Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Vratký závěšák nebyl ani pro holuby (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Vratký závěšák nebyl ani pro holuby


HROBAŘ: Vratký závěšák nebyl ani pro holuby
Povodně, uragány, požáry ... nic veselého. Ovšem kutil v elektrice může být něco podobně hrůzostrašného. O vesnických instalacích kolují různé historky. Zde je jedna, která sice neohrozila nikoho přímo na životě, ovšem následky kutilského chování jsou varující. Jiří byl starý holubář, jeho věhlas se šířil po celém kraji. Tomuto druhu ptactva prakticky obětoval vše. Byl starým mládencem a na stará kolena mu dělali společnost právě tito ptáci.
Igor Nováček, ze dne: 16.05.2012



Jiří byl starý holubář. jeho věhlas se šířil po celém kraji. Tomuto druhu ptactva prakticky obětoval vše. Byl starým mládencem a na stará kolena mu dělali společnost právě tito ptáci. Jednoho krásného dne starému Jirkovi vítr odfoukl střechu i s holubníkem. Pro Jiřího to byl životní zlom. Svět se zhroutil.

3

Již druhý den po pohromě si však všiml, že jeho ptactvo se poflakuje různě po střechách jeho sousedů. Některé kusy přelétaly nad torzem jeho stavení, ale nenacházely svou domovinu. Sousedé se starostou se samozřejmě pustili do prvotních oprav tak, aby Jiří mohl zachránit co se zachránit dalo.
Se střechou odešel i přívodní kabel nn. Protože za tu dobu byla pod silnicí volná chránička navrhli Jiřímu, že mu přípojku udělají v zemi. Tato nabídka byla pro Jiřího velmi výhodná, protože by si vše vzala na svá bedra obec. Jiří to však viděl jinak. Měl totiž teorii, že jeho holubi se vrátí pokud budou mít na čem sedět. Poprosil starostu o přípojku vzduchem. Tento nápad byl však jednomyslně zamítnut.

2

Jirka se však svého plánu vzdát nechtěl a postavil vzdušný přípoj sám. Kupodivu se nemusel nikoho doprošovat o připojení na sloupě. Použil původní závěšák, který se utrhl na straně jeho střechy. Kabel napojil, vyměnil na sloupě vypálené pojistky a poté se zbytky chalupy rozsvítily.

Nikdo nechtěl věřit svým očím, když se druhý den slétli Jirkovi holubi a opravdu posedali na chatrné vedení. Jirka stál před chalupou, pyšně vzhlížel ke svým věrným a v tu chvíli mu vůbec nevadilo, že nemá půl chalupy v pořádku.

1

Co se však nestalo?
Holubi patrně opravdu přilétli všichni. Podepřený závěsný kabel se skácel. Holubi byli pryč a navíc půl chalupy potemnělo. S Jirkou to nic neudělalo. Byl si v tu chvíli jistý, že se mu holubi vrátí znovu a zašel do polorozpadlého stavení pátrat proč přestalo hrát rádio. Mezitím na dvoře doutnal v seníku kabel. Proč? Jiří kabel napojil, ale neizoloval. A také v pojistkové skříňce na sloupě vyměnil přepálené pojistky "dočasně" vázacím drátem.

Asi do půl hodiny přijel starosta. Tentokrát jako velitel hasičského vozu ... 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.