Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Úraz v měnírně


Document Actions
HROBAŘ: Úraz v měnírně
Výkřik a hustý dým ukončily jedno hektické ráno v šestianodovém, rtuťovém usměrňovači v měnírně 6kV na stejnosměrné napětí 3000V. Když se údržbář Ševčík rozběhl ke kobce usměrňovače, našel tu na zemi svého 19letého kolegu Polana. Ležel na znaku, s nohama mezi anodovými nádobami. Spolu s mistrem se pustili do oživování, zatímco další kolega přivolal záchranku. Podařilo se Polana oživit? A co se vlastně ten den v měnírně stalo?
Autorský článek, ze dne: 15.04.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Aby si čtenář mohl vytvořit vlastní představu o celém ovzduší, psychologických podmínkách a náhodném sledu událostí, z nichž se rodí příznivé okolnosti pro vznik neštěstí, pokusím se podrobněji vystihnout postup všech událostí, které vyvrcholily smrtelným úrazem 19letého elektromontéra v měnírně elektrizované dráhy Žilina-Kralovany.

Místo smrtelného úrazu:
šestianodový rtuťový usměrňovač v měnírně 6kV na stejnosměrné napětí 3000V.

V měnírně byli toho dne zaměstnáni:

směnový mistr s. Govanda, údržbář s. Ševčík, starší elektromontér s. Gavalovič, mladší elektromontér š. Dušan Polan.

Postup událostí až k okamžiku smrtelného úrazu:

Od začátku ranní směny pomáhá směnový mistr s. Govanda údržbáři s. Ševčíkovi při opravě čerpacího potrubí pro I. usměrňovací soupravu. I. usměrňovací souprava je proto vypnuta a v provozu je souprava II. Mezi oběma soupravami je ochranné ohrazení, aby snad bezděky v zápalu práce na usměrňovači I nemohlo dojít k doteku se zařízením 3000V usměrňovače II.

K směnovému mistru Govandovi přišel starší elektromontér Gavalovič a hlásil mu, že na kabelovém vývodu pro napájení zabezpečovacího traťového zařízení se objevilo značně nerovnoměrné zatížení jednotlivých fází.

Směnový mistr byl tím znepokojen a povolal proto montéry ze Sdělovací a zabezpečovací distance Žilina, aby prohlédli 6kV rozvod podél celého úseku trati.

Montéři přijeli nejbližším vlakem v 8 hodin ráno a žádali mistra Govandu, aby jim vypnul napájecí kabel autobloku ve směru Kralovany. Mistr Govanda dal příkaz staršímu elektromontérovi Gavalovičovi, aby provedl vypnutí, ale aby to napřed projednal telefonicky s dispečinkem. Elektrodispečink souhlasil a Gavalovič napájecí kabel vypnul. Mistr si ještě na to počkal a pak s mladším montérem odešel k usměrňovači I, kde mu vysvětlil, jak má pomáhat údržbáři při jeho opravách. To už bylo 8,30 hod.

Pak mistr zavolal Gavaloviče a šli společně prohlížet celou rozvodnu 6kV. Před kobkou kabelu pro napájení autobloku se mistr zastavil a ukazoval Gavalovičovi na odpojovač. „To sis toho nemohl hned všimnout, že nože odpojovače nedoléhají? Tady máš tu příčinu nerovnoměrného zatížení a my jsme zbytečně vyhnali montéry na trať! Podej mi vypínací tyč a já ty nože dorazím do správné polohy!“

Starší montér Gavalovič se zastyděl a ochotně přinesl vypínací tyč. Mistr uchopil tyč, a protože byl asi také trochu rozzloben, dorazil nedosednutý nůž odpojovače nějak prudčeji, než bylo třeba. Konec tyče se mu vysmekl z oka nože a zavadil o plechovou stěnu rozvaděčové skříně. Ozvala se rána, vyšlehl oheň a vzniklý zkrat automaticky vypnul celý rozvaděč vlastní spotřeby. Rozhoukala se signální houkačka, která přilákala na místo i údržbáře a mladšího montéra Polana. Jinak se nic nestalo. Jen mistr proklínal svou neopatrnost a pak se odebral se starším montérem do velínu k řídicímu pultu a dálkově tlačítkem vypnul přívod měnírny 22kV. Gavalovič zatím telefonicky žádal, aby v hlavní rozvodně v Liskové zapnuli znovu nejprve rozvaděč 6kV vlastní spotřeby a pak i přívod 22kV. Když signály ukázaly obnovení přívodu proudu, zapojoval už Gavalovič menší rozvaděč vlastní spotřeby pro čerpadla 380V, aniž si to mistr uvědomil.

