Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Teplomet a pražené mandle


Document Actions
HROBAŘ: Teplomet a pražené mandle
Prodavači na venkovních tržnicích to často nemají lehké, zvláště v mrazivých zimních měsících. Tento příběh z poloviny minulého století je o vedoucím stánku s ovocem a zeleninou, který si jednoho chladného dne tajně pod pultem připojil elektrický teplomet pro zahřátí. Když pak večer odcházel na schůzku, na teplomet úplně zapomněl. Jak to dopadlo s dvěma pytli mandlí, které byly schované pod pultem?
Autorský článek, ze dne: 8.07.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Nelze říci, že by v potravinářské tržnici bylo někdy zvlášť teplo. V létě je tam spíše příjemný chládek, zato v zimních měsících tam není prostě k vydržení. Kupující si to za tu chvíli, co nakupuje, ani neuvědomí. Ale zkuste stát tam od 5 hodin ráno do odpoledne.

Není proto divu, že jistý vedoucí stánku obchodu s ovocem a zeleninou přišel na vlastní zlepšovací návrh.

Jednoho mrazivého únorového dne si přinesl z domova elektrický teplomet. Tajně jej postavil pod pult a celkem nenápadně připojil šňůru na elektrický rozvod. Teplomet se za chvíli rozehřál a vedoucímu bylo blaze. „Jen když je člověku od nohou teplo," liboval si v duchu. Toho dne se dokonce příjemně usmíval na zákazníky a upřímně litoval, že jim nemůže posloužit ani citróny, ani pomeranči, ani mandlemi.

Prodejní doba skončila a vedoucí rychle uklízel stánek, aby nezmeškal schůzku. Přehodil plachtu přes prodejní pult, zakryl regály a už uháněl na stanici elektrické dráhy. Na elektrický teplomet, nevděčník, zapomněl.

Bylo už po půl noci, když tržnicí procházel strojník, končící službu ve strojovně chladírny. Ani nepotřeboval elektrické světlo, protože hala tržnice byla ozářena plameny, šlehajícími ze stánku s nadpisem: Zelenina a ovoce.

Strojník stiskl hlásič požáru a již za chvíli přijeli požárníci, kteří uhasili požár stánku dříve, než se mohl rozšířit na jiné stánky.

Prohlídka spáleniště přinesla překvapení. Pod pultem stál elektrický teplomet, jehož tepelný kužel byl namířen na dva jutové pytle plné mandlí. Pytle se vznítily a od nich přeskočil oheň na dřevěný prodejní pult i regály za ním. V regálech byla na štěstí jen marmeláda a několik sklenic kompotů.

Mandle schované pod pultem byly však upraženy k nepotřebě.


Rozbor v roce 1959
Přímotopné a sálavé elektrické spotřebiče nesmíme nikdy umisťovat tak, aby jejich teplo dopadalo přímo na hořlavou látku, jako záclony, závěsy, postele, dřevěný nábytek apod.

Žádný tepelný spotřebič nesmíme ponechat v provozu bez dozoru, neboť zapomnětlivost v tomto směru se nevyplácí. Svědčí o tom každoročně množství škod, požáry bytů a dokonce celých průmyslových závodů.

Nezapomeňte proto nikdy ve svém bytě nebo na svém pracovišti odpojit elektrický spotřebič ze zásuvky. Nestačí jen vypnout spotřebič jeho vlastním vypínačem.

Vzpomenete-li si až venku a nejste si jisti, zda jste spotřebič vypnuli, raději se vraťte a ověřte si to! Můžete tím někdy zabránit velkým škodám. Nejlépe je, navyknete-li si při odchodu z bytu nebo při opuštění pracoviště vypínat hlavní vypínač přívodu proudu.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.


Co byste k používání takových spotřebičů doplnili vy?
Podělte se s námi v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933