Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HK: Kdo bude v česku pracovat? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.07.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HK: Kdo bude v česku pracovat?


HK: Kdo bude v česku pracovat?
Česká republika řeší vážný problém s lidskými zdroji. Nejčastěji je kritizována jejich struktura i úroveň přípravy pro výkon povolání. Nedostatek pracovníků tíží firmy všech kategorií, nejvíce se deficit odráží do kvalifikovaných řemeslných činností. Velmi nenápadně se objevila šance na řešení situace ...
Komerční sdělení, ze dne: 24.07.2008

Česká republika řeší vážný problém s lidskými zdroji. Nejčastěji je kritizována jejich struktura i úroveň přípravy pro výkon povolání. Nedostatek pracovníků tíží firmy všech kategorií, nejvíce se deficit odráží do kvalifikovaných řemeslných činností. Velmi nenápadně se objevila šance na řešení situace: zcela nová možnost ověření nebo získávání nové kvalifikace kdykoliv v průběhu života a nejen v počátečním vzdělávání. Dosud taková možnost neexistovala, nebo vedla přes dlouhé sezení ve vzdělávacích institucích. V dnešní dynamice vývoje musíme vytvořit pružný a operativní systém, který bude schopen řešit problémy na pracovním trhu adekvátním způsobem.

Pětkrát plus
Od srpna tohoto roku vstoupil v účinnost Zákon 179/2006, který vytváří systém získávání kvalifikací podložený platnou legislativou. Bude možné ověřovat kvalifikace uvedené v registru "Národní soustava kvalifikací" (www.narodnikvalifikace.cz). Zatím je tento systém omezen jen na kvalifikace do úrovně vyučení a i v této úrovni se naplňuje postupně. Do budoucna by systém mohl řešit řadu problémů:

Zájmy zaměstnavatelů v procesech zajišťujících ověřování kvalifikací zajišťují tzv. Sektorové rady. Jsou to uskupení zaměstnavatelů a profesních sdružení organizovaná konsorciem Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu, společností Trexima a Institutem Svazu průmyslu. Počet rad roste, dnes jich je osmnáct. Sektorové rady primárně působí jako konzultant pro vznikající kvalifikace a formulují požadavky z oblasti světa práce do tzv. Národní soustavy povolání (více na www.nsp.cz).

Co je to sektorová rada?
Model sektorových rad je inspirován praktickými zkušenostmi z Velké Británie (Sector Skills Councils). Pilotní model v ČR potvrdil plnou funkčnost a připravuje se rozšíření působnosti sektorových rad do širšího záběru v oblasti lidských zdrojů státu.
Podnětem pro vznik a testování modelu sektorových rad v ČR se stalo budování Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací. Sektorové rady však mohou mít řadu dalších funkcí. Jedním z klíčových prostorů pro další uplatnění je oblast autorizace uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle Zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Č. 179/2006 Sb. V průběhu budování Národní soustavy povolání budou sektorové rady vznikat převážně jako sdružení poradenského charakteru, která nebudou mít právní subjektivitu. Do budoucna však ani tato možnost není vyloučena. Vše závisí na míře podpory ze strany státních orgánů a hlavně důvěry v předložené řešení ze strany zaměstnavatelů.

Zdeněk Somr  viceprezident HK ČR

Více na info.nsp.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.