Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Smrtelný úraz od telefonu


Document Actions
HROBAŘ: Smrtelný úraz od telefonu
V tomto příběhu došlo k neštěstí vzácnou souhrou různých náhod. Mladý 19letý montér Balla dostal příkaz, aby na vedení mezi obcemi Heřmanov a Valkeřice vyměnil vadné izolátory. Podle příkazu „B“ byla učiněna všechna předepsaná bezpečnostní opatření k zajištění vypnutého stavu. Pod vedeními probíhal dvoudrátový telefon a montérovi bylo nařízeno, aby jen v té době, kdy na stožárech skutečně pracuje, i toto telefonní vedení po obou stranách svého pracoviště zkratoval a uzemnil. Nepracoval ani celou hodinu, když byl smrtelně zasažen elektrickým proudem vysokého napětí. Co bylo příčinou?
Autorský článek, ze dne: 9.09.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Mezi Děčínem a Českou Lípou probíhá venkovní vedení na ocelových stožárech. Na vrcholu stožárů je napnuto dvojité zemní lano, pod ním na izolátorech je trojfázové vedení 35kV, pod ním rovněž trojfázové vedení 10kV a o dva metry níž je dvoudrátové telefonní vedení.

Protože jde o průmyslovou oblast, je toto vedení pospojováno do uzavřených obvodů, takže tvoří uzavřenou rozvodnou síť, v níž je každý bod napájen nejméně ze dvou míst a směrů.

Mladý 19letý montér Balla dostal 14. června 1957 příkaz, aby na vedení 10kV mezi obcemi Heřmanov a Valkeřice vyměnil vadné izolátory.

Podle příkazu „B“ byla učiněna všechna předepsaná bezpečnostní opatření k zajištění vypnutého stavu. Vedení 35kV i 10kV byla odpojena úsekovými vypínači na obou stranách od pracoviště, takže obě vedení v délce několika kilometrů byla z rozvodné sítě vyřazena. Kromě toho byla obě vedení těsně na pracovišti po obou stranách řádně zkratována a uzemněna.

Pod oběma vedeními probíhal jen dvoudrátový telefon, který z důvodu veřejného zájmu nemohl být trvale odpojen. Proto bylo montérovi nařízeno, aby jen v té době, kdy na stožárech skutečně pracuje, i toto telefonní vedení po obou stranách svého pracoviště zkratoval a uzemnil. Montér uposlechl příkazu a před zahájením práce v 7 hodin ráno vzal dvě měděná lana 50mm2 a omotal je okolo telefonních drátů na obou stranách pracoviště tak, že dráty se zkratovaly. Pak oba konce zemnícího lana omotal kolem kovového stožáru číslo 82 a 84. Sám začal pracovat uprostřed na stožáru číslo 83.

Nepracoval ani celou hodinu, když pojednou byl smrtelně zasažen elektrickým proudem vysokého napětí a zůstal na konsole stožáru bezvládně viset.

Jeho spolupracovník Březina vylezl okamžitě na stožár, aby kamarádovi pomohl. Při dotyku s jeho tělem dostal však silnou elektrickou ránu, takže málem ztratil rovnováhu. Šlápl při tom nevědomky na telefonní dráty, které se přetrhly a spadly na zem. Na zemi pak ještě asi 15 minut jiskřily.

Příčina smrtelného úrazu byla zjištěna teprve později. V nevypnuté části rozvodné sítě, ve vzdálenosti několika kilometrů, přetrhl se větrem vodič 10kV a jeho konec se dotýkal dvoudrátového telefonního vedení.

Avšak telefonní vedení bylo po obou stranách pracoviště zkratováno a uzemněno. Jak tedy telefonní dráty mohly zavléci vražedné napětí až na stožár číslo 83, na němž montér pracoval?

I tato otázka byla vyšetřující komisí brzo vysvětlena. Montér měl po skončení práce na stožáru zase uvolnit provoz telefonu. Aby se zrušením uzemnění příliš nezdržoval, spokojil se tím, že zemnicí lana telefonního vedení jen omotal okolo jinak velmi spolehlivě uzemněného stožáru.

Bylo uděláno několik podobných pokusů, při nichž byl naměřen zemní přechodový odpor mezi lanem takto omotaným a vlastním ocelovým stožárem jen kolem 70Ω, což je naprosto nedostatečné pro ochranu před nebezpečným dotykem.

Rozbor v roce 1959
Řádné uzemnění nesmí mít větší přechodový odpor do země než 5Ω. Chce-li montér zajistit svou bezpečnost, nesmí se spokojit jen vědomím, že zemnicí lano spojil nějak se zemí, nýbrž musí přechodový zemní odpor v každém případě změřit! Ocelový stožár bývá chráněn lakovým nátěrem, který má izolační vlastnosti. Není-li opatřen nátěrem, pak je určitě zrezavělý. A rez je také velmi špatným vodičem elektřiny.

K neštěstí došlo vzácnou souhrou různých náhod. Ale což tomu tak není ve většině případů? Proto při práci na elektrickém zařízení, zvláště jde-li o vysoké napětí, nesmíme nic podceňovat; je třeba přesvědčit se o správné funkci všech zabezpečovacích zařízení dříve, než se dáme do vlastní práce.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933