Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Elektrický transportér


Document Actions
HROBAŘ: Elektrický transportér
Dva kolegové v cementárně se při skládání koksu rozhodli, že přemístí pásový transportér, aby koks padal zase na jiné místo. Ladislav Imr vylezl na vagón, aby zde nadhodil konec dopravního pásu, a palič Lubomír Čapek stál na mokré hromadě koksu a měl nadzvednout celý transportér. Jak se horní konec transportéru smýkl po bočnici vagónu, objevilo se silné jiskření. Imr varovně vykřikl, ale to se již Lubomír Čapek skácel na hromadu koksu. Jaké předpisy byly porušeny a jak to dopadlo s panem Čapkem?
Autorský článek, ze dne: 3.06.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

V jisté cementárně probíhala generální oprava šachtové pece. Palič Lubomír Čapek byl tím vyřazen ze své práce, a proto vypomáhal na různých příležitostných pracovištích.

Teď již druhý den skládal s Ladislavem Imrem koks z vagonů na hromadu. Stále přitom poprchávalo a práce se stala velmi nepříjemnou. Když druhý den spustil vytrvalý liják, oba dva skládání přerušili a šli se trochu osušit a posvačit.

Když se opět vrátili k hromadě koksu, rozhodli se pásový transportér (dopravník) přemístit, aby koks padal zase na jiné místo. Byl to čtyřmetrový elektrický dopravník neznámé výroby. Elektrický motor 0,75kW byl vypnut vypínačem v plechové skříni transportéru, ale přívodní gumová šňůra byla zapojena do zásuvky v nedaleké mlýnici.

Ladislav Imr vylezl na vagón, aby zde nadhodil konec dopravního pásu, a palič Čapek stál na mokré hromadě koksu a měl nadzvednout celý transportér.

Jak se horní konec transportéru smýkl po bočnici vagónu, objevilo se silné jiskření. Imr varovně vykřikl, ale v tom se již Lubomír Čapek skácel na hromadu koksu. Imr rychle běžel do mlýnice a vytrhl vidlici přívodní šňůry ze zásuvky. Zavolal zedníka, který pracoval na opravě šachtové pece, a oba přispěchali postiženému na pomoc. Snesli jeho tělo s hromady koksu a jeden s přispěchavších zaměstnanců započal ihned s umělým dýcháním. Protože před vrátnicí stálo právě nějaké dodávkové auto, byl jím zraněný ihned převezen do nemocnice. Zde však lékař konstatoval již smrt vzniklou zastavením krevního oběhu. Čapkovi bylo teprve 25 let a jeho manželka očekávala již brzo příchod prvého dítěte. V závodě platil za vzorného pracovníka. Vyšetřováním bylo zjištěno, že dopravník nebyl ani zemněn, ani nulován. Přívodní šňůra byla jen trojžilová.

Vypínačová i pojistková skříň nebyla odborně provedena a nevyhovovala provozu ve vlhku a mokru. Zatékalo do ní a vodič se odíral o ostré hrany vstupního otvoru. Tím se izolace šňůry prodřela a jedna žíla s napětím 220V proti zemi přišla do styku s kovovou konstrukcí dopravníku.

To bylo jistě trestuhodné zanedbání předpisů o ochraně před nebezpečným dotykem i o krytí přístrojů v mokrém prostředí. Ještě horší však bylo, že pojistky příslušné zásuvky byly zřejmě neodborně spravovány a zesíleny. Kovový vagón stojící v dlouhotrvajícím deštivém počasí na kolejích měl velmi dobré spojení se zemí, a proto při styku kostry dopravníku s okrajem vagónu vznikl velký vadný proud, který měl přetavit pojistku. O velikosti proudu svědčí už i to, že Imr se polekal silného jiskření mezi kostrou dopravníku a vagónem.

Přetavením pojistky by mohl být život Lubomíra Čapka ještě zachráněn. Neodborně spravovaná pojistka samozřejmě nesplnila svůj úkol a prodřenou fázi neodpojila.

Rozbor v roce 1959
Předpisy nařizují, že každý elektrický spotřebič a vůbec každá součást elektrického zařízení musí být opatřeny aspoň jednou ochranou proti nebezpečí úrazu, nejsou-li pro některé zvlášť nebezpečné případy předepsány ochrany dvě. Právě u elektrického transportéru, který pracuje za zvlášť ztížených podmínek v blátě a dešti, v mrazu i horku, nestačila by ani ochrana samotným nulováním. Zásuvka, z níž byl napojen, měla mít nulovou svorku, popř. svou kovovou kostru ještě zvlášť uzemněnu. Elektrická výstroj transportéru měla mít zvýšenou ochranu izolací. Gumová přívodní šňůra musela být čtyřpramenná a nesměla být delší než maximálně 50m. Jinak by musel být ještě sám transportér uzemněn, nebo opatřen chráničem nebo ochranným jističem. Z toho je vidět, jak důkladně byla v tomto případě porušena řada základních bezpečnostních předpisů. Kromě toho nevyhovoval kryt a šňůra byla ostrým okrajem plechu poškozena. Kdyby aspoň pojistka byla v pořádku, nemohl případ skončit tak tragicky. Závod nesplnil také předpis o povinné jednoroční odborné revizi veškerého elektrického zařízení. Revizní orgán by určitě vyřadil vadný a nechráněny transportér okamžitě z dalšího provozu. Jen pro úplnost se zmíním o dalším porušení předpisu tím, že každý elektrický motor i jiný spotřebič musí být opatřeny štítkem s předepsanými údaji. I ten štítek zde chyběl, a proto nemohl být neznámý výrobce pro neodborně provedenou elektrickou výstroj stíhán!

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933