Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Vratký závěšák nebyl ani pro holuby


Document Actions
HROBAŘ: Vratký závěšák nebyl ani pro holuby
Povodně, uragány, požáry ... nic veselého. Ovšem kutil v elektrice může být něco podobně hrůzostrašného. O vesnických instalacích kolují různé historky. Zde je jedna, která sice neohrozila nikoho přímo na životě, ovšem následky kutilského chování jsou varující. Jiří byl starý holubář, jeho věhlas se šířil po celém kraji. Tomuto druhu ptactva prakticky obětoval vše. Byl starým mládencem a na stará kolena mu dělali společnost právě tito ptáci.
Igor Nováček, ze dne: 16.05.2012
reklama


Jiří byl starý holubář. jeho věhlas se šířil po celém kraji. Tomuto druhu ptactva prakticky obětoval vše. Byl starým mládencem a na stará kolena mu dělali společnost právě tito ptáci. Jednoho krásného dne starému Jirkovi vítr odfoukl střechu i s holubníkem. Pro Jiřího to byl životní zlom. Svět se zhroutil.

3

Již druhý den po pohromě si však všiml, že jeho ptactvo se poflakuje různě po střechách jeho sousedů. Některé kusy přelétaly nad torzem jeho stavení, ale nenacházely svou domovinu. Sousedé se starostou se samozřejmě pustili do prvotních oprav tak, aby Jiří mohl zachránit co se zachránit dalo.
Se střechou odešel i přívodní kabel nn. Protože za tu dobu byla pod silnicí volná chránička navrhli Jiřímu, že mu přípojku udělají v zemi. Tato nabídka byla pro Jiřího velmi výhodná, protože by si vše vzala na svá bedra obec. Jiří to však viděl jinak. Měl totiž teorii, že jeho holubi se vrátí pokud budou mít na čem sedět. Poprosil starostu o přípojku vzduchem. Tento nápad byl však jednomyslně zamítnut.

2

Jirka se však svého plánu vzdát nechtěl a postavil vzdušný přípoj sám. Kupodivu se nemusel nikoho doprošovat o připojení na sloupě. Použil původní závěšák, který se utrhl na straně jeho střechy. Kabel napojil, vyměnil na sloupě vypálené pojistky a poté se zbytky chalupy rozsvítily.

Nikdo nechtěl věřit svým očím, když se druhý den slétli Jirkovi holubi a opravdu posedali na chatrné vedení. Jirka stál před chalupou, pyšně vzhlížel ke svým věrným a v tu chvíli mu vůbec nevadilo, že nemá půl chalupy v pořádku.

1

Co se však nestalo?
Holubi patrně opravdu přilétli všichni. Podepřený závěsný kabel se skácel. Holubi byli pryč a navíc půl chalupy potemnělo. S Jirkou to nic neudělalo. Byl si v tu chvíli jistý, že se mu holubi vrátí znovu a zašel do polorozpadlého stavení pátrat proč přestalo hrát rádio. Mezitím na dvoře doutnal v seníku kabel. Proč? Jiří kabel napojil, ale neizoloval. A také v pojistkové skříňce na sloupě vyměnil přepálené pojistky "dočasně" vázacím drátem.

Asi do půl hodiny přijel starosta. Tentokrát jako velitel hasičského vozu ... 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933