Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Sekl do kabelu


Document Actions
HROBAŘ: Sekl do kabelu
Proráželi byste cestu novému kabelu zdí v blízkosti vedení starého kabelu pod napětím? O takovém postupu rozhodl stavbyvedoucí v tomto příběhu. Když se zedník blížil ke konci proražení více jak metr tlusté zdi, udeřil na průbojník větší silou, aby zbytek betonu najednou prorazil. Konec dlouhého průbojníku však sjel po nějakém větším zabetonovaném oblázku a vjel do kabelu. Prorazil pancéřový i olověný obal a dostal se až na holou žílu 6kV. Ozvala se rána, vyšlehl oheň, půl ocelového průbojníku se úplně odpařilo a na dělníkovi se vznítily šaty. Jak to se zedníkem dopadlo?
Autorský článek, ze dne: 29.07.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Důležitý průmyslový závod byl připojen na síť 6kV několik kilometrů dlouhým kabelovým přívodem uloženým v zemi. Vedení závodu si uvědomovalo nebezpečí dlouhodobého zastavení provozu, kdyby se tento jediný kabel poškodil.

Zadalo proto stavebnímu podniku výkop trasy pro uložení druhého náhradního kabelu. Terén byl pro výkop velmi nepříznivý, většinou skalnatý, a přístup k závodu byl prakticky možný jen v úzkém pruhu mezi státní silnicí a hrází říčky. Zde však byl již uložen první kabel, který stůj co stůj musel zůstat v provozu.

Bylo proto rozhodnuto pracovat sice rychle, ale velmi opatrně a pod odborným dozorem elektrikáře, aby snad nedošlo k poškození nebo překopnutí kabelu, na němž závisel celý provoz závodu.

Stavbyvedoucí zapojil do práce celkem 50 kopáčů, aby výkop provedl v daném termínu. Všichni byli řádně poučeni hlavně o tom, aby dávali pozor na okamžik, kdy se v zemi objeví vrstva cihel. To bude výstrahou, že pod cihlami je uložen kabel 6kV, který je pod napětím. V tom okamžiku měl každý ustat v práci a zavolat elektrikáře, který by dohlížel na další postup.

Brzy se zjistilo, že v některých místech tyto krycí cihly byly, ale místy nebyl kabel vůbec chráněn, takže se najednou jeho asfaltový plášť objevil kopáčům pod krumpáčem.

Přesto proběhl celý úsek trasy od závodu až k elektrárně bez nejmenší nehody.

Do budovy elektrárny procházel starý kabel zdivem, v němž byl zabetonován. Kopáči byli již z pracoviště odvoláni a zůstal jen dělník se stavbyvedoucím, aby ještě prorazili nový otvor zdivem do rozvodny elektrárny. I elektrikář mající dozor při výkopu, již odešel, protože prorazit otvor zdivém nepovažoval za žádné další riziko.

Zeď byla výkopem obnažena v dostatečně velké ploše, a proto lze těžko pochopit, proč se stavbyvedoucí rozhodl prorážet díru těsně vedle starého kabelu. Vždyť právě zde bylo zdivo nahrazeno betonem a proražení bylo mnohem obtížnější. Vedoucí patrně myslel, že jde jen o tenkou vrstvu a že uvnitř bude dutina.

Ukázalo se však, že stěna je přes 1 metr tlustá a že starý kabel je poctivě zalit cementem v celé tloušťce zdi.

Zedník probíjel sekáčem a průbojníkem beton v sousedství kabelu velmi opatrně, takže práce postupovala velmi pomalu.


Teprve třetí den se prokopal již tak hluboko, že musel používat průbojníku 1m dlouhého. Těšil se, že zanedlouho bude již hotov a udeřil tedy na průbojník větší silou, aby zbytek betonu najednou prorazil. Ale neprorazil! Konec dlouhého průbojníku sjel po nějakém větším zabetonovaném oblázku a vjel do kabelu. Prorazil pancéřový i olověný obal a dostal se až na holou žílu 6kV.

Ozvala se rána, vyšlehl oheň, půl ocelového průbojníku se úplně odpařilo a na dělníkovi se vznítily šaty.

V kabelu byl zkrat a v elektrárně vypadla ochrana. Kola závodu se přes všechnu snahu vedoucího přece jenom na dlouhou dobu zastavila.

Na štěstí uslyšeli ránu zaměstnanci elektrárny a vyběhli ven. Strhli z dělníka hořící šaty a postarali se o první pomoc a převoz do nemocnice. Dělník utrpěl těžké popáleniny, ale neztratil přitom ani vědomí. Lékaři prohlásili, že nehrozí nebezpečí smrti, ale že si dlouho poleží.

Bylo zajímavé, kudy si tělem dělníka prorážel elektrický proud cestu. Postižený měl totiž na nohou boty s tlustou pěnovou gumovou podrážkou, která je velmi dobrým izolátorem. Prohlídkou levé boty bylo zjištěno, že nárt boty v místě, kde je malíček nohy, je propálen, a že elektrický proud odtud přeskočil do země.

Rozbor v roce 1959
Práce na výkopu v místě, kde byl uložen již kabel 6kV pod napětím, byla jistě spojena se značným rizikem. Je podivuhodné, že nedošlo k prokopnutí kabelu někde během kopání trasy, stejně jako je podivné, že byl přeseknut v místě, kde pro kopání nebylo žádného důvodu. Pro nový kabel mohl být klidně proražen nový otvor ve vzdálenosti aspoň půl metru od starého kabelu.

Bylo chybou, že elektrikář, jako odborník, se o tuto poslední fázi již nestaral, protože podle předpisů nesmějí osoby neznalé provádět stavební nebo zemní práce v těsné blízkosti kabelu pod napětím bez vědomí elektrárny a bez odborného dozoru.

Není-li odborný dozor, musí být kabel vypnut.

Elektrikář, pověřený odborným dozorem při jakékoli práci v blízkosti vysokého napětí, musí si vždy uvědomit svou zákonnou odpovědnost a nesmí se po celou dobu z pracoviště vzdálit a musí postup práce bedlivě pozorovat.

Bohužel se často takový elektrikář domnívá, že nutnost jeho přítomnosti je jen formální, a proto si často odskočí za svými záležitostmi a spoléhá, že se zatím nic nepřihodí.

Štěstí, že zaměstnanci elektrárny byli vyškoleni v první pomoci při úrazech elektřinou.

Strhali opatrně hořící oděv, uložili postiženého na suché místo a přikryli jeho popáleniny čistou lněnou rouškou. Tím zachránili těžce popálenému život. Kdyby spáleniny mazali nějakou mastí, ztížili by podstatně léčení penicilinem, protože penicilín by již nepřišel do přímého styku s živými buňkami tkáně.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí. 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933