Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HROBAŘ: Neprošlo to! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.01.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HROBAŘ: Neprošlo to!


HROBAŘ: Neprošlo to!
Zaměstnanci velkého podniku dostali příkaz přestěhovat dřevěnou strážní věž na opačný konec továrního pozemku. Věž naložili na valník a zapřáhli silný traktor. Cestu jim ale po chvíli zkřížilo dvojité vedení vysokého napětí 35kV. Po domluvě se jednomyslně usnesli, že věž musí pod vedením projet. Jen co se však traktorista rozjel, trámec věže zachytil o spodní vodič venkovního vedení. Po dřevěném trámu věže sjel oslnivý blesk na kostru valníku a odtud železnou ojí na traktor. Z traktoru přeskočil elektrický oblouk po vysoké pneumatice přímo do země. Pak z traktoru vyšlehly plameny. Jak příběh dopadl a kdo byl za incident zodpovědný?
Autorský článek, ze dne: 8.01.2016



Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Odhadnout výšku obytného domu je celkem snadné. Spočítáme si počet podlaží, který násobíme zhruba čtyřmi metry, přidáme něco na střechu a nemůžeme se celkem o mnoho zmýlit.

Zkuste však, jak je těžké odhadnout výšku drátů probíhajících ve volném prostoru napříč silnice! Přesvědčilo se o tom nedávno 6 zaměstnanců velkého národního podniku v našem pohraničí. Dostali příkaz přestěhovat dřevěnou strážní věž na opačný konec rozlehlého továrního pozemku.

Věž naložili celkem snadno na těžký valník s gumovými obručemi. Přivázali ji a k železné oji valníku zapřáhli silný traktor. Protože se věž na valníku přece jenom povážlivě kymácela, jeli velmi zvolna a všech šest zaměstnanců kráčelo podél valníku a věž občas přidržovali.

Najednou se traktorista zastavil. „Projedeme, chlapci?“ Všichni se zadívali na dvojité vedení vysokého napětí 35kV, které se blyštělo ve výšce napříč cesty.

Chvíli se domlouvali a nakonec se jednomyslně usnesli, že věž musí pod vedením projet. Traktorista jen pokrčil rameny a zasunul prvou rychlost. Rozjel se, a trámec věže zachytil o spodní vodič venkovního vedení. Nyní nastalo boží dopuštěni. Po dřevěném trámu věže sjel oslnivý blesk na kostru valníku a odtud železnou ojí na traktor. Z traktoru přeskočil elektrický oblouk po vysoké pneumatice přímo do země. Z traktoru vyšlehly plameny.

Kromě naprostého ohromení se žádnému z šesti soudruhů okolo valníku nic nestalo. Všichni totiž pozorovali napjatě elektrické vedení a žádný proto v kritickém okamžiku nepřidržoval věž.

„Co se stalo s traktoristou?" blesklo všem hlavou. Ale v tom již viděli, jak se traktorista sbírá z brambořiště a otírá si obličej obalený hlínou.

Žádný sportovec ani artista by se nemusel stydět za takové salto mortale, jaké udělal traktorista daleko do brambořiště. Však se jen tímto bezděčným výkonem zachránil od uhoření a krokového napětí, které určitě vzniklo v blízkosti traktoru.
 
Celý případ si tedy nevyžádal ani nejmenší oběti na zdraví zúčastněných. Zato věcná škoda byla značná. Zemním svodem vypnula primární ochrana obou vedení 35kV a Energetickému rozvodnému závodu trvalo 20 minut, než mohla být dodávka proudu obnovena. Po tuto dobu stály všechny pracovní stroje v celé oblasti. Traktor vyhořel přitom dokonale.

Rozbor v roce 1959
Soudruzi se při stěhování věže neměli co dohadovat. Jejich vedoucí, který přemístění věže nařídil, měl již předem prozkoumat celou trať a uvážit, zda neobyčejně vysoký náklad projede pod všemi překážkami.

Jistě musel vědět, že vedení vysokého napětí křižuje cestu, po níž měl jet náklad. Měl si proto prostudovat Předpisy ESČ 1950 část XII, kde by se dozvěděl, že se nikdo nesmí přiblížit ani tělem ani jiným předmětem k vodičům blíže než 3 metry, a že povinností každého je dbát, aby se venkovní vedení nepoškodilo a nezpůsobilo zkrat. Konečně že se podle § 12 856 nesmí jezdit pod vedením vysokého napětí s vozem naloženým tak, aby osoba stojící na jeho vrcholu se mohla rukou dotknout vodičů. Kdyby se těmito předpisy trochu zabýval, zjistil by, že jim v daném případě nemůže vyhovět. Vedl by proto transport jinou cestou, nebo by aspoň požádal elektrárnu, aby vedení vypnula nebo vyslala na místo podjezdu odborný dozor. Nyní jsou již tyto předpisy nahrazeny normou ČSN 34 3100, která však na této zásadě ničeho nemění.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.