Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Pozor na spojování šňůr!


Document Actions
HROBAŘ: Pozor na spojování šňůr!
Každá šňůra musí být ve vidlici zajištěna proti účinkům tahu. O tom se v tomto příběhu bohužel na vlastní kůži přesvědčil pomocný dělník Oldřich Bublík. Když chtěl posunout svářecí soustrojí elektrické svářečky na dřevěných lištách, klesl k překvapení všech spolupracovníků bez hlesu k zemi. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Všichni zúčastnění si svářečku ohmatali, ale nikdo z nich necítil žádný elektrický proud. Co odhalilo vyšetřování?
Autorský článek, ze dne: 2.10.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Bývalý objekt STS se přestavoval na stáje JZD. STS zapůjčila družstvu ochotně různé pracovní stroje a nářadí, mezi jiným i elektrickou svářečku Triodyn.

Bylo to svářecí soustrojí výkonu 14kW. Když pomocný dělník Oldřich Bublík chtěl soustrojí na dřevěných lištách posunout, klesl k překvapení všech spolupracovníků bez hlesu k zemi. Přivolaný lékař konstatoval smrt.

Všichni zúčastnění hned svářečku ohmatávali, ale žádný z nich necítil elektrický proud. Přesto družstvo zavolalo místního elektrikáře, aby svářečku odborně prohlédl. Elektrikář nenašel žádnou závadu, která by mohla ukazovat na nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Se zájmem se proto očekával výsledek pitvy, která se konala o dva dny později. Výsledkem pitvy se však zjistilo, že smrt mohla nastat jedině zastavením srdeční činnosti účinkem elektrického proudu, protože na organismu postiženého nebyly nalezeny chorobné změny. Předpokládalo se proto, že smrtící proud musel být velmi velký.

Družstvo povolalo tedy znalce ÚTD, aby celé elektrické zařízení znovu prohlédl a vydal odborný posudek.

Znalec prohlédl nejprve soustrojí a změřil isolační odpor vinutí svářečky. Naměřil 8MΩ, což plně vyhovuje. Ochranný zemnicí vodič byl připojen jako čtvrtý vodič nastavované přívodní šňůry z ochranné svírky motorové zásuvky 60A. Znalec naměřil zemní odpor této svírky 18Ω  a zjistil tak zesilované pojistky, že odpovídaly jmenovité hodnotě 35A. Teď už bylo jasno, že při tak neodborně provedené zemní ochraně mohlo dojít k úrazu, protože při zemním spojení některé živé části obvodu svářečky by při fázovém napětí 220V vznikl poruchový proud 12A, který by samozřejmě zdaleka nestačil na přetavení 35A pojistky. Na kostře svářečky by se tedy mohlo udržet dotykové napětí asi 200V a stál-li postižený v promáčené obuvi na železné konstrukci, která byla pod dřevěnými trámci svářečky, mohl snadno nastat smrtelný úraz.

Na svářečce však nebylo možno zjistit ani stopu nějakého napětí. Některá živá část se musela dotknout zemního spoje jen krátkodobě, a právě v tom okamžiku nastal úraz.

Co dělal postižený zrovna v tom okamžiku? Posunoval celou svářečku. Musela tedy být příčina úrazu v nějaké souvislosti s tímto pohybem. Znalec prohlédl přívodní šňůru, která byla nastavena šňůrovou spojkou složenou z 25A zásuvky a vidlice. Aby se spojka při tahu nerozpojila, byla svázána železným vázacím drátem. Kryt vidlice byl rozbit, takže kolíky byly částečně obnaženy. Přesto zde nemohlo dojít k jakémukoli dotyku. Když však znalec rozebral celou vidlici, viděl na jedné žíle fázového vodiče natavené kuličky mědi a na zemnicí svorce zřetelný opal elektrickým proudem. Obě místa spolu korespondovala a vzdálenost zde byla nejvýš 1mm. Zásuvka byla neodborně montována. Jedna žíla byla obnažena a gumový obal šňůry nebyl pevně přichycen. Proto při prudším trhnutí za šňůru při posunu svářečky došlo uvnitř vidlice k přechodnému doteku fázového vodiče se zemnicí svorkou.

Rozbor v roce 1959
Každá šňůra musí být ve vidlici zajištěna proti účinkům tahu. Lidé si totiž stále nemohou odvyknout vytahovat vidlici ze zásuvky tahem za šňůru a zavinili tím již mnoho úrazů nebo požárů.

Ochrana zemněním má význam jen tehdy, je-li její spojení se zemí tak dokonalé, že nepřipustí vyšší dotykové napětí na chráněném předmětu než 65V.

Pojistky jsou k tomu, aby se při jakékoli poruše ihned přetavily a vadné zařízení odpojily. Proto musíme dbát, aby jmenovitá hodnota pojistky byla vždy co nejmenší, a to tak malá, jak jen připustí normální spuštění a provoz elektrického spotřebiče. Každé zesílení pojistky se vždy vymstí!

Elektrikář, který není vybaven měřicími přístroji a neprovede aspoň základní měření izolace a uzemnění, nemůže dokázat žádnou závadu, i kdyby byl sebelepším praktikem.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.

 
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933