Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Hrdinství pod vlivem alkoholu


Document Actions
HROBAŘ: Hrdinství pod vlivem alkoholu
Strojmistr Antoš vešel do kobky transformátoru. Šel až dozadu, aby se podíval na olejové vypínače. Protože byla v místnosti tma, strojvedoucí vytáhl krabičku zápalek a jednu z nich zapálil, aby si posvítil. V tom okamžiku se ozvala mohutná rána od výbuchu elektrického oblouku. Strojmistr byl sražen na zem. Ležel na břiše a hrůzou sotva dýchal. Co se vlastně v kobce stalo?
Autorský článek, ze dne: 29.04.2016
reklama

Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V 18 hodin večer bylo střídání pracovní směny. Strojmistr Beníšek předával službu strojmistrovi Antošovi, který nastoupil na noční směnu. Hlásil mu při tom, že celé lokomotivní depo je již od 16 hodin bez elektrického proudu. Elektrikáři, které si hned vyžádal na opravu, nemohli prý příčinu poruchy najít. Oznámiv tyto okolnosti svému nástupci, strojmistr Beníšek odešel. „Tihle elektrikáři! Ať se jdou vycpat. Já jim tu poruchu najdu sám“ — řekl si strojmistr Antoš, který si usmyslil, že v elektrickém zařízení asi žádná závada prostě není a že bude patrně v transformovně „vyhozen" hlavní vypínač v napájecím přívodu vysokého napětí transformátoru.

Na cestě do práce se totiž strojmistr zastavil ve své hospůdce. Nevypil toho celkem mnoho, jen asi tři piva a skleničku brandy. To však stačilo na to, aby dostatečně vysoko přecenil své všestranné schopnosti.

Vyhledal klíč od transformovny a vešel do kobky transformátoru. Zarazil se poněkud, když uslyšel známé bzučení, dokazující že transformátory pracují pod napětím. Přesto šel až dozadu, aby se podíval na olejové vypínače. Protože byla v místnosti tma, strojvedoucí vytáhl krabičku zápalek a rozškrtl jednu, aby si posvítil. V tom okamžiku se ozvala mohutná rána od výbuchu elektrického oblouku. Strojmistr byl sražen na zem. Ležel na břiše a hrůzou sotva dýchal. Neviděl vůbec kolem, protože byl oslněn elektrickým obloukem. Když se trochu vzpamatoval, vyplazil se ven, ale tam upadl znovu do hluboké mdloby. Kolemjdoucí dozorce ho zpozoroval a postaral se, aby byl přenesen a ošetřen.

Přivolaná lékařka zjistila, že postižený má na pravé ruce tržnou, ale nekrvácející ránu, protože byla vypálena elektrickým obloukem. Rovněž pod pravým loktem a na pravém rameně měl popáleniny velikosti asi pětihaléře. Dalo velmi mnoho práce, než se podařilo přivést zraněného k vědomí. Pak byl převezen do nemocnice, kde byl v jeho krvi zjištěn alkohol.

Odborné šetření prokázalo, že mírně podnapilý strojmistr se po tmě přiblížil příliš blízko k živým částem olejového vypínače, a jak zvedl ruku s hořící zápalkou, aby si posvítil, dotkl se hřbetem pravé ruky živé části svorky. Dostal silnou ránu elektrickým proudem. Zapotácel se a přilnul pravou rukou a ramenem tak dokonale k svorkám vypínače 6kV, že způsobil zkrat mezi fázemi a „vytáhl“ elektrický oblouk.

Rozbor v roce 1959
Při vstupu do rozvodny vysokého napětí musí být každá osoba dokonalým pánem vlastních pohybů i nervů. Proto nesmějí být smysly nikdy otupeny účinkem alkoholu, který vždy zpomaluje pohotovost úsudku a brzdí přirozenou reakci svalů. Je tedy požívání alkoholu u údržbáře elektrického zařízení vysokého napětí před prací, nebo při práci stejně nebezpečné a proto zakázané, jako u řidičů motorových vozidel. V našem případě vstoupila do rozvodny dokonce osoba neznalá, která tam v žádném případě nesmí vstoupit bez odborného dozoru osoby znalé. Proto ani klíče od transformovny neměly být strojmistrovi snadno přístupné.

Protože rozvodna neměla dokonalé ochrany před nebezpečným dotykem, směla do ní i osoba znalá vstupovat jen vyzbrojena ochrannými pomůckami.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933