Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Co je to vpravo a co vlevo?


Document Actions
 HROBAŘ: Co je to vpravo a co vlevo?
Zaměnit pravou a levou stranu může mít někdy fatální následky. Pro dělníka v tomto příběhu to byly popáleniny II. a III. stupně a zlomení ruky pádem ze stožáru. Vše začalo stavbou vedení 35kV, které narazilo na příčnou trasu venkovního vedení 10kV, kterou bylo nutno přejít křižovatkou. Při vytahování kladky na stožár došlo k dotyku s vodiči 10kV, které na straně za úsečníkem byly pod napětím. V čem udělal nezkušený předák stavby chybu?
Autorský článek, ze dne: 22.01.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Elektrovod stavěl ve východních Čechách nové venkovní vedení 35kV. Stavbu řídil zkušený předák, který však jednoho dne onemocněl. Než odešel do nemocnice, napsal do stavebního deníku, že pro nemoc opouští pracoviště a že bude nutno obstarat náhradníka.

V podniku o tom nic nevěděli, a proto nemohli okamžitě zakročit. Vedení stavebních prací se automaticky ujal s. Kristofič, který chtěl využít nepřítomnosti předáka k tomu, aby získal zvláštní zásluhy a zajistil si tak další postup.

Na stavbu přišla později kontrola vedoucích zaměstnanců z ústředí, ale když shledala, že je vše v pořádku, uznala mlčky s. Kristofiče jako náhradního předáka, protože neměli za onemocnělého žádnou náhradu. I v ústředí řádila chřipka a řada odborníků onemocněla. Že Krištofič je vlastně přeškolený holič, to si ani neuvědomili.

Stavba vedení 35kV tedy pokračovala klidně dál, až vedení narazilo na příčnou trasu venkovního vedení 10kV, kterou bylo nutno přejít křižovatkou.

Samozvaný předák si nyní nevěděl rady. Rozběhl se proto do okresního města do Energetického rozvodného podniku pro instrukce. Soudruzi si bohužel nenašli čas k tomu, aby se vypravili přímo na pracoviště a obchůzkou zjistili přesný stav věci. Jen podle projektu rozhodli, že přechod bude proveden uprostřed pole nad vodiči 10kV, a to mezi stožáry číslo H1 a H2. Vyhotovili příkaz "B" pro zajištění pracoviště a Kristofič prohlásil, že příkaz je mu jasný a podepsal jej. Podle příkazu "B" bylo vypnuto vedení 10kV po celé své délce od stožáru H1 vlevo, a uvnitř pole jen po stožár H2, na němž byl rozpojen úsečník. Tím bylo pracoviště v celém poli vypnuto, ale na pravém stožáru H2 bylo napětí za úsečníkem, protože vedení 10kV bylo napájeno ze dvou stran.

Kristofič zavolal všechny pracovníky a vysvětlil jim další pracovní postup pro provedení křižovatky obou vedení. Přikázal, že vodiče budou přetahovány přes kladky, které budou umístěny na vrcholu stožáru vlevo, a ujistil je, že vedení 10kV na tomto stožáru je zaručeně bez napětí.

Myslel to dobře, ale neměl ještě zkušenosti s lidmi a neukázal jim naprosto jasně, který stožár tím míní. Nezůstal ani na pracovišti, dokud tato méně obvyklá práce nebude provedena, a klidně odešel zajistit telefonicky přísun dalšího materiálu. Neuvědomil si hlavně, že jeho lidé stáli při instruktáži proti němu, a že tedy měli pravou ruku na opačné straně než on. Výsledek tohoto základního omylu se ovšem projevil velmi brzy a velmi nešťastně. Četa složená vesměs jen z pomocných zaměstnanců chystala se přetahovat vodiče po stožáru H2. Při vytahování kladky na stožár došlo k dotyku s vodiči 10kV, které na straně za úsečníkem byly pod napětím a dělník stojící na stožáru utrpěl vážný úraz elektrickým proudem, popáleniny II. a III. stupně a ještě zlomení ruky pádem se stožáru.

Rozbor v roce 1959
Soudní znalec vypovídal, že bezpečnostní příkaz "B" byl neodpovědně vyplněn u zeleného stolu bez ohledání pracoviště. Pracoviště v takovém případě musí zahrnovat oba stožáry, protože od zeleného stolu nelze rozhodnout, který ze stožárů je vhodnější pro přetažení vodičů. Proto mělo být vypnuto na dalším úsečníku i vedení pokračující za stožárem H2, aby i tento stožár byl zcela bez napětí.

Samozvaný předák neměl předepsanou kvalifikaci pro řízení práce na vedeni vysokého napětí a měl na to své nadřízené, nebo aspoň zástupce Energetického rozvodného podniku v okresním městě, upozornit. Ti by pak jistě sami na práci při křižování dohlédli.

Kristofič nepoučil jasně a správně své lidi a ponechal je v nejkritičtějším okamžiku stavby bez dozoru. Zaměstnanec Energetického rozvodného podniku, který byl příkazem "B" pověřen učinit zajišťovací opatření, nepověsil na stožár H2 tabulku, že se tam nesmí pracovat, stejně jako na stožár H1 nedal tabulku: Jen zde pracovat! Zavěsil sice na stožár H2 výstražnou tabulku, ale jen s nápisem: Nezapínat!

Úraz vznikl tedy proto, že nebyla dodržena řada bezpečnostních a pracovních předpisů. Samozřejmě, že se u soudu nikdo necítil vinen.

A přece je věc naprosto jasná. Při práci na vysokém napětí nesmí dojít k žádné nešťastné náhodě, protože předpisy každou náhodu, omyl nebo nedorozumění předem vylučují. Dojde-li však přece k neštěstí, a nebývá to bohužel vzácný jev, pak jistě nebyl dodržen jeden nebo i více platných předpisů!

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933