Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Zadávací dokumentace veřejných zakázek


Document Actions
Článek
Jaká je výše rozhodného limitu pro služby a pro stavební práce u veřejných zakázek? Co musí obsahovat zadávací dokumentace veřejných zakázek? Která vyhláška stanovuje podrobnosti vymezení předmětu veřejné zakázky na stavební práce a rozsah soupisu stavebních prací, dodávek a služeb s výkazem výměr? Co se v této vyhlášce uvádí? Na tyto otázky odpovídá v další části článku o legislativních požadavcích na obsah projektových dokumentací projektant Jan Hlavatý.
J Lhava, ze dne: 13.10.2014
reklama


Zadávací dokumentace veřejných zakázek
Původní znění zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v §12 definovalo, že rozhodným limitem je předpokládaná hodnota zakázky ve výši 2 mil. Kč pro služby /6 mil. Kč pro stavební práce. Novela z dubna 2012 pak tyto limity snížila na 1 mil. Kč pro služby / 3 mil. Kč pro stavební práce s tím, že od 1.1.2014 se měly oba limity snížit
na 1 mil. Kč.

Zákonným opatřením senátu č. 341/2013 Sb. ze dne 10. října 2013 byly ale od 1.1.2014 limitní hodnoty vráceny zpět na 2 mil. Kč pro služby / 6 mil. Kč pro stavební práce. Všechny veřejné zakázky (tj. zakázky, jejichž zadavatelem je stát, či jsou hrazeny z dotací) nižších předpokládaných hodnot jsou pak veřejné zakázky malého rozsahu a zákon č. 137/2006 Sb. se na ně nevztahuje.

Zadávací dokumentace veřejných zakázek je zvláštním režimem projektové dokumentace, neboť tato je vymezena přímo zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v § 44>
(4)     Zadávací dokumentace veřejných zakázek na stavební práce musí kromě náležitostí uvedených v odstavci 3 obsahovat
a)     příslušnou dokumentaci v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem zpracovanou do podrobností, které specifikují předmět veřejné zakázky v rozsahu nezbytném pro zpracování nabídky,
b)     soupis stavebních prací, dodávek a služeb s výkazem výměr v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem, a to rovněž v elektronické podobě.

Oním prováděcím předpisem je pak vyhláška č. 230/2013 Sb., kterou se stanoví podrobnosti vymezení předmětu veřejné zakázky na stavební práce a rozsah soupisu stavebních prací, dodávek a služeb s výkazem výměr. Ta hned v úvodu v §1 uvádí:
(2)     Rozsah a obsah příslušné dokumentace pro zadávání veřejné zakázky na stavební práce stanovený touto vyhláškou je závazný pro všechny veřejné zakázky na stavební práce; to platí i pro veřejné zakázky na takové stavební práce, které nevyžadují stavební povolení nebo ohlášení.
(3)     Pro všechny stavby je příslušnou dokumentací projektová dokumentace pro provádění stavby.

Požadavky na obsah DPS jsme si ukázali výše. Dle výkladu Ministerstva pro místní rozvoj ČR ze dne 13.6.2013, číslo jednací 21240/2013-33, lze příslušnou dokumentaci ztotožnit s projektovou dokumentací pro provádění stavby pouze obsahově, nikoli ve smyslu povinností vyplývajících ze stavebního a autorizačního zákona. V tom případě se tedy nejedná o vybranou činnost ve výstavbě dle §158 stavebního zákona a zpracování projektové dokumentace pro zadání veřejné zakázky nemusí být a priori zajištěno autorizovanou osobou (nevyplývá-li tak z něčeho jiného).

Požadavky na strukturu a obsah položek soupisu prací dále upřesňuje již citovaná vyhláška č. 230/2012 Sb., ta navíc v §7 uvádí i co je myšleno samotným výkazem výměr:
(1)     Výkazem výměr se rozumí vymezení množství stavebních prací, konstrukcí, dodávek nebo služeb s uvedením postupu výpočtu celkového množství položek soupisu prací.
(2)     Postup výpočtu celkové výměry je uveden s popisem odkazujícím na příslušnou grafickou nebo textovou část dokumentace tak, aby umožnil kontrolu celkové výměry.



Autor: Ing. Jan Hlavatý, autorizovaný inženýr, projektant


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 68 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!  
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933