Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: O tom, jak Béďa hamoun nešetřil (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.12.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: O tom, jak Béďa hamoun nešetřil


HROBAŘ: O tom, jak Béďa hamoun nešetřil
O tom, jak je výhodné si navýšit příkon vyřazením pojistky. Získané výhody může vyvážit nepříjemnost, že vyhoříte. A ne vždy to dopadně štěstím, kdy vyšetřující hasič pronese bláznivou větu, že požár vznikl závadou na elektroinstalaci ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.12.2008

Nařízení, zákony, vyhlášky znamenají pro určitou sociální skupinu něco, co je třeba některým ze způsobů prostě stále překonávat. Jinak tomu nebylo ani v případě Bedřicha. Byl vychován v době, kdy bylo hlavním heslem "kdo nekrade, okrádá rodinu". A tak v případě každé příležitosti se okamžitě obohatil.

V jeho bytě bylo nashromážděno tolik zbytečností, že se jeho veliký a prostorný byt 3+1 zcvrkl na katakomby neznámé konstrukce a velikosti.

Bedřich byl vyučený elektrikář, ale specialista byl spíše nic moc. To, co ho bavilo, bylo zapojování mnoha křížových vypínačů. Jeho byt již dlouho nevytápěl plynem. Našel totiž dobrý a levný zdroj elektrické energie. Ve sklepě byly staré hodiny s přívodem, který se již dlouho nepoužívaly. Svůj tajný ekonomický přívod napojil před hodiny a spokojeně se hřál dlouhá léta.

Jednoho dne se vrací z nákupu v Makru (domnívaje se závratných úspor), když před domem zjistí, že jeho nepřízpusobiví sousedé potřebovali dveře od skříně nožových pojistek. Bohužel s dveřmi zmizely i pojistky, ač byly samozřejmě pod napětím. Bedřich se chytil za srdce, které se mu rozbušilo poté, co si uvědomil závislost na tomto zařízení. Rychle to dám do pořádku, jen ať to nezačne někdo opravovat oficiálně. Pomyslel si a vrhl se do práce. Připravil si měděné vodiče průřezu 6mm2. (Tuhá zima) S brýlemi na očích a dielektrickými rukavicemi na rukou kombinačkami zapojil náhradní řešení nožových pojistek. Místo dveří rozvodnice přivrtal šedou umakartovou desku přímo do omítky domu. Předpokládal (a zcela správně), že v dohledné době nebude třeba nožové pojistky kontrolovat.

Aniž by se zabýval výpočty, bylo mu jasné, že si tímto zlepšovákem "trošku" navýšil příkon jeho ekonomického obvodu. Ten byl proveden tak důkladně, že byl v podstatě neodhalitelný. Měl ovšem jednu zásadní chybu. Měl jediné předjištění, a to v místě, kde bývaly nožové pojistky. Bedřich vytáhl další olejové radiátory, aby vytížil bezplatnou linku 800, jak ji technicky označoval.

Večer vyrazil za kamarády. Tam se podělil o útržkovité zážitky. Bedřich byl rád opěvován jako elektrikář koumák. Pouze však do toho večera. Při cestě zpět se již neměl kam vrátit. Dům byl v plamenech.

A jak to dopadlo?
Vše shořelo. Hasiči vyšetřili příčinu obvyklým klišé "požár zavinila technická závada na elektroinstalaci". Bedřich získal náhradu z pojistky a nový byt. Od té doby již nemá čím šetřit a svými zlepšováky zůstává na úrovni logiky zapojovaných pracovních vodičů u vypínačů číslo sedm.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.