Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Jistič jako vypínač


Document Actions
HROBAŘ: Jistič jako vypínač
Používáte jistič kromě jištění také jako vypínač? Obsluze kladkostroje v tomto příběhu se tento zvyk rozhodně nevyplatil. Když se mu náhodou vysmekl sběrač kladkostroje ze své troleje, chtěl ho znovu nasadit, a proto šel podle zvyku k jističi a vypnul ho. Bohužel netušil, že předchozího dne elektroúdržbář vyřadil tento vadný jistič z provozu. Co se stalo při nasazování sběrače a kdo za to byl zodpovědný?
Autorský článek, ze dne: 15.07.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Elektrický kladkostroj v jednom závodě byl připojen samostatným vlastním přívodem z hlavního rozváděče přes pojistky a vypínač. Toto řešení celkem plně vyhovovalo předpisům, ale při praktickém provozu se vyskytovaly jisté potíže. Kladkostroj byl často přetěžován a pojistky na rozvaděči se přetavily. Bylo nutno vyměňovat jejich vložky, a protože hlavní rozvodna byla uzamčena, bylo třeba vždy shánět elektrikáře.

Proto si obsluha kladkostroje vyžádala, aby byl namontován do přívodu ke kladkostroji ještě olejový jistič Temax, který by byl na dosah ruky a mohl by se při eventuálním vypnutí jen pákou znovu zapnout.

Elektroúdržba jim vyhověla, protože šlo jen o další zlepšení ochrany před přetížením a nebylo to proto na závadu. Závadou však bylo, že si obsluhovatel kladkostroje zvykl používat jističe místo vypínače. Bylo to pohodlné a rychlé, a proto již nikdy nemusel shánět údržbáře, když chtěl ve vypnutém stavu něco opravit na elektrickém zařízení kladkostroje.

Jednoho dne, těsně před koncem prvé směny, nastal v jističi zkrat mezi dvěma fázemi tím, že se propálila pertinaxová destička. Oprava by trvala dlouho a údržbář spěchal již domů. Proto vodiče za jističem odpojil od svorek a propojil je překlenutím. Tím vyřadil vadný jistič z činnosti. Mohl to klidně udělat, protože jištění bylo zaručeno ještě pojistkami a vypínání vypínačem.

Chybou však bylo, že o tomto zákroku nebyla informována obsluha kladkostroje, která nastoupila v druhé směně.

V druhé směně se totiž náhodou vysmekl sběrač kladkostroje ze své troleje. Obsluhovatel jej chtěl znovu nasadit. Proto podle zvyku šel k jističi a vypnul ho. Pak zcela důvěřivě vylezl až k trolejím a nasazoval vypadlý sběrač. Samozřejmě, že vyřazený jistič nemohl nic vypnout a tak obsluhovatel dostal od troleje, která byla pod napětím 500V, takovou elektrickou ránu, že spadl na zem a řádně se potloukl.

Rozbor v roce 1959
Elektroúdržbář se nedopustil žádného přestupku proti předpisům. Dokonce se zjistilo, že před svým odchodem zapsal svůj zákrok do poruchové knihy.

Obsluhovatel kladkostroje si zavinil úraz sám, protože překročil nejméně tři předpisy.

1. Jako obsluhovatel nebyl oprávněn dělat jakýkoli zásah do elektrického zařízení a měl na zasunutí sběrače zavolat elektrikáře z odpolední směny.

2. Jistič Temax, jako všechny ostatní jističe, je určen podle předpisů výhradně jen k jištění a nesmí se ho používat jako vypínače.

3. Povinností obsluhovatele bylo přesvědčit se dříve, než na troleje sahal rukou, aspoň o tom, zda troleje jsou skutečně bez napětí. Neměl-li žádnou zkoušečku, tím spíše nesměl opravu sám provádět.

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933