Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Nový domek za spravovanou pojistku


Document Actions
HROBAŘ: Nový domek za spravovanou pojistku
Spravovat si podomácku pojistky se nevyplácí. O tom se v tomto příběhu z roku 1957 přesvědčil Ludovít Nekola. Do kuchyně byl při stavbě jeho nového domku zaveden slabý elektrický přívod do zásuvkového obvodu. V plášťové trubce byly vodiče 2,5mm2, jištěné pojistkami 6A u elektroměrové desky. Jakmile na sporáku zapnul oba vařiče a pečicí troubu, přetavily se pojistky. Namísto aby požádal elektroinstalační závod o zesílení elektrického přívodu do kuchyně, vzal několik drátků a omotal jimi spálené vložky pojistek. Jak to dopadlo?
Autorský článek, ze dne: 6.08.2015
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Ludovít Nekola si postavil roku 1957 pěkný rodinný domek. V přízemí byla kuchyně, spíže, koupelna a obývací pokoj, v prvním patře ložnice a dětský pokojík.

Domek byl zděný s eternitovou střechou, stropy byly dřevěné, trámové. Z jara roku 1958 prováděl majitel domku různé dokončovací práce. Mezi jiným doplnil i zařízení kuchyně elektrickým sporákem. Do kuchyně byl však při stavbě domku zaveden celkem slabý elektrický přívod do zásuvkového obvodu. V plášťové trubce, uložené na dřevěném stropu kuchyně pod podlahou půdy, byly vodiče 2,5mm2, jištěné pojistkami 6A u elektroměrové desky.

Když majitel domku postavil elektrický sporák, pojistky se přetavily v okamžiku, kdy zapnul oba vařiče a pečicí troubu.

Myslíte, že Ludovít Nekola zavolal elektroinstalační závod, který prováděl elektrickou instalaci a požádal jej o zesílení elektrického přívodu do kuchyně? To ho ani nenapadlo. Udělal to, co bohužel ke své škodě dělá většina lidí v takovém případě. Vzal několik drátků, omotal jimi spálené vložky pojistek a byl dokonale spokojen, jak rychle a vtipně nesnáz s pojistkami vyřešil.

Dne 15. května 1958 v 6 hodin ráno vařila manželka na sporáku snídani. Na jednom vařiči mléko, na druhém žitnou kávu a do horké trouby dala rozehřát ztvrdlé pečivo.

V 7 hodin ráno odešli oba rodiče do zaměstnání a doma zůstala jen 11letá dcerka Elena a 5letý chlapeček, který v té době ještě klidně spal v postýlce. Sestřička mu pak měla ohřát hrneček bílé kávy a nakrmit ho.

Asi v 8,30 vyběhla Elena do zahrádky a viděla, že se z jejich domku valí vikýřem ve střeše dým. Běžela proto k sousedům a ti přiběhli právě v okamžiku, kdy už ze střechy šlehaly plameny. Na štěstí bylo první starostí sousedky, kde je bratříček. Ten ještě docela klidně spal v dětském pokoji v podkroví. A tak skutečně v posledním okamžiku byl hošík zachráněn, neboť za chvilku bylo již celé podkroví v jednom ohni. Ačkoli se sběhlo celé okolí a přijel 15členný požární sbor, podařilo se vynést z přízemí již jen několik kusů zařízení.

Požár byl potom sice za 30 minut motorovou stříkačkou uhašen, ale domek dokonale zničen. Škoda byla mírně odhadnuta na 28.000 korun.

Při prohlídce po požáru bylo zjištěno, že sporák je ještě stále zapnut naplno. Hospodyně se vymlouvala, že sporák jistojistě vypnula a že patrně její dcerka zapnula všechny tři vypínače. Dcerka zase tvrdila, že do kuchyně vůbec nevstoupila, protože malý Petříček ještě spal, a proto mu nemusela připravovat snídani.


Rozbor v roce 1959
Ludovít Nekola určitě již nikdy nebude sám spravovat pojistky. Dostal drahé ponaučení. Ztratil celý svůj majetek a ohrozil ještě životy vlastních dětí.

Ludovít Nekola to již nebude dělat. Ale co ti ostatní? Ti si budou sami spravovat pojistky dál a budou riskovat, že i jim se to někdy nevyplatí? Asi ano! Doufáme však, že aspoň naši čtenáři budou poučeni a nebudou lehkomyslně hazardovat s majetkem svým i cizím a dávat v sázku životy svých drahých jen proto, aby ušetřili několik haléřů za novou vložku do pojistek. Abychom nemuseli spravovat, musíme mít ovšem nové vložky stále v zásobě. Většinou je potřebujeme hlavně tehdy, jsou-li prodejny zavřeny.

V našem případě není bez viny ani elektroinstalační závod. Klást plášťové trubky přímo na dřevěný strop je přísně zakázáno. Montér měl plášťové trubky upevnit na visutých sponách, nebo použít chráněných vodičů s pancířem nebo kovovým pláštěm (vodiče pancéřové nebo v olovu nebo pancéřované). Přívod do kuchyně měl být proveden vodiči s průřezem 4x6mm2.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.



Setkáváte se ve své praxi s opravenými pojistkami?
Podělte se s námi o zkušenosti v níže uvedené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933