Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Požár dřevěné rozvodnice v kravíně


Document Actions
HROBAŘ: Požár dřevěné rozvodnice v kravíně
Vadná elektroinstalace nevyhovující předpisům zapříčinila v tomto příběhu z minulého století požár nové stavby kravína. Když v noci jeden z členů JZD šrotoval, z dřevěné desky náhle vyšlehly plameny a v přípravně píce začalo hořet. Družstevník okamžitě zapnul elektrickou poplachovou sirénu a ta se rozhoukala do noci. Zakrátko sice zmlkla, protože požár přerušil další dodávku elektrického proudu, ale její hlas stačil, aby zburcoval všechny okolní družstevníky. Jaké závady odhalilo šetření požáru?
Autorský článek, ze dne: 4.03.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

JZD si vystavělo nový, krásný kravín. Stavebně byla novostavba bez závad. Zato elektrická instalace, kterou dělal místní komunální podnik, nevyhovovala předpisům a měla vážné nedostatky. Jak se ukázalo později, největší závadou byla dřevěná rozvodnice, umístěná v přípravně píce. Bylo na ní přes třicet pojistek a vývody od nich tvořily dokonalou spleť drátů, v nichž se nikdo nevyznal. Chuchvalec drátů byl namačkán za rozvodnicí a ta byla přišroubována ke zdi.

Zanedlouho si JZD opatřilo nový výkonný šrotovník s elektrickým motorem výkonu 30kW. Jeho jmenovitý proud byl asi 60A. Protože na dřevěné rozvodnici byly závitové pojistky maximálně do 25A, stalo se to, co se stát muselo. Když družstevníci zapnuli motor šrotovníku, pojistky na dřevěné rozvodnici se okamžitě přepálily.

A nyní udělali v družstvu velkou chybu. Místo aby reklamovali tuto závadu u komunálního podniku, omezili se na to, že jeden z družstevníků se zeptal jednoho z montérů, když ho náhodou viděl na silnici, co s tím mají dělat. Montér jim poradil, aby zesílili pojistky. Družstevníci to zkoušeli, a teprve když „spravili" pojistky šesti drátky, motor šrotovníku se rozběhl.

V noci nato jeden z členů JZD šrotoval. Náhle z dřevěné desky vyšlehly plameny a v přípravně začalo hořet. Družstevník okamžitě zapnul elektrickou poplachovou sirénu a ta se rozhoukala do noci. Zakrátko sice zmlkla, protože požár přerušil další dodávku elektrického proudu, ale její hlas stačil, aby zburcoval všechny okolní družstevníky. Seběhli se a v poslední chvíli vyhnali na 120 kusů dobytka z kravína. Bylo skutečně štěstí, že dobytek byl zvyklý chodit ještě za šera na pastvu a tak přispěl sám k rychlému vyklizení kravína, protože ochotně a v pořádku vybíhal ze vrat. Jinak by byl houstnoucím dýmem jistě rychle udušen. Takto ani jeden kus nezahynul, ale kravín vyhořel.

Rozbor v roce 1959
Dřevěná rozvodnice nebo pojistková deska je přípustná podle předpisů jen do naprosto suché místnosti, a to jen do celkového příkonu 15kVA a nejvýše do čtyř jištěných obvodů.

Zde nebyl ani jeden z těchto předpokladů. Místnost byla vlhká, celkový výkon mnohem větší a jištěných obvodů bylo více než 20. "Komunál" tedy nedodržel předpisy. Od elektromontéra bylo velmi nesvědomité, že poradil zesílit pojistky, zvláště když sám na této práci nepracoval a nevěděl vůbec, o co jde.

Těžko je též vinit samotné družstevníky, ale byla chyba, že si nedali elektrické zařízení kravína před jeho převzetím řádně zkolaudovat od odborníka a že dokonce poslechli rady cizího montéra a sami spravovali a zesilovali pojistky.

Rozpálené přívody, nedostatečně dimenzované a rozpálené spodky a závity pojistek, které nebyly na takový výkon konstruovány, musely nakonec zapálit dřevěnou desku a způsobit požár.

Případ je důkazem, jak nebezpečná je jakákoli blahovůle při přejímaní hotového elektrotechnického díla. Podle předpisů musí být vytvořena přejímací komise, která převezme dílo po stránce kvalitativní a kvantitativní za účasti spolehlivého odborníka nebo znalce; montážní závod musí k této kolaudaci předložit aspoň jednočárové schéma celého rozvodu, protokoly o výsledku měření izolačních a zemních přechodových odporů a konečně prohlášení, že provedená elektrická instalace odpovídá všem platným předpisům a normám a že v ní je použito jen značkovaného materiálu.

Kdyby se toto moudré nařízení dodržovalo, odpadlo by mnoho požárů, úrazů, provozních poruch, sporů a arbitrážních řízení.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933