Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Případ pro odborníky


Document Actions
HROBAŘ: Případ pro odborníky
Příčinou nešťastné nehody, která vzbudila velký zájem elektrotechnické veřejnosti, byla velká souhra náhod. Vše začalo v tovární zkušebně velmi vysokého napětí při zkoušení transformátoru 220kV výkonu 33MVA indukovaným napětím 455kV a skončilo smrtelným úrazem zkušeného vedoucího inženýra zkušebny. Když chtěl zjistit příčinu a následky přeskoků jisker, uchopil při tom vodič připojený k vývodu vinutí 220kV. Co se vlastně v ten den ve zkušebně všechno odehrálo?
Autorský článek, ze dne: 4.11.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V tovární zkušebně velmi vysokého napětí zkoušeli transformátor 220kV výkonu 33MVA indukovaným napětím 455kV. V poměrně staré zkušebně nebyl vhodný stroj na tak vysoké zkušební napětí a s potřebným výkonem. Proto na sekundární stranu zkoušeného transformátoru, která měla vinutí na jmenovité napětí 10,5kV, bylo třeba přivést 22kV, tak aby transformací zkoušeného transformátoru vzniklo na primárním vinutí požadované napětí 455kV.

Jako zdroje se použilo střídavého generátoru 100 period výkonu 5.000kVA a napětí 6kV. Protože toto napětí nestačilo, byl vložen ještě zvyšovací transformátor 6/22kV výkonu 10MVA.

Křivka napětí se kontrolovala katodovým oscilografem. Celkové zařízení bylo před spuštěním odborně překontrolováno a bezpečnost byla spolehlivě zajištěna dálkovou automatickou obsluhou, kontrolou zkušebního napětí na dvou nezávislých místech a řadou signálních žárovek na řídicím pultě i v okolí zkoušeného transformátoru. Pracoviště bylo ještě naposled odborně prohlédnuto, přístup uzavřen a zkouška započala. Po 15 vteřinách nastal uvnitř nádoby transformátoru slyšitelný přeskok, který signalizovalo i plynové Buchholzovo relé. Z uzemňovacích vodičů (kabelů) nastal současně přeskok na nádobu transformátoru. Ochranné relé zapnulo rychloodbuzovač generátoru.

V témž okamžiku zhasla také všechna signální světla na řídicím pultu i v okolí transformátoru. Ostatní svítidla nebyla stejně rozsvícena, protože zkouška se konala úmyslně za šera, aby bylo vidět eventuální jiskření a koronu.

Vedoucí zkušebny, inž. V., pozoroval zkušeným okem průběh všech jevů od řídicího pultu. Zhasnutí signálních žárovek bylo pro něj znamením, že zkušební zařízení i zkoušený transformátor jsou bez napětí.

V tom však zazněl telefon a pracovník od pultu vvn hlásil vedoucímu, že generátor není dobře odbuzen, protože voltmetr na vloženém zvyšovacím transformátoru ukazuje ještě napětí přes 10kV. Hlas v telefonu proto vyzýval: Sjeďte to dolů! Vedoucí zkušebny se zamyslil nad nepředpokládanou poruchou a celkem podvědomě silou dlouholetého zvyku a zkušenosti, uposlechl varování, sjel ručním odbuzovačem na nulu a stiskl tlačítko automatického vypínače generátoru. Pak se nedočkavě rozběhl ke zkoušenému transformátoru, přistavil si žebřík a vylezl na víko, aby viděl příčinu a následky přeskoků jisker. Uchopil při tom vodič připojený k vývodu vinutí 220kV. V tom okamžiku viděli přítomní, jak se mu zakouřilo od nohou, jeho obličej strnul a jeho tělo se pomalu sesulo na víko tranformátoru, kde zůstalo ležet. Ač to je neuvěřitelné, všichni slyšeli a protokolárně také potvrdili, jak zvolal: „Pozor, nelezte sem, je tu napětí!“ To však byla jeho poslední slova. K životu nebyl již navrácen, třebaže lékaři vyčerpali všechny možnosti, jaké dává moderní lékařská věda, včetně operace hrudníku a přímého masírování srdce.

Vyšetřováním a rekonstrukcí celého případu byla zjištěna zajímavá souhra náhod.

Poruchou zkoušeného transformátoru vzniklo indukcí značné přepětí v sekundární a ovládací síti 220kV. Signální žárovky nezhasly tím, že zařízení bylo vypnuto, nýbrž tím, že byly zničeny přepětím. Přepětím byly přetaveny i pojistky v měřicím obvodu katodového oscilografu, a proto jeho výchylka klesla na nulu, jakoby napětí z transformátoru zcela zmizelo. Další kontrola na pultě zařízení vvn sice hlásila vedoucímu napětí přes 10kV, ale vedoucí v domnění, že tlačítkem odepnul generátor od přípojnice, považoval hlášení za vyřízené. Nemohl vědět, že přepětím v síti 220V došlo i k poruše vypínacího zařízení automatického vypínače generátoru, takže nevypnul.

Ačkoli se otáčel dokonale odbuzen, přece remanencí magnetů generátor vyráběl nadále napětí, sice jen asi 160V, ale dvojitou transformací indukovalo toto napětí na vysoké straně zkoušeného transformátoru asi 15.000V.

Rozbor v roce 1959
Smrtelný úraz tak význačného a zkušeného odborníka vyvolal samozřejmě v elektrotechnické veřejnosti neobyčejný zájem a účast.

Je nesporné, že úraz elektrickým proudem nastal v tomto případě shodou takových náhod, že ani neobyčejně zkušený vedoucí inženýr zkušebny velmi vysokého napětí je nemohl předvídat.

Přesto by bylo k úrazu nedošlo, kdyby se postižený nedal strhnout mimořádným zájmem o příčinu a následky nepředpokládané poruchy drahého transformátoru a zachoval potřebný klid a rozvahu.

Jistě by pak neopomněl vyzkoušet předem zkoušečkou vysokého napětí nebo zkratovací soupravou, nezůstala-li některá část pod napětím, i když byl pevně přesvědčen, že zařízení je dokonale vypnuto. Jako v armádě platí heslo, že i nenabitá puška střílí, dokud se nepřesvědčíme prohlídkou, že komora, hlaveň i zásobník jsou prázdné, tak i v elektrotechnice platí zásada, že i vypnuté zařízení může být pod nebezpečným napětím, dokud se o opaku spolehlivě nepřesvědčíme měřením, zkoušením nebo zkratováním.

Kdyby vedoucí nebyl chtěl nedočkavě zjistit výsledek zkoušky, vyčkal by aspoň na zpětné hlášení pozorovatele u pultu rozvodny vvn, zda voltmetr skutečně klesl na nulu.

Proto i tento výjimečný případ úrazu elektrickým proudem musíme přičíst následkům rozrušení postiženého, a tím i ztrátě obvyklé rozvahy a opatrnosti.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933