Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Stavební zámečníci jako akrobaté (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Stavební zámečníci jako akrobaté


HROBAŘ: Stavební zámečníci jako akrobaté
Při zajištěném a vypnutém stavu elektrického zařízení během oprav nikdy nezapínejte znovu zařízení pod napětím bez vědomí všech pracovníků na pracovišti. Tak by se dalo shrnout ponaučení, které plyne z tohoto příběhu o opravě jednoho mostového jeřábu. Při této opravě se elektrikář pozastavil nad reverzačním stykačem směru otáčení zdvihového motoru. Něco se mu na něm nelíbilo a chtěl jej proto vyzkoušet. K tomu ovšem potřeboval napětí. Když nikde neviděl svého spolupracovníka, neztrácel čas čekáním na jeho návrat a zapnul proud. Co následovalo?
Autorský článek, ze dne: 5.02.2016



Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Ve velkém průmyslovém závodě se rozhodl jeřábový referent pro důkladnou revizi a opravu jednoho mostového jeřábu. Zadal tuto práci strojní i elektrotechnické údržbě s žádostí o rychlé provedení.

Již druhý den se mu hlásil jeden jeřábový elektrikář a jeden stavební zámečník. Vysvětlil jim, jaké opravy jeřáb potřebuje a dále se o ně již celkem nestaral, protože věděl, že oba jsou na jeřábech dokonale zapracovaní.

Elektromontér za účasti zámečníka zajistil podle předpisů vypnutý stav elektrického zařízení celého jeřábu. Vypnul hlavní vypínač a odňal jeho rukojeť. Kromě toho vyňal vložky z hlavních pojistek pro jeřáb a uložil je do svého kufříku. Potom se každý dal do své práce.

Asi po třech hodinách se elektrikář zastavil nad reverzačním stykačem směru otáčení zdvihového motoru. Prohlédl jej a vyčistil, ale něco se mu na něm nelíbilo. Chtěl jej proto vyzkoušet a k tomu ovšem potřeboval napětí.

Rozhlédl se po svém spolupracovníkovi, aby se s ním domluvil a zabránil tak možnému úrazu. Prohlédl celý jeřáb, ale zámečníka nenašel. Správně uhádl, že asi odešel do dílny zhotovit nějakou součástku, a řekl si tedy, že nebude ztrácet čas čekáním na jeho návrat. Vždyť bude dávat dobrý pozor na výstupní žebřík a bude zámečníka hned varovat, že jeřáb je přechodně pod napětím.

Slezl proto klidně z jeřábu, vložil do pojistek vložky, našrouboval rukojeť k hlavnímu vypínači a zapnul proud.

Jen se shýbl nad odkrytou skříní reverzního stykače, zámečník se vracel. Ale protože to byl zámečník, zvyklý přímo akrobatickým výkonům na vysokých železných konstrukcích, pohrdl výstupním žebříkem a zkrátil si cestu tím, že z opačné strany vyšplhal hbitě jako veverka po železné konstrukci až k jeřábové dráze, přehodil přes ni nohu a posadil se jako na koně. Chtěje povstat, pomohl si tím, že se důvěřivě uchopil hlavní troleje jako madla. V tom ho elektrikář zpozoroval, ale jeho výkřik již splynul s výkřikem postiženého, který se zhroutil napříč jeřábové dráhy, v křeči, způsobené elektrickým proudem.

Elektrikář se tak vylekal, že z rozčilení upustil těžký francouzský klíč, který sletěl na zem těsně k nohám dělnice procházející pod jeřábem.

Na štěstí neztratila dělnice duchapřítomnost, a když na ni elektrikář vykřikl, aby rychle vypnula hlavní vypínač jeřábu, udělala to v několika okamžicích. Jen tím zachránila zámečníkovi život. Jeho bezvládné tělo bylo sneseno z jeřábové dráhy a postižený asi po dvouhodinovém umělém dýchání přišel za přítomnosti lékaře opět k plnému vědomí.

Rozbor v roce 1959
Kdosi chtěl svádět vinu na zámečníka, protože prý nevstupoval na jeřáb předepsanou cestou. To je ovšem omyl, neboť při opravě celého jeřábu, kdy jeřáb je v klidu, celé elektrické zařízení vypnuto a vypnutý stav zajištěn, nemusel se zámečník opravář řídit provozními předpisy určenými pro obsluhovatele jeřábu.

Úraz zavinil jedině elektrikář, který porušil předpis, že při zajištěném a vypnutém stavu elektrického zařízení během oprav, i po jejich ukončení, nesmí být obnovena dodávka elektřiny dříve, dokud o tom nejsou uvědomění všichni pracovníci na pracovišti. Viníkem všech neštěstí vzniklých při takové obnově napětí je vždy ten, kdo zajištěný vypnutý stav zrušil. Elektrikář neměl být netrpělivý a měl si zatím najít jinou práci, kterou mohl dělat bez napětí. Zajištěný vypnutý stav měl trvat tak dlouho, dokud zámečník neprohlásil, že je se svou prací hotov a že definitivně odchází z pracoviště.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.