Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Past na manželku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.06.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Past na manželku


HROBAŘ: Past na manželku
Možná byste nevěřili tomu, že některá provedení elektroinstalací se podobají pokusům o vraždu. Bohužel, některé případy se dají vyšetřovat minimálně jako pokus. Stačí, aby mezi manžely byl rozpor a stav instalace v tomto článku se pak dá považovat za úmysl. Velmi těžko se pak bude prokazovat, že to byla pouze špatná práce elektrikáře nebo souseda kutila. Seznamte se s tímto hrobařovým varováním právě v tomto článku.
Vilém Gracias, ze dne: 20.06.2014



Jsem milovník detektivek Agaty Christie, ale nějak si nedokážu její příběhy představit v českém prostředí, natož v elektrotechnice. Ale ani v našem oboru není o různé případy nouze. Bohužel pro policii a hasiče je v mnohých případech snazší konstatování typu "příčinou je závada na elektrickém zařízení ..." a hotovo.

U tohoto příběhu bych však některé příznaky klasifikoval jako pokusu o vraždu. Na náhody moc nevěřím, pokud vy ano, raději dál nečtěte.



O co šlo
V podstatě o náhodu. Františkovi, místnímu reviznímu technikovi volá paní: "přijeďte prosím, všechno mi zhaslo a jsem tu sama". František se na místě dozvěděl, že paní praskla žárovka a poté vše zhaslo. Vydal se k rozvaděči, kde našel vypadený jistič a proudový chránič v zapnutém stavu. Vše zkusil uvést do provozního stavu, leč obvody stále bez napětí. Než se pustil do odkrytování rozvaděče, zeptal se na hlavní pojistky v domě.

Paní v této oblasti byla zjevně mimo mísu a manžel byl na služební cestě. Domek skoro na samotě, a tak nebylo se koho ptát dál. František si samozřejmě poradil sám a po chvíli našel druhý rozvaděč s vypadeným jističem i proudovým chráničem 100mA. Zkusil vše natáhnout a dům spokojeně rozvrčel do provozního stavu.




"Paní, tak to je velice levná porucha" zahlaholil František a než si stačil říci o peníze její natažená ruka nabízela pětistovku. Obvyklá cena za výjezd. A tak se František ještě poohlédl v jakém stavu jsou místní rozvody. Rukopis elektroinstalace prozrazoval pečlivého člověka a přítomná třívodičová měď dala tušit, že s velkou pravděpodobností nepůjde o domácí bastl. "Paní na linkou vám vypadlo víčko" hlaholil František, koukaje po schůdkách, aby to napravil. Paní domácí byla překvapena, že je tam vůbec nějaká krabice, protože na linku pravidelně odkládá hrnce a udržuje tam čistotu. Schůdky podala, ale František vypadlé víčko nenašel. Došel pro jiné do svého auta a po té co paní vystavil doklad na přijatou pětistovku se rozloučil.

Při zavírání rozvaděče ho ještě napadlo otestovat proudový chránič. Nereagoval. Divné, pomyslel si a rozvaděč nakonec přece jen ještě odkrytoval. Provedení bylo opravdu od profíka, ale na první pohled byl vidět cizí zásah. Proudový chránič byl překlemován. František se zarazil a po chvíli vše uvedl do správného provozního stavu a odešel.

"Nechtěl tu ženskou někdo zabít?" pomyslel si ve voze o pár kilometrů dál ... no, nechci domýšlet, ale pošlu to na Elektriku.cz do Hrobaře!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.