Směnový mistr mezitím přemýšlel, že v usměrňovači II, jehož vakuové čerpadlo samozřejmě také stojí, mohlo by dojít k ztrátě vakua dříve, než bude celá manipulace s obnovením provozu dokončena. Obrátil se proto na údržbáře Ševčíka, sdělil mu svou obavu, a projevil názor, že by snad bylo dobré uzavřít zatím kohouty nádob usměrňovači jednotky II. Údržbář s tím nesouhlasil a tvrdil, že je to zbytečné, protože čerpadla se stejně za malou chvíli rozběhnou. Mladý montér Dušan Polan naslouchal tomuto sporu a najednou odběhl, aniž si ho někdo povšiml.

Starší montér Gavalovič něco zaslechne a upozorňuje, že po obnovení dodávky 22kV je už napětí i na střídavé straně usměrňovače II, a chce-li tam mistr tedy někoho poslat, že musí celou usměrňovací jednotku II řádně odstavit.

Mistr právě na manipulačním rozvaděči postupně odpojoval všechny přívody k usměrňovači jednotce II, když údržbář Ševčík, který se právě ničím nezabýval, uslyšel z dálky výkřik. Otočil se do chodby a vidí, jak se chodbou valí dým. Rozběhl se chodbou a zjistil, že dým se valí z otevřené kobky šestianodového usměrňovače II. Za dveřmi kobky, na znaku, s nohama mezi anodovými nádobami, ležel Dušan Polan.

Ševčík volal na mistra a zatím zjišťoval, zda zraněný není ještě ve styku s elektrickým napětím. Když zjistil, že nikoli, vlezl opatrně do kobky a uchopil postiženého za nohy. V tom již doběhl na místo i mistr, vzal Polana pod paždí a tak vynesli zraněného a bezvědomého na chodbu, kde mistr okamžitě zahájil umělé dýchání. Protože za chvilku byl se svými silami hotov, vystřídal ho údržbář. Starší montér Gavalovič mezitím volal záchrannou stanici.

Úraz se stal přesně v 8,54 hod. ráno a záchranná stanice s lékařem přibyla na místo již v 9,10 hod. Zraněný byl ihned převezen do nemocnice, ale na operačním stole ho zastihla smrt. Na jeho levé ruce a noze byly nalezeny těžké popáleniny.

Vyšetřováním se zjistilo, že postižený z vlastní ochoty a iniciativy chtěl vyhovět svému mistrovi a běžel zavřít kohouty na ocelových nádobách usměrňovače. Na šesté nádobě, která byla první od vstupu, byly vidět stopy, kam si Polan sáhl rukou. Nevěděl ovšem, že byla mezitím obnovena dodávka 22kV a protože usměrňovač II nebyl mistrem dosud odstaven, bylo na nádobách anod napětí 3000V.

Pracovní den, který hned v 6 hodin ráno začal zjišťováním určité poruchy, vyústil za pouhé tři hodiny v tragické neštěstí zaviněné tím, že kromě staršího montéra Gavaloviče všichni ostatní podlehli určité nervozitě a nežádoucímu rozrušení mysli.

Rozbor v roce 1959
Postižený z vlastní iniciativy a bez rozkazu svého vedoucího rozběhl se ukvapeně zavírat kohouty na usměrňovačích nádobách usměrňovače, který jen náhodným zkratem ztratil přechodně napětí. Neuvědomil si, že v takovém případě vždy považujeme zařízení za zařízení pod napětím, protože jeho vypnutý stav nebyl cílevědomě proveden a zajištěn. Nenapadlo ho v tom spěchu ani to, aby si zkoušečkou vyzkoušel, zda usměrňovač je skutečně ještě bez napětí, a aby aspoň použil ochranných rukavic a přezůvek. 

K jeho zbrklosti přispělo ovšem celkové ovzduší rozčilení po předchozím zkratu způsobeném samotným mistrem a obava před zastavením elektrické trakce na celém úseku, kdyby se porušilo vakuum i v usměrňovači II, když usměrňovací souprava I byla právě v opravě.

Chybou bylo i to, že přístup k samotným nádobám nebyl ohrazen a opatřen výstražnou tabulkou. Snad by tato tabulka přiměla postiženého k opatrnějšímu postupu.

Nesprávné bylo i to, že při převážení zraněného do nemocnice bylo umělé dýchání přerušeno. Smrt rozhodně nemohla nastat tak brzo vlivem spálenin, nýbrž zastavením srdeční činnosti. Možná, že by se bylo podařilo účinným a vytrvalým umělým dýcháním postiženého vzkřísit.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933