Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Formáty výkresů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Formáty výkresů


Jak mají vypadat výkresové formáty projektových dokumentací? Které normy se vzhledem výkresů zabývají? Jaké jsou povinné údaje, které musí obsahovat razítko na výkresech? Jaký mají mít razítka rozměr a kam se razítko na výkresu umísťuje? Má se na razítko uvádět měřítko výkresu? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v další části článku o legislativních požadavcích na obsah projektových dokumentací.
J Lhava, ze dne: 12.11.2014



Formáty výkresů
Máme vytvořenou strukturu dokumentace, už máme ujasněno, jak jednotlivé dokumenty budeme označovat a začneme pracovat na projektu. V případě technických zpráv a textových částí dokumentace asi nebude žádný velký problém, neb je obecným standardem používat formát A4. Větší neznalost už ale panuje v oblasti větších výkresových formátů, kde se objevují všelijaké velikosti 3A4, 8A4, 10A4, 12A4 a jiné pseudoformáty.

O tom, jak mají výkresové formáty vypadat, hovoří několik norem. ČSN EN 61082-1 ed.2 z února 2007 v článku 5.4, uvádí požadavek: Rozměr papírových stránek nebo ekvivalentů musí vyhovovat ČSN EN ISO 5457. Tato norma stanoví rozměry a úpravu předtisků výkresových listů pro technické výkresy ve všech oblastech průmyslu a stavebnictví, včetně výkresů zpracovaných počítači:


Obrázek 2: Přehled velikostí normovaných formátů výkresů

Jak na tento požadavek v praxi? Přestat používat nenormované formáty výkresů a začít používat ty normované, definované v ČSN EN ISO 5457. Včetně požadovaných orámování kreslící plochy, středících značek, souřadnicové sítě, značek pro oříznutí, apod. Vše je v uvedené normě ukázkami názorně na příkladech zobrazeno.

Razítka na výkresech
Doba jednotných razítek (a v minulosti dokonce skutečných razítek, otiskovaných na výkresy) je už díkybohu za námi. Nicméně i přes to, že si každý projektant může vytvořit své unikátní razítko, je potřeba nezapomínat na to, že i v této oblasti existují rovněž některá základní pravidla. Většinu požadavků na úpravu razítek uvádí ČSN EN ISO 7200 ze září 2004. Nebudeme si procházet všechny informace, které se mohou v razítkách objevovat, projděme si pouze ty základní, povinné údaje:
Všechny ostatní údaje v razítku jsou údaje nepovinné, doporučené, či vůbec v ČSN neuváděné.

Rozměry razítka. Zmíněná ČSN v kapitole 6 uvádí: Celková šířka popisového pole je přizpůsobena šířce listu formátu A4 s šířkou levého lemu 20mm, horního, spodního a pravého lemu 10mm a činí 180mm. Stejná popisová pole se užijí i pro všechny další formáty. Normovaná šířka razítka je 180mm.

Umístění razítka na výkrese definuje ČSN EN ISO 5457 z února 2000, která v čl. 4.1 říká: Na formátech A0 až A3 se popisové pole umisťuje do pravého dolního rohu kreslicí plochy. Na formátu A4 se popisové pole umisťuje dolů na kratší stranu kreslicí plochy. Formát A4 je dovoleno používat pouze vertikálně orientovaný. Směr čtení výkresu je shodný
se směrem čtení popisového pole.

Dost často je k vidění v razítku i uvedené měřítko výkresu. Nepatří tam. Viz ČSN EN 61082-1 ed.2 z února 2007, článek 5.13: Pro informaci se může délkové měřítko uvést v obsahovém poli. Razítko na výkrese není obsahové pole výkresu. Razítko na výkrese se nachází v identifikačním poli výkresu, měřítko zjednodušeně řečeno patří mimo něj.


Autor: Ing. Jan Hlavatý, autorizovaný inženýr, projektant


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 68 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!  
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.