Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Nechtěl si zadat


Document Actions
HROBAŘ: Nechtěl si zadat
Chtěl udělat dojem na venkovany a předvést jim své dovednosti ostříleného Pražáka a skončilo to pádem z výšky 6 metrů na tvrdou zem. Jiří Koudelka se na návštěvě u příbuzných rozhodl opravit porouchaný vařič. Když však po opravě vsunul vidlici přívodní šňůry do zásuvky, zajiskřilo se, ozvala se slabá rána a zásuvka byla bez proudu. Usoudil, že praskla pojistka na dřevěném sloupu a rozhodl se vylézt nahoru a spravit ji. V čem udělal chybu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.10.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Dvaatřicetiletý nákupčí průmyslového pražského podniku Jiří Koudelka byl s manželkou na návštěvě u strýce v malé vesničce v Beskydech.

Druhý den, když teta vařila na elektrickém vařiči kávu, nemohla ji dovařit, protože vařič přestal hřát a pomalu vychládal.

Koudelka, jako zaměstnanec průmyslového podniku a Pražák, chtěl se před bezradnými venkovany pochlubit svými vědomostmi a řekl. „Ukažte to sem, tetičko, to se jistě přetavila spirála. Já to rozeberu a spravím.“ „A umíš to hochu? Já bych raději rozdělala oheň v plotně! Mám strach, aby se něco nestalo” — bála se tetička.

Ale Koudelka se jen sebevědomě usmál a prohlásil, že pro Pražáka by to byla ostuda, kdyby nesvedl takovou maličkost.

Vzal vařič a rozebral jej. Na vnitřní keramické plotýnce viděl ihned opálené místo na samém okraji. Vydloubl topný drátek nožíkem a skutečně byl v tomto místě přerušen. Povytáhl proto oba konce, skroutil je dohromady a vařič zase smontoval.

Když vsunul vidlici přívodní šňůry do zásuvky, zajiskřilo se, ozvala se slabá rána a zásuvka byla bez proudu. Zřejmě se stočený drátek v místě blízko připojeného fázového vodiče dotýkal kovového pouzdra vařiče, a protože vařič byl nulovaný, pojistka se přetavila.

Ani to však neuvedlo Jiřího Koudelku do rozpaků. Spravit pojistku na elektroměrové desce, to je přece maličkost. Když však vyšrouboval obě pojistky, zjistil, že jsou sice spravované, ale že nejsou přetavené. Zašrouboval je, ale elektrický proud nešel ani do zásuvky ani nesvítilo žádné světlo.

„To jsem to provedl — teď je celá chalupa bez proudu," řekl si v duchu, ale navenek předstíral naprostý klid.

„Praskla pojistka na dřevěném sloupu,“ prohlásil, jako by se nechumelilo, — „musím ji spravit!“

Teď se do toho vložila i vlastní manželka a radila mu, aby na sloup nelezl a zavolal raději montéra z okresní správy rozvodného podniku. Ale Koudelka si nechtěl před příbuznými zadat a tak přemluvil manželku, aby mu přidržela žebřík, a vylezl do výše 6m. Na vrcholu žebříku už mu tak docela příjemně nebylo a dokonce se polekal, když viděl, že z jedné konsoly odbočují celkem tři přípojky pro nejbližší chalupy a že ta jejich je nejdále. Přesto se nevzdal a opatrně se natahoval svazkem vodičů až k pojistkám v izolátorech, z nichž odbočovala přípojka k chalupě jeho strýce. Byl jen v rozhalené košili s vyhrnutými rukávy až po loket. Ani velmi zkušený montér by nemohl za těchto okolností vyměnit pojistky, aniž by se nedotkl některého vodiče. Koudelka se dotkl pořádně. Hrudníkem i pravou paží. Spadl z výšky 6m na tvrdou zem a byl mrtev. Při pitvě nemohl lékař s jistotou rozhodnout, zda příčinou smrti byl úraz elektrickým proudem, nebo pád na tvrdou zem. Pravděpodobně byly oba úrazy smrtelné.


Rozbor v roce 1959
Podobné nerozvážnosti, jaké se dopustil Koudelka, dopouští se denně mnoho lidí a je to jen šťastná náhoda, že jejich zásah do elektrického spotřebiče nekončí vždy nešťastně.

Opravovat elektrický spotřebič smí jen osoba znalá nebo aspoň dobře zaučená. Nastavovat topný drát skroucením nemá stejně význam, protože povrch drátku je vždy okysličen. Styk dvou drátů je proto nedokonalý a spoj se tak zahřeje, že se spravované místo zakrátko opět přetaví.

Žádný odběratel elektrické energie nesmí nikdy dělat žádné zásahy na přípojce před elektroměrem. To je vyhrazeno jen odborníkům okresní správy energetického rozvodného podniku nebo elektrárny.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933