Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Provedení nosných tras a ukládání vedení datových rozvodů v blízkosti rozvodů nn


Document Actions
Provedení nosných tras a ukládání vedení datových rozvodů v blízkosti rozvodů nn
Při provádění nosných tras a ukládání vedení je nutno dodržovat obecné zásady. Ty platí jak pro kabely informačních technologií, tak i pro kabely nn, které jsou uloženy v jejich blízkosti. Spoje stínicích žlabů musí mít dostatečnou plochu. To je nutno dodržet i při průchodu protipožárními přepážkami. Při ukládání vedení do žlabů je nutno brát v úvahu rozložení elektromagnetického pole při stínění. Vedení se musí ...
Jiří Horák, ze dne: 6.11.2012
reklama

 

Při provádění nosných tras a ukládání vedení je nutno dodržovat obecné zásady. Ty platí jak pro kabely informačních technologií, tak i pro kabely nn, které jsou uloženy v jejich blízkosti.

Spoje stínicích žlabů musí mít dostatečnou plochu. To je nutno dodržet i při průchodu protipožárními přepážkami:

Při ukládání vedení do žlabů je nutno brát v úvahu rozložení elektromagnetického pole při stínění. (viz obr.) Vedení se musí ukládat k bokům kabelových žlabů a nesmí se přeplňovat.

Kabely je nutno zajistit tak, aby se vzdálenost mezi kabely nemohla snížit. Pokud jsou kabely uloženy ve žlabu s dělící přepážkou volně, je vzdáleností A pouze tloušťka přepážky.

Doporučené způsoby uložení kabelů v nosných trasách jsou uvedeny v normě ČSN EN 50310 ed.3 a ČSN 33 2000-4-444.

Příklady:


 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 53
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933