dolním okrajem dosahoval až na vypínač, který byl asi 160cm nad zemí. V tomto případě by však nemohla působit žádná stropní ventilace a kromě toho by měl postižený zaměstnanec hlavu již ve výbušné směsi, která je naprosto nedýchatelná a jedovatá.

Je proto výpověď obsluhovatele velmi nepravděpodobná, třebaže není důvodu, proč by umírající člověk nemluvil pravdu. Lékař při pitvě zjistil skutečně malé elektrické popálení na jeho dlani a izolační odpor vypínače byl naměřen jen 0,015MΩ, takže k úrazu elektřinou zřejmě došlo.

Z celého zjištění je jedině možný tento výklad: Postižený stál v rozvodně u rozvaděče a právě natahoval ruku, aby
vypnul vodní čerpadlo, když v tom nastal výbuch ve vedlejší regulační stanici. Vyraženými okny se výbuch rozšířil do sousední strojovny. Postižený právě vytrhl tlačítko vypínače, dostal přitom elektrickou ránu a tlakovou vlnou od výbuchu byl v zápětí sražen k zemi.

V tak krátkém okamžiku nemohl postřehnout přesný sled událostí a domníval se, že výbuch zavinil teprve vypínač.

U tlačítka vedlejšího vypínače našla vyšetřující komise kousek přetaveného holého měděného lanka. Nebylo žádného důvodu, aby zde toto lanko bylo. Zůstává proto i podezření, že někdo z žertu nastražil toto lanko na obsluhovatele a přivedl na ně napětí. Postižený dostal asi ránu od tohoto lanka, což je daleko pravděpodobnější než od izolačního tlačítka vypínače, i když vypínač měl zmenšený izolační odpor. Toto zmenšení mohlo nastat až dodatečným zvlhnutím vypínače při výbuchu nebo při hašení požáru. Když vypínač dobře vyschl, jeho izolační odpor byl 50MΩ.

Rozbor v roce 1959
Případ ukazuje, jak obtížné je objektivní vyšetření příčin výbuchu nebo požáru. Celkem však lze v tomto případě považovat za naprosto jisté, že zařízení plynárny nevyhovovalo předpisům pro prostředí s nebezpečím výbuchu. Strojovna měla být dokonale oddělena od regulační stanice svítiplynu, protože ve strojovně byly elektrické stroje a přístroje, které svým jiskřením mohly kdykoli způsobit výbuch. V čerpací stanici bylo vždy nebezpečí výbuchu stupně 1, a proto svítidlo mělo být v ne výbušném závěru.

Všechny spoje musely být v zajištěném provedení proti možnosti uvolnění. Větrání mělo být stále v činnosti a mělo být vypočítáno na osminásobnou výměnu vzduchu za hodinu.

Hrubým porušením předpisů je i to, zůstanou-li vodní uzávěry bez vody. Nutno podotknout, že v plynárně byla před rokem kontrola elektrického zařízení a že v zápise je nařízena řada úprav, které ovšem nebyly provedeny.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933