Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: O tom, když je na obou koncích samice


Document Actions
HROBAŘ: O tom, když je na obou koncích samice
Nejen v přírodě nachází samec a samička přirozenou symbiózu. I v případě prodlužovacích přívodů má každý konec své logické zakončení. Tedy obvykle to tak bývá. U jednoho vášnivého sběratele se stala kuriózní situace. Odněkud mu tak nějak samo zbylo mnoho zásuvek na pohyblivý přívod ...
Jiří Macháček, ze dne: 30.05.2012
reklama

Milan byl starý vetešník. Sbíral vše, co se mu mohlo jednou hodit. Byl původem z chudé rodiny, která musela opravdu vším šetřit. Navštěvoval všechno, co se likvidovalo a rozdávalo. Byl starý mládenec, proto neměl žádný problém s úložnými prostory. Po létech stačil zaplnit kompletně třípokojový byt uprostřed města.

Vzděláním byl umělecký kovář, kterým ve skutečnosti nikdy nechtěl být a tak se životem potloukal od jedné nárazovky ke druhé. Jeho nový soused ho požádal o prodlužovací přívod. Milan věděl o jednom z prodloužení na bubnu. Našel ho na jedné stavbě pohozený, rozmotaný. Chyběla mu přívodní vidlice.

Milan také věděl, že tu chybějící část také někde má. Sousedovi prodloužení slíbil a zaklapl za ním dveře.

Hledal, hledal, až našel asi pět jednofázových gumových zásuvek pro pohyblivé přívody. Nemeškal a pečlivě jednu z nich připojil na ustřižený konec. Dal si záležet! Dobře totiž věděl, že fáze má být vlevo, modrý vpravo a zeleno/žlutý na ochranném kontaktu.

A takto vypadal jeho výtvor!

1

Zazvonil u souseda v ruce s bubnem prodloužení. Soused byl podobná existence jako Milan. Skoro by se dalo říct, že jsou to herci z "A je to!". Soused popadl prodlužku a Milanovi vtiskl plácačku kořalky. Oboje dveře zaklaply současně. Milan otočil lahvinku do sebe dřív, než soused zjistil, že prodloužení s dvěma samicemi je mu k prdu.

Po chvíli Milan otvírá dveře aby mu byl vysvětlen prazvláštní jev. Milane, ten byt co jsem koupil má asi špatný zásuvky. Nemohu to připojit. Stěžoval si soused. Milan posilněn plácačkou ho ubezpečil, že nemusí klesat na mysli. Prý má na vše řešení. A po chvilce vyrobil speciální redukci dvou samců.

Milan sousedovi předvedl svůj protopyp. Oba zajásali, že to funguje a otevřeli další lahvinku. Nevěřili byste, ale ti dva tam ještě bydlí a nic se jim nestalo.

Že by to bylo tou kořalkou?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Všichni používáme výraze samec a samička, nikomu z elektrikářů nemusíme nic vysvětlovat. Věřte nebo nevěřte, jsou tací, kteří toto označení u zásuvek nechápou.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933