Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Oprávněné podezření


Document Actions
HROBAŘ: Oprávněné podezření
Šňůra se špatným zakončením a líný údržbář. To byli hlavní aktéři tohoto příběhu z minulého století, který skončil smrtelným úrazem elektrickým proudem. Údržbář měl za úkol vyměnit vidlici na konci šňůry za šňůrovou nástrčku. Nechtělo se mu ale vstávat a jít 50 metrů za roh, kde byla šňůra zastrčena do zásuvky rozvaděče. Křikl tedy na procházejícího dělníka, aby mu šňůru z rozvaděče vytáhl. O nějakou chvíli později se údržbář skácel a svíjel se na zemi. Co odhalilo vyšetřování?
Autorský článek, ze dne: 19.02.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Stavba bytových jednotek v jednom malém městečku v jižních Čechách šla jaksi špatně kupředu. Nedostatek pracovníků i stavebních mechanismů brzdil postup stavby, takže zaměstnanci ztráceli naději na předpokládanou prémii.

Na staveništi rostla nervozita a podrážděnost. Dříve dobří kamarádi se často pohádali a nechyběly ani vážné výhrůžky.

Konečně se vedení stavebního podniku rozhoupalo a poslalo na staveniště další nový elektrický transportér. Betonáři si jej hned vyžádali pro dopravu písku do míchačky betonu.

Betonář Vostrý hned přitáhl transportér k míchačce a chtěl jej spustit. Chyběla však připojovací šňůra! Běžel proto do skladu a tam na štěstí měli jednu gumovou šňůru dlouhou asi 50m. Jaké však bylo zklamání, když se šňůra nedala zastrčit do vidlice na transportéru. Sama totiž naprosto nesprávně končila vidlicí a Vostrý si marně lámal hlavu, jak spojit kolíky s kolíky.

Zavolal údržbáře a ten mu slíbil, že vidlici na konci šňůry hned vymění za šňůrovou nástrčku.

Za chvíli skutečně přišel s nástrčkou. Vostrý zvědavě a nedočkavě přihlížel, jak to bude údržbář dělat. Ten si sedl na zem, konec šňůry s vidlicí si dal do klína a vytáhl z kapsy zkoušečku Vadas. Oťukal kolíky mezi sebou a betonář Vostrý, sedící proti němu na bobku, vypovídal později, že se mu moc líbilo, jak ta zkoušečka cvakala a v jejím okénku skákalo bílé znaménko.

Šňůra byla zkrátka pod napětím, protože její druhá vidlice na opačném konci byla zastrčena do zásuvky rozvaděče. Šňůra byla 50m dlouhá a dřevěný rozvaděč byl až za rohem, takže ani Vostrý, ani údržbář na něj neviděli. Údržbářovi se nechtělo vstávat a chtěl poslat Vostrého, aby šel šňůru vytáhnout ze zásuvky. Vostrý byl však v tom okamžiku odvolán k výtahu právě na opačnou stranu.

Šel však kolem jiný dělník a Vostrý ještě slyšel, jak údržbář na něho volal: „Soudruhu, prosím tě, až půjdeš okolo rozváděče, vypni mi tam tuhletu šňůru!“ To bylo poslední, co se mohlo nakonec při vyšetřování skutečně prokázat. Co se dálo v dalších několika málo minutách, to se prostě nedalo za žádnou cenu vyšetřit. Příběh proto pokračuje zase v okamžiku, kdy nedočkavý betonář Vostrý se vracel k údržbáři. Z dálky viděl jeho záda sehnutá nad prací a viděl, jak po gumové šňůře sjel bakelitový kryt motorové vidlice. Vzápětí nato se údržbář skácel a svíjel se na zemi.

Vostrý pochopil, že se stalo neštěstí. Rozběhl se podél šňůry až za roh a viděl její vidlici zastrčenou v zásuvce. Vytrhl ji a spěchal zpět k údržbáři, svolávaje při tom ostatní pracovníky. Než doběhl zpět, tělo údržbáře již leželo bez hnutí.

Několik rozvážných soudruhů začalo hned zavádět umělé dýchání. Náhodou jel kolem staveniště lehký nákladní automobil a jím byl postižený odvezen přímo do nemocnice. Primář nemocnice se sám postiženému věnoval, ale všechny pokusy selhaly. Byla konstatována smrt, zaviněná elektrickým proudem.

Na staveništi vzbudil případ nesmírný rozruch. Nejprve převládalo mínění, že údržbář si smrtelný úraz zavinil sám, protože chtěl vyměnit koncovku šňůry pod napětím.

