Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Historie vzniku prvního průmyslově vyráběného flexibilního ovládacího kabelu na světě


Document Actions
Historie vzniku prvního průmyslově vyráběného flexibilního  ovládacího kabelu na světě
Společnost LAPP KABEL je na trhu již přes 50 let, za tu dobu se toho opravdu hodně změnilo. Za ovládacím kabelem Ölflex následovaly další výrobky této firmy a také je zde již 25 let program EPLAN, který umožňuje zpracování grafických a technických dat kabelů a umí toho ještě mnohem více. Jak široké portfolio tedy LAPP KABEL má? Co všechno umí program EPLAN?
Komerční sdělení, ze dne: 8.12.2011


V roce 1957 založil Oskar Lapp společnost Lapp Kabel a uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. Dnes vyrábí Lapp Kabel kabely a vodiče
pro řadu oborů a trhů: výroba strojů a zařízení, automobilový průmysl, MaR technologie, elektrické a instalační inženýrství, elektronické zpracování dat a další.

Produkty Lapp jsou vyráběny ve vlastních výrobních závodech Lapp, které zajišťují skladovou dostupnost pro 40.000 položek. Vyvíjí a vyrábí však také kabely a vodiče přesně dle specifikací zákazníka.

Skupina Lapp má ve světě 15 výrobních závodů, 100 obchodních zastoupení
a 40 prodejních společností a celkem 2.800 zaměstnanců.

Zásady politiky značek jsou v technických oborech zatím vzácné, společnost Lapp však k nim vybízí už od samého počátku. Když Oskar Lapp vynalezl v roce 1957 první barevně značený kabel, pojmenoval tento inovační výrobek ÖLFLEX® a přitom vytvořil chytlavý obchodní název, který produkt doprovází jeho úspěšným životem. Od té doby společnost Lapp realizuje pro každou ze svých výrobkových řad důslednou politiku značky. Dnes patří značky Lapp v kabelové technologii k těm nejznámějším, které si získaly, díky své kvalitě, preciznosti a spolehlivosti, vynikající pověst jako značky prémiové. Nosný program Lapp tvoří následující obchodní značky:

  • ÖLFLEX® - připojovací a ovládací kabely

  • UNITRONIC® - systémy pro přenos dat

  • ETHERLINE® - systémy přenosu dat pro technologii ETHERNET

  • HITRONIC® - optické systémy přenosu dat

  • EPIC® - průmyslové konektory

  • SKINTOP® - kabelové vývodky

  • SILVYN® - systémy pro ochranu a vedení kabelů

  • FLEXIMARK® - výrobky k označování

 

Aktualizované knihovny pro EPLAN
Již téměř 25 let je EPLAN nejpoužívanějším programem v oblasti CAE systémů, umožňuje automatizované zpracování grafických, technických a obchodních informací v elektrotechnickém projektování a konstrukci. Po téměř 50 let patří LAPP GROUP k předním výrobcům a dodavatelům kabelů, vodičů, konektorů a kabelového příslušenství na celém světě. Co tedy můžete očekávat od spojení EPLAN a LAPP GROUP? Ucelenou kompletní knihovnu výrobků pro projekční software EPLAN verze 5 a nyní nově také pro EPLAN Electric P8. Díky této výjimečné knihovně vám můžeme pro vaše projektování poskytnout:

  • artiklová data kabelů a vodičů LAPP GROUP (katalogové číslo výrobku, popis, hmotnost, počet žil a průřez, jmenovité napětí, vnější průměr, atd) včetně nového barevného značení žil v souladu se standardem DIN VDE 0293-308
  • artiklová data průmyslových konektorů EPIC®.

Již nemusíte manuálně vytvářet své knihovny standardních kabelů a vodičů. Automatické přiřazení artiklových dat k souboru kabelových typů a současně také k ukončovacímu
a kabelovému schématu, stejně tak jako ke kusovníku a objednávkovému listu zajistí optimalizaci procesů při projektování a úsporu času.

Knihovny LAPP GROUP pro váš program EPLAN si můžete zdarma a jednoduše stáhnout na portálu společnosti http://lappczech.lappgroup.com.

Inteligentní řešení 3D knihoven a produktových vyhledávačů
Základem existence v součastném moderním světě je získávání a předávání informací. Potřebou neustálého předávání různých informací je "infikována" i společnost LAPP KABEL s. r. o. se sídlem v Otrokovicích. Tento výrobce a distributor předává informace o sobě, svých výrobcích, svých aktivitách a plánech či o zaměst-nancích různými metodami.


Stereoskopický 3D model konektoru EPIC®

Tištěný katalog, prospekty, internetové stránky, mass maily či činorodé aktivity na výstavních veletrzích jsou těmi, řekněme, metodami standardními. Jako známý inovátor však celosvětově působící sku-pina Lapp Group, jejímž členem LAPP KABEL s. r. o. je, již před lety přišla s novým způsobem, jak poskytovat svým zákazníkům informace o svých produktech. Především konstruktérům byla určena možnost stahování trojrozměrných modelů výrobků z internetových stránek Lapp Group nebo je získat na CD. Díky této službě, označované zkratkou 3D-CAD (trojrozměrná počítačem podporovaná konstrukce) je vlastní konstrukce strojů či zařízení pak mnohem snadnější. Namísto studování rozměrů a tvarů požadované součástky třeba z katalogu a jejího následného vykreslování stačí dnes už konstruktérům jen stáhnout si její trojrozměrný model a vložit jej do svého projektu


Prostředí portálu Lapp PARTcommunity

Modely výrobků Lapp Group jsou dostupné v různých CAD formátech (step, dwg, dxf, Iges, atd). Tento způsob předávání informací zákazníkům je však dnes již samozřejmostí. Přesto Lapp přichází s něčím novým. Trojrozměrné modely jsou nyní nově umístěny na on-line portálu "PARTcommunity", který je celosvětově uznávanou bránou do světa modelů výrobků různých průmyslových odvětví. Obsluha tohoto portálu je velmi snadná, rychlá a poskytuje spoustu výhod. Například nové funkce vyhledávání usnadňují lokalizaci komponentů. Pro minimalizaci rizika nesprávného pochopení 3D vyobrazení požadované součástky je při jejím výběru možné zvolit stereoskopické zobrazení.

Autorem online portálu "PARTcommunity" je společnost CADENAS GmbH, sídlící v Augsburgu. Jde o předního světového vývojáře softwaru v oblastech strategického řízení komponentů a snižování potřeb dílů a vývojáře elektronických výrobkových katalogů. Tato společnost se svými zákaznickými softwarovými řešeními působí jako spojovací článek mezi výrobci komponentů a jejich výrobky na jedné straně a jejich odběrateli na straně druhé. Uvedený 3D-CAD systém byl s výrobky Lapp Group poprvé představen na veletrhu Hannover Mense Industrie 2010, kde se těšil obrovskému zájmu a dosáhl vynikajícího úspěchu.

Všichni návštěvníci portálu si mohou prohlížet modely či informace o výrobcích, aniž by se museli registrovat. Registrace je nutná pouze tehdy, jestliže si uživatel chce stáhnout data o požadovaném výrobku. Použití portálu je samozřejmě bezplatné. Tato služba 3D CAD obsahuje nyní více než 1000 výrobků z portfolia Lapp Group. Do systému jsou zahrnuty všechny kabelové vývodky SKINTOP®, systémy ochranných hadic pro kabely SILVYN® a konektory pro průmyslové použití EPIC®.

Marek Hrubý     

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933