Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Dimenzování vodičů


Document Actions
Dimenzování vodičů
Kapitola 523 Dovolené proudy, která byla dříve uvedena v ČSN 33 2000-5-523 (platnost ČSN 33 2000-5-523 končí) je nyní uvedena v ČSN 33 2000-5-52 ed. 2. V ní je také podrobně řešena kapitola 525 Úbytky napětí. V tomto příspěvku jsou probrány praktické aplikace požadavků na dimenzování vedení s použitím nové legislativy. Pouze informativně je zmíněno dimenzování vedení s ohledem na ...
Jiří Horák, ze dne: 22.11.2012
reklama

 

Kapitola 523 Dovolené proudy, která byla dříve uvedena v ČSN 33 2000-5-523 (platnost ČSN 33 2000-5-523 končí) je nyní uvedena v ČSN 33 2000-5-52 ed. 2. V ní je také podrobně řešena kapitola 525 Úbytky napětí.

V tomto příspěvku jsou probrány praktické aplikace požadavků na dimenzování vedení s použitím nové legislativy. Pouze informativně je zmíněno dimenzování vedení s ohledem na hospodárnost provozu.

Při dimenzování elektrických vedení, to znamená stanovení typu vodiče a minimálního průřezu jádra je nutno zohlednit:

  • 1. všechny požadavky, které vedení musí splňovat

  • 2. všechny vlivy, které na vedení působí.

Z hlediska bodu 1 se jedná o zajištění všech funkcí, které jsou na vedení kladeny a které musí být zajištěny po celou životnost instalace.

Jedná se o:

  • a) Dostatečný průřez vedení, zajišťující nepřekročení oteplení dané průchodem proudu, tj. dimenzování dle dovolených proudů.

  • b) Dostatečný průřez vedení, aby při zkratu, byla zajištěna funkce automatického odpojení od zdroje dle ČSN 33 2000-4-41 ed.2, tj. aby nebyla překročena impedance ochranné smyčky.

  • c) Dostatečný průřez vedení - aby úbytek napětí vyhovoval požadavkům ČSN 33 2000-5-52 kapitola 525 a ČSN 33 2130 ed.2 pro vnitřní rozvody a dále funkčním požadavkům připojeného zařízení z hlediska technologických potřeb.

Z hlediska bodu 2 je nutno zohlednit všechny vlivy působící na vedení kdekoli, to je jen v malé části trasy. To se týká hlavně dimenzování vedení dle dovolených proudů.


Dimenzováním dle oteplení, to je stanovením průřezu vedení tak aby nedošlo k jeho nadměrnému oteplení zkratem nebo přetížením. (stanovení dovolených proudů).

Způsoby zajištění podmínek aby nebyly překročeny dovolené proudy ve vedení jsou řešeny v ČSN 33 2000-4-43 ed.2. V této normě je uveden způsob provádění jištění, umístění jištění a specielní způsoby jištění např. u paralelních kabelů. Tyto otázky nejsou předmětem tohoto příspěvku.

Ochrana proti přetížení
V článku 433.1 ČSN 33 2000-4-43 ed.2 je uvedeno základní kriterium jištění:

I2 ≤ 1,45 . Iz

Kde:  I2 proud zajišťující účinné zapůsobení ochranného přístroje
        I
z dovolené proudové zatížení vedení

Přitom je nutno zajistit odpojení i při dlouhotrvajícím malém nadproudu, který vypínací prvek vypne za dlouhou dobu.

V národní příloze ČSN 33 2000-4-43 ed.2 NA.3 se uvádí, že pro:

  • Jističe charakteristiky B,C, D

  • Teplota okolí do 30°C

obvykle postačuje: In ≤ Iz
kde:  I
n jmenovitý proud ochranného přístroje
          Iz dovolené proudové zatížení vedení

Ochrana proti zkratu
Základním kriteriem pro výpočet dovoleného zatížení vodiče je Jouleův integrál I
2 . t.
Ten je úměrný maximálnímu množství energie, která při zkratu ohřeje vodič maximálně na ještě přípustnou teplotu.

Podmínka je pro kabel splněna pokud:

I2 . t = k2 . S2

kde:   k pro Cu je k = 115
          S je přůřez vodiče

Musí platit že:
I
2 . t (jističe) ≤ I2 . t (vedení)

Velikost energie I2 . t (jističe), kterou propustí jistič je udávána v katalogu.

Pro praktické použití jsou vypracovány tabulky, které uvádí přímo dovolené proudy. Jejich použití je uvedeno dále.

Struktura požadavků na dimenzování dle dovolených proudů v normě ČSN 33 2000-5-52 ed. 2

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933