Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Smutné Vánoce


Document Actions
HROBAŘ: Smutné Vánoce
Když montér Hýsek uslyšel praskot elektrického výboje z kobky transformátoru, rozběhl se rychle podívat, co se stalo. Svého kolegu Janouška však u transformátoru, kde naposledy stál, nespatřil. Oběhl proto kobku s druhé strany, kde z chodby rozvodny byla chráněna jen ochrannou sítí z pletiva. Z dálky již viděl Janouška, jak přelomen v kříži visí přes tuto ochrannou síť. Přivolaný lékař následně konstatoval, že smrt nastala okamžitě při úrazu. Co odhalila vyšetřovací komise?
Autorský článek, ze dne: 26.08.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Elektromontér Jindra Janoušek se začal učit elektrikářem teprve ve svých dvaceti letech. Předtím byl pomocným dělníkem na železnici. Mimořádný zájem o elektřinu a snaha zajistit své nevěstě lepší život vedly kdysi Jindru Janouška k tomuto rozhodnutí.

Nyní mu bylo již 34 roků a byl otcem tří roztomilých dětí. Byl zaměstnán v Energetických rozvodných závodech a vypracoval se na jednoho z nejlepších montérů vysokého napětí.

Každé ráno vstával v půl páté a dojížděl vlakem na své pracoviště. Pět dní před Vánocemi uklízel celé odpoledne elektrotechnickou dílnu. Pak ho zavolal vedoucí, aby zajel pomoci staršímu montérovi Hýskovi do blízké vodní elektrárny doplnit olej v transformátoru 500kVA 22/04kV.

Janoušek sedl na kolo a zajel do zmíněné elektrárny. Zde už ho očekával soudruh Hýsek, který byl zástupcem skupináře pro opravy vodních elektráren. Hýsek měl příkaz od svého vedoucího doplnit olej v konzervátoru transformátoru č. I, protože tento transformátor měl být dán po dlouhé době opět do provozu. Hýsek dostal podrobně vyplněný příkaz „B“, v němž byla popsána všechna zabezpečovací opatření, která měl vykonat. Pracovat však měl jen v přítomnosti ještě jednoho montéra, a proto si vyžádal Janouška.

Podle příkazu „B“ měl zajistit napřed vypnutý stav a potom zkratovat a uzemnit přívod vysokého napětí 22kV před transformátorem.

Vypínat nic nemusel, protože transformátor byl trvale odepnut od přípojnic vysokého napětí odpojovačem i olejovým vypínačem.

Protože v kobce transformátoru nebylo dosti místa na zkratovací soupravu, zkratoval a uzemnil vodiče vysokého napětí v místě mezi odpojovačem a olejovým vypínačem ve vedlejší kobce. Olejový vypínač naopak zapnul, aby se zkratování přeneslo až na svorky transformátoru. Pak rozmístil výstražné tabulky: Nezapínat! a na transformátor dal tabulku: Jen zde pracovat! Tím vcelku splnil daný předpis a mohl přikročit k vlastní práci. Poslal Janouška, aby sehnal nějaký dřevěný žebřík, protože nalévací otvor konzervátoru byl dosti vysoko. Janoušek žebřík přinesl, ale Hýskovi se zdál dlouhý. Šel si proto sehnat sám nějaký kratší žebřík. Našel jej, ale musel jej trochu opravit v dílně strojovny. Janoušek za ním za chvíli přišel a divil se, proč se spravuje s cizím žebříkem, když přece prvý žebřík musí také vyhovět. Šli proto oba zase do kobky transformátoru a žebřík nechali v dílně. Hýsek vylezl na žebřík, odšrouboval víko konzervátoru a změřil dřevěnou tyčkou, kolik oleje asi chybí. Když však chtěl olej z konve nalévat do plechové nálevky zasunuté do hrdla konzervátoru, překážel mu přece jen konec žebříku a dokonce i přívodní vodiče 22kV, které od průchodek vedly ke svorkám na izolátorech transformátoru ve výši asi 60cm nad hrdlem konzervátoru.

Hýsek proto řekl Janouškovi, že si přece jenom dojde pro kratší žebřík a že odmontuje dva vodiče, které překážejí při naklánění konve s olejem. Požádal Janouška, aby chvíli počkal, že bude hned zpět. Sotva však Hýsek došel do strojovny a uchopil kratší žebřík, uslyšel praskot elektrického výboje z kobky.

Rozběhl se proto rychle zpět. Janouška však u transformátoru, kde naposled stál, nespatřil. Oběhl proto kobku s druhé strany, kde z chodby rozvodny byla chráněna jen ochrannou sítí z pletiva.

Z dálky již viděl Janouška, jak přelomen v kříži visí přes tuto ochrannou síť. Zavolal strojníka ze strojovny, s jeho pomocí snesl tělo postiženého a telefonem zavolal lékaře, SNB a vedoucího OBS. Mezitím zavedli s postiženým umělé dýchání.


Lékař se dostavil asi za půl hodiny a konstatoval, že smrt nastala okamžitě při úrazu, protože silný elektrický výboj zasáhl přímo temeno hlavy a rozrušil mozkovou tkáň.

Vyšetřovací komise zjistila, že Janoušek se dotkl hlavou vedení vysokého napětí 22kV, které napájelo vedlejší transformátor a kobkou jenom procházelo. Hýsek toto vedení nevypnul. Neměl to v příkazu „B“ ani nařízeno, protože vedení procházelo kobkou na podpěrných izolátorech, které byly upevněny pod stropem na zadní stěně příčky spuštěné ze stropu až do hloubky 1m nad víkem transformátoru. Vodiče pod napětím tedy probíhaly nad celým transformátorem i nad hrdlem konzervátoru ve výšce pouhých 110cm nad okrajem nálevky, ale ze strany pracoviště nebyly vidět, protože byly hluboko překryty zmíněnou příčkou.

Kdyby Hýsek naléval olej do konzervátoru s žebříku, byl by touto příčkou chráněn před možností jakéhokoli dotyku s těmito vodiči.

Jak tedy k smrtelnému úrazu došlo? Janoušek s horlivosti dokázat Hýskovi, že kratší žebřík a demontáž vodičů jsou zbytečné, vylezl na víko transformátoru, podlezl pod průběžnou příčkou a vztyčil se. Tím se dotkl temenem hlavy spodního vodiče procházejícího kobkou k vedlejšímu transformátoru. Protože stál v botách s koženou podrážkou na železném víku dobře uzemněné nádoby transformátoru, měl styk s vodičem 22kV katastrofální následek, třebaže měl postižený na hlavě rádiovku.

V rádiovce byla propálená velká díra a na vodiči zůstaly připečeny vlasy z jeho hlavy. Tři malé děti ztratily živitele.

Rozbor v roce 1959
Jak už tomu často bývá, i zde vyšetřovací komise rozhodla, že jediným viníkem je sám postižený, protože byl určen jen jako pomocník Hýska a měl se proto řídit výhradně jeho příkazy.

To je nesporně pravda! Ale byla provedena veškerá opatření, aby se podobné neštěstí nemohlo stát? Je sice skutečně těžké předvídat předem, co montér může ve své horlivosti všechno udělat. Ale snad přece jen mělo být také průchozí vedení nad pracovištěm vypnuto. Byl Janoušek upozorněn Hýskem na toto vedení pod napětím? Hýsek tvrdí, že byl! Je však pravděpodobné, že by si Janoušek, jako zkušený pracovník, nebyl tak neopatrně počínal, kdyby o vedení pod napětím věděl.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933