Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Požár tkalcovského stavu


Document Actions
HROBAŘ: Požár tkalcovského stavu
U tkalcovského stavu v textilním závodu se přehříval elektrický motor. Přivolán byl pomocný elektroúdržbář, který se rozhodl motor odmontovat a donést do dílny k odborné prohlídce. Protože nemohl vyšroubovat šroub z krytu svorkovnice motoru, rozhodl se, že vezme motor i s kusem přívodní šňůry vedoucí k vypínači stavu. Když však snímal kovové víko vypínače, škrtl víkem o přívodní svorky, které byly pod napětím, takže nastal zkrat mezi dvěma fázemi. Vyšlehl elektrický oblouček, a protože byl kryt vypínače pokryt jemným textilním prachem, vznikl okamžitě požár. Jaká pochybení zjistila vyšetřovací komise?
Autorský článek, ze dne: 16.12.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V textilním závodě v severovýchodních Čechách měli velký sál plný tkalcovských strojů. Vždy pro 12 strojů byl jeden jištěný a vypínatelný přívod od podružného rozváděče pro tkalcovnu.

Vedoucí jednoho úseku pracovních strojů zavolal pomocného elektroúdržbáře Ferdinanda Knopa a upozornil ho, že elektrický motor na jednom tkalcovském stavu značně hřeje. Protože na tomto stavu právě dotkali osnovu z umělého hedvábí, údržbář měl využít zastavení stavu k tomu, aby prohlédl a vyčistil elektrický motor.

Protože ostatních 11 stavů muselo zůstat v činnosti, nemohl údržbář vypnout přívod ke stavu, chtěl však motor odmontovat a donést do dílny k odborné prohlídce a ošetření.

Protože nemohl vyšroubovat šroub z krytu svorkovnice motoru, rozhodl se, že vezme motor i s kusem přívodní šňůry vedoucí k vypínači stavu. Když však snímal kovové víko vypínače, škrtl víkem o přívodní svorky, které byly pod napětím, takže nastal zkrat mezi dvěma fázemi. Vyšlehl elektrický oblouček, a protože kryt vypínače, stejně jako celé okolí, byl pokryt jemným textilním prachem, vznikl okamžitě požár, který se rychle šířil po celém stroji i po zaprášené podlaze.

Údržbář se vyděsil a utíkal k rozváděči vypnout proud na hlavním vypínači pro celý sál. Všechny stroje se zastavily a zaměstnanci se vrhli na zdolání požáru. Práškovými hasicími přístroji se jim to naštěstí podařilo dříve, než požár zachvátil celý šál.

Shořely jen tři stavy a na dvou i zpracovávaný materiál. To byla celkem velmi malá škoda proti škodě, která hrozila, kdyby se oheň rozšířil na celou tkalcovnu a její přilehlé sklady.

Komise zjistila, že příčinou byla špatná konstrukce zastaralého vypínače. Stejných vypínačů našla v závodě ještě 28, a nařídila jejich okamžitou výměnu.

Rozbor v roce 1959
Nález komise byl sice správný, ale zdaleka ne výstižný a vyčerpávající. Vypínač s kovovým krytem v nepatrné vzdálenosti od živých svorek skutečně neodpovídal platným předpisům a normám. Nebyl však jedinou příčinou požáru.

Předpisům nevyhovovalo zejména připojení a jištění všech tkalcovských stavů. Správně měl mít každý stroj vlastní jištěný a vypínatelný přívod, i kdyby snad odbočoval ze společného okružního vedení. Jistit společnými pojistkami 12 elektrických motorů není přípustné, protože kterýkoli z nich může shořet od přetížení, aniž společné jištění vypne zařízení.

Pracovní předpisy zakazují práci pod napětím osobám neznalým. Pomocný údržbář nebyl vyučen ani neměl potřebné znalosti, aby směl pracovat pod napětím. V prašném prostředí je vůbec zákaz práce pod napětím. Elektrický motor v tkalcovském stavu měl být těsně uzavřen, aby se jemný textilní prach nemohl nahromadit uvnitř. Byl-li přesto nedostatečně krytý, nebo dokonce otevřený, měl být motor čištěn a vyfukován nejméně jednou týdně. Zřejmě tomu tak nebylo, protože motor ucpaný prachem, již velmi hřál a šroub krytu svorkovnice se nedal ani povolit, jak byl zrezavělý.

Vedoucí úseku neměl volat k práci pomocného údržbáře, nýbrž měl zavolat elektromistra, který by práci svěřil spolehlivému odborníkovi.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933