Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HROBAŘ: Požár na sportovním hřišti


Document Actions
HROBAŘ: Požár na sportovním hřišti
Proč neřešit časté přepalování pojistek jejich zesílením? O tom vypráví tento příběh o fotbalovém zápase, který se odehrál před již více jak půlstoletím. V zápase běžela již 38. minuta a byl stále nerozhodnutý. Když pak domácí tým zasadil svým protivníkům první vedoucí branku, publikum jej odměnilo hřmotným jásáním, potleskem a dupáním. Co udělali tyto otřesy se starou elektroinstalací v kabině domácích hráčů?
Autorský článek, ze dne: 13.08.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Byla již 38. minuta druhého poločasu a stav byl stále ještě nerozhodný. Byl to vlastně úspěch pro domácí fotbalové mužstvo, protože hosté byli podle „papírové formy“ zřejmými favority.

Ale říkejte to místním fanouškům, ti chtějí vidět padat branky! Konečně se dočkali. Macháček, ač tísněn robustním obráncem hostů, přicentroval volnému Bychovi a ten krásnou ranou pod tyč umístil první a vedoucí branku domácích.

Na hřišti i tribunách vypuklo nadšení. Lidé jásali, tleskali, dupali a domácí rozhlas přehlušoval všechen ten hřmot rychlým a celkem bezpředmětným líčením událostí poslední minuty.

Náhle se hlasatel odmlčel a po chvilce ticha vykřikl: „Hoří!“ Vzápětí však uklidňoval obecenstvo, aby zůstalo na svých místech, že nehrozí žádné nebezpečí, zápas že však bude na několik okamžiků přerušen.

Z kabiny domácích hráčů se ze dveří a oken valil hustý dým. Hráči tam měli své šaty a věci. Není proto divu, že nechali fotbalu a běželi zachraňovat, co se dá. Ve zmatku nikdo nenašel klíč od kabiny a dveře byly zamčené. Hráči tedy svými těly mocným náporem dveře vyrazili. Každý stačil ještě vynést balík vlastních nebo i cizích svršků. Oheň však již nedovolil opět vniknout do hořící kabiny. Za chvíli vjel na hřiště místní požární sbor a začal hasit. Požár se podařilo uhasit, ale kabina vyhořela a s ní i uložené dresy domácích hráčů, kopačky, bradla a hrazda. Celková škoda byla 18.000 korun.

Příčina požáru byla skutečně neobvyklá — příliš bouřlivé nadšení nad gólem domácího mužstva.


Rozbor v roce 1959
Komise odborníků, která vyšetřovala příčinu požáru, zjistila: V kabině byla elektrická instalace v tak katastrofálním stavu, že když venku někdo zadupal nebo přibouchl trochu dveře, okamžitě se přepálily pojistky. Vodiče byly na některých místech již téměř obnaženy a při každém otřesu se porůznu dotkly a způsobily zkrat. Správce bydlící na hřišti chtěl mít pokoj od stálé výměny pojistek, a proto je den předtím řádně zesílil.

Lavinovité nadšení a dupot diváků způsobily pak v elektrickém vedení v šatně domácích řadu zkratů, které zesílené pojistky prostě nevypnuly. Výsledkem musel být jedině požár!

Zápas se dohrál s hodinovým zpožděním za účasti vytrvalců, kteří trpělivě vyčkali uhašení požáru.

Elektrická instalace v dřevěné šatně by nevyhovovala předpisům, ani kdyby byla jinak v bezvadném stavu. Plášťové trubky byly nad stropem i pod podlahou, procházely dřevěnými stěnami a elektrický proud nebyl vypínán, když v šatně nikdo nebyl. Již dlouho byly však trubky úplně rozpadlé a přelámané a vodiče měly místy opadanou isolaci. Ponechat takovou instalaci pod napětím a bez dozoru, bylo z hlediska předpisů trestuhodné. A trest se skutečně dostavil!

I s chatrným a přestárlým elektrickým zařízením lze v nejnutnějším případě udržet ještě provoz, ale jen jsou-li hasicí prostředky po ruce, je-li trvalý dozor při provozu a je-li jištění pečlivě provedeno pojistkami podle norem. Bez trvalého dohledu nesmí být takové zařízení nikdy pod napětím.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.


Znáte podobný případ ze své praxe?
Podělte se s námi v níže uvedené diskusi!
 
 
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933