Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HROBAŘ: Past na manželku


Document Actions
HROBAŘ: Past na manželku
Možná byste nevěřili tomu, že některá provedení elektroinstalací se podobají pokusům o vraždu. Bohužel, některé případy se dají vyšetřovat minimálně jako pokus. Stačí, aby mezi manžely byl rozpor a stav instalace v tomto článku se pak dá považovat za úmysl. Velmi těžko se pak bude prokazovat, že to byla pouze špatná práce elektrikáře nebo souseda kutila. Seznamte se s tímto hrobařovým varováním právě v tomto článku.
Vilém Gracias, ze dne: 20.06.2014
reklama


Jsem milovník detektivek Agaty Christie, ale nějak si nedokážu její příběhy představit v českém prostředí, natož v elektrotechnice. Ale ani v našem oboru není o různé případy nouze. Bohužel pro policii a hasiče je v mnohých případech snazší konstatování typu "příčinou je závada na elektrickém zařízení ..." a hotovo.

U tohoto příběhu bych však některé příznaky klasifikoval jako pokusu o vraždu. Na náhody moc nevěřím, pokud vy ano, raději dál nečtěte.



O co šlo
V podstatě o náhodu. Františkovi, místnímu reviznímu technikovi volá paní: "přijeďte prosím, všechno mi zhaslo a jsem tu sama". František se na místě dozvěděl, že paní praskla žárovka a poté vše zhaslo. Vydal se k rozvaděči, kde našel vypadený jistič a proudový chránič v zapnutém stavu. Vše zkusil uvést do provozního stavu, leč obvody stále bez napětí. Než se pustil do odkrytování rozvaděče, zeptal se na hlavní pojistky v domě.

Paní v této oblasti byla zjevně mimo mísu a manžel byl na služební cestě. Domek skoro na samotě, a tak nebylo se koho ptát dál. František si samozřejmě poradil sám a po chvíli našel druhý rozvaděč s vypadeným jističem i proudovým chráničem 100mA. Zkusil vše natáhnout a dům spokojeně rozvrčel do provozního stavu.




"Paní, tak to je velice levná porucha" zahlaholil František a než si stačil říci o peníze její natažená ruka nabízela pětistovku. Obvyklá cena za výjezd. A tak se František ještě poohlédl v jakém stavu jsou místní rozvody. Rukopis elektroinstalace prozrazoval pečlivého člověka a přítomná třívodičová měď dala tušit, že s velkou pravděpodobností nepůjde o domácí bastl. "Paní na linkou vám vypadlo víčko" hlaholil František, koukaje po schůdkách, aby to napravil. Paní domácí byla překvapena, že je tam vůbec nějaká krabice, protože na linku pravidelně odkládá hrnce a udržuje tam čistotu. Schůdky podala, ale František vypadlé víčko nenašel. Došel pro jiné do svého auta a po té co paní vystavil doklad na přijatou pětistovku se rozloučil.

Při zavírání rozvaděče ho ještě napadlo otestovat proudový chránič. Nereagoval. Divné, pomyslel si a rozvaděč nakonec přece jen ještě odkrytoval. Provedení bylo opravdu od profíka, ale na první pohled byl vidět cizí zásah. Proudový chránič byl překlemován. František se zarazil a po chvíli vše uvedl do správného provozního stavu a odešel.

"Nechtěl tu ženskou někdo zabít?" pomyslel si ve voze o pár kilometrů dál ... no, nechci domýšlet, ale pošlu to na Elektriku.cz do Hrobaře!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933