Když však veřejná bezpečnost zavolala dva znalce elektrotechniky, oba se shodli na zcela jiném závěru.

Údržbář zřejmě nebyl tak pošetilý, aby se pokoušel vyměnit kolíky na čtyřech obnažených koncích šňůry za čtyři zásuvkové dutinky. Kdo takovou montáž jen jednou v životě dělal, musel by vědět, že nemá ani 1 procento pravděpodobnosti, že by se mu to podařilo holýma rukama bez úrazu nebo zkratu. Údržbář si toho jistě byl vědom, a proto ze všeho nejdříve si vyzkoušel zkoušečkou, zda snad není náhodou šňůra pod napětím. Když zjistil, že je, požádal neznámého spolupracovníka, aby mu konec šňůry vypnul. Tento spolupracovník se našel v tesařském mistru Sládkovi, který se vyšetřující komisi dobrovolně přihlásil a vypověděl, že na žádost údržbáře vytáhl vidlici šňůry ze zásuvky a položil ji na zem. Protože tam jiná šňůra nebyla, nemohlo dojít k nějakému omylu. Mistr tesařský šel dál po své práci a víc se o to nestaral.

Komise tedy považovala za prokázané, že na žádost údržbáře byla šňůra odpojena. Je více než pravděpodobné, že údržbář chvíli čekal, a pak si opět oťukal zkoušečkou kolíky vidlice. Teprve když se přesvědčil, že jsou bez napětí, začal s demontáží bakelitového krytu vidlice. Kryt sjíždějící po šňůře už zase viděl svědek Vostrý, který se právě vracel.

V tom okamžiku však někdo musel vidlici ležící za rohem na zemi před rozvaděčem vsunout do zásuvky. Mohlo se to stát bezmyšlenkovitě, omylem, z žertu, nebo ze zlého úmyslu.

Kdo vidlici zasunul, nedalo se ani nejhouževnatějším vyšetřováním a výslechy všech přítomných na staveništi prokázat. Nikdo se nepřiznal a nikdo nikoho u rozvaděče neviděl. Ozvaly se hlasy, že to mohl být dělník, s nímž se údržbář téhož rána zle pohádal, a který mu vyhrožoval přeražením obou nohou. Dělník však obvinění energicky popřel a tak se nic nedokázalo.

Závěr celého vyšetřování vyzněl v tom smyslu, že si postižený přece jenom zavinil úraz a smrt sám.

Rozbor v roce 1959
Závěr komise byl naprosto správný. Ať už tomu bylo se šňůrou jakkoli, zůstává prokázané, že údržbář pracoval na elektrickém zařízení bez ochranných rukavic a při tom si nezajistil vypnutý stav. K zajištění vypnutého stavu je podle předpisu nutno učinit takové opatření, aby nikdo, ani omylem, ani úmyslně, nemohl obnovit napětí v části, na níž se právě pracuje.

Údržbář pracoval na konci šňůry, při čemž si druhý konec nijak nezajistil. Měl jej dokonce až za rohem, takže na něj nemohl ani vidět. Pak se mohlo snadno stát, že někdo v dobrém úmyslu, aby po vidlici ležící na zemi nikdo nešlapal, nebo ji nepřejel vozem, zastrčil ji tam, kam patří, to je do zásuvky. Když však viděl, jak hrozný účinek to způsobilo, bál se přiznat v obavě, aby nebyl potrestán.

Povinností údržbáře bylo zajistit druhý konec šňůry tak, aby jej nikdo nemohl dát pod napětí. Nejjednodušší bylo, pro konec šňůry dojít a vzít si ho k sobě. Pak by se určitě nebylo nic stalo.

Ani u pevné instalace není vypnutý stav pro práci na zařízení zajištěn tím, že se vypne vypínač. To by bylo stejné jako s uvedenou šňůrou. Proto musíme odejmout páku vypínače, vyšroubovat pojistky a jejich vložky si vzít k sobě. Kromě toho se musí na vypínač pověsit tabulka: Nezapínat, na zařízení se pracuje!

U vysokého napětí nestačí ani toto opatření.

Chybou údržbáře bylo v našem případě i to, že měl na staveništi šňůry, které na obou koncích končily vidlicemi a že musel šňůru narychlo předělávat teprve na pracovišti u transportéru. Ostatní elektrické stroje na staveništi měly patrně montovány obyčejné zásuvky s dutinkami. To vedlo údržbáře k tomu, aby vyrobil šňůry s vidlicemi na obou koncích. Takové šňůry však předpisy přísně zakazují a údržbář měl raději na strojích vyměnit zásuvky za pevné vidlice s kolíky.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933