Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Výkazy výměr a projekční rozpočty


Document Actions
Článek
Která vyhláška ruší povinnost, že projektová dokumentace stavby musí obsahovat také rozpočet? A u jakých dokumentací tato povinnost v současnosti stále platí? Zpracovává se dokumentace pro výběr dodavatele na základě DSP nebo DPS? Na tyto otázky odpovídá v další části článku o legislativních požadavcích na obsah projektových dokumentací projektant Jan Hlavatý.
J Lhava, ze dne: 6.10.2014
reklama


Výkazy výměr a projekční rozpočty
„Dřívější vyhlášky o dokumentaci staveb, vyhláška č. 163/1973 Sb., vyhláška č. 105/1981 Sb. a vyhláška č. 5/1987 Sb. nařizovaly, ve které fázi výstavby má být zpracován jaký rozpočet, a určovaly také jeho formu. Rozpočet stavby musel být povinnou součástí projektové dokumentace stavby, viz příloha č. 8 Vyhlášky č. 5/1987 Sb. o dokumentaci staveb.

S nástupem vyhlášky č. 43/1990 Sb. o projektové přípravě staveb (která zrušila vyhlášku č. 5/1987 Sb. o dokumentaci staveb) byla od 15. 3. 1990 zrušena povinnost, že projektová dokumentace stavby musí obsahovat také rozpočet. Vyhláška pouze stanovila rozsah celkových nákladů stavby a určila, že se tyto náklady stanoví jako smluvní cena (viz. §8). Vyhláška č. 43/1990 Sb. byla dne 1. 7. 1992 zrušena zákonem č. 262/1992 Sb. (úprava stavebního zákona), a to bez náhrady.

Od té doby není ani povinnost, ani způsob členění rozpočtu nebo rozpočtových nákladů, žádnou právní normou nijak řešena. V dnešní době je věcí každého z účastníků výstavby, jestli si v kterékoliv fázi výstavby nechá zpracovat rozpočet nebo ne. Rozpočet stavby zpracovávají odborní pracovníci, rozpočtáři a každý účastník výstavby si může zpracování rozpočtu v požadované podrobnosti objednat, pokud o to má zájem.“

Součástí ceny za projektové práce z pohledu požadavků legislativy, ať už ve stupni DSP či DPS, v žádném případě není zpracovávání výkazů výměr či projekčních rozpočtů. Je tedy pouze věcí každého objednatele, či investora, zda si nechá samostatně (a logicky za příplatek) výkazy výměr či projekční rozpočty vypracovat nebo ne.

Jedinou výjimku v současnosti, jak si ukážeme dále, tvoří zadávací dokumentace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

Navíc, případné výkazy i mimo režim veřejných zakázek by měly být vždy tvořeny na základě DPS, nikoli na základě DSP, jak tomu bylo běžnou praxí donedávna, neb VHŘ v bodě 1.4.17 říká:

Dokumentace pro výběr dodavatele (zhotovitele) stavby (DZS) je dokumentace zpracovaná na základě dokumentace pro provedení stavby, upravená do rozpočtové struktury pro účely posouzení skladby a výše cenové nabídky jednotlivých uchazečů o dodávku stavby, ověření odborné způsobilosti uchazečů provést řádně a včas dodávku stavby a porovnání dalších smluvních podmínek, za kterých bude dodávka stavby provedena.


Autor článku: Ing. Jan Hlavatý, autorizovaný inženýr, projektant


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 68 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!  

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933