Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#EH: Historická všeobecná ustanovení RPR 1951


Document Actions
#EH: Historická všeobecná ustanovení RPR 1951
K jakým bezpečnostním předpisům se tehdy muselo přihlížet? Která pravidla byla kromě norem potřeba navíc dodržet? Jakou vážnost a závaznost měly tehdejší normy? Jakou měly předpisy platnost a kdy se rušily? Jaký byl tehdy povolený rozptyl ve frekvenci v síti nízkého napětí? Jaká se tehdy v Praze uvažovala jmenovitá napětí v síti nn? O kolik % se mohlo síťové napětí tehdy lišit? Jte pamětník té doby? Dokážete srovnat tehdejší a dnešní stav těchto parametrů?
Miroslav Minařík, ze dne: 19.04.2014
reklama


Listuji těmito starými předpisy a přemýšlím co vše je dnes jinak a co je stále stejné. V té době byla politická normalizace v rozkvětu a předpokládám že měla určitý vliv na elektrifikační normalizaci také. V čem kladnou a v čem zápornou může odpovědět historik znalý této problematiky a soudný porovnání stávající a tehdejší situace. Podívejme se na všeobecná ustanovení tehdejších předpisů.


0.1
Pro všechna elektrická zařízení, připojovaná na sítě Pražských energetických rozvodných závodů, národního podniku (v dalším krátce RPR) musí být zachovávány platné bezpečnostní předpisy Elektrotechnického svazu československého (v dalším krátce ESČ), jakož i normy ČSN ESČ.

0.2
Kromě předpisů ESČ požaduje se také dodržování těchto dále uvedených zvláštních předpisů, které tvoří doplněk předpisů ESČ; mimo to je nutno dodržovat také „Podmínky pro připojování elektrických zařízení a pro odběr elektřiny ze sítí energetických rozvodných podniků“. Sleduje se tím zajištění řádné dodávky elektřiny, její účtování a bezpečnost odběratelů.

0.3
Budou-li v budoucnu vydány nové předpisy ESČ, které by snad těmto zvláštním předpisům odporovaly, platí především ustanovení předpisů ESČ; to proto, že předpisy ESČ znamenají vždy určitou úroveň, pod kterou se nesmí jít.

0.4
Vydáním těchto předpisů pozbývají platnosti veškeré dříve vydané zařizovací předpisy bývalých elektráren a ostatních podniků, začleněných nyní do RPR.

0.5
Rozsah území zásobovaného elektřinou ze sítí RPR je souhlasný s územím pražského kraje.

0.6
Proudová soustava v sítích RPR je v ČSR normalisovaná trojfázová soustava o 50 kmitech za vteřinu s rozdílem ±3%.

0.7
Proud se rozvádí elektrovodnou sítí při vysokém a nízkém napětí. Jmenovité vysoké napětí sítě (vn) jest od 2.850Volt do 60.000Volt mezi vodiči. Nízké napětí sítě (nn) je zpravidla 3X380/220V s vyvedeným a uzemněným nulovým vodičem. Dočasně se také vyskytuje v některých místech i jiné nízké napětí, na př. 3x120V, 3x220V, 3x240V bez nulového vodiče a 3x220/127V s vyvedeným a uzemněným nulovým vodičem.

0.8
Napětí dodávaného proudu mohou se v normálních poměrech rozvodných lišit od napětí jmenovitých o i 10%, prakticky se však snažíme udržet je v rozsahu i 5%. Mimo tuto mez mohou i v normálních poměrech vznikat krátkodobé poklesy, způsobené spouštěním různých spotřebičů v mezích předpisů ESČ.

0.9
Elektrická zařízení se připojují zpravidla k síti o nízkém napětí; kde však toho vyžadují provozní poměry sítě, zřídí se v příhodném místě transformovna. Pro větší a velké odběry zařizuje se také přípojka na vysoké napětí. Viz též čl. 2.46 až 2.65.

0.10
Pro Stavbu elektrických zařízení na pozemcích dráhy a pod., jakož i při křižovatkách nebo souběžných vedeních státních nebo státem udržovaných sdělovacích vedení je nutno dodržovat platné předpisy ČSD, n. p., čs. pošty, n. p. a jiných úřadů.

0.11
Tam, kde je třeba, aby elektrické zařízení vyhovovalo zvláštním předpisům nebo požadavkům jiných úřadů, nebo je-li k jeho stavbě třeba stavebního nebo živnostenského povolení (na př. zřizování světelných reklam, připojení elektromotorů či jiných spotřebičů v živnostenských provozovnách a pod.), musí si takové povolení opatřit zařizující elektrotechnický závod.

0.12—-0.20 na doplňky.

Zařízení místního rozhlasu.

0.21
Zařízení místního rozhlasu, požární hlásiče a jiná podobná zařízeni veřejné důležitosti lze upevňovat na sloupy, konsoly a jiné součásti vedení nebo budov RPR jen tehdy, dá-li k tomu RPR předem svůj souhlas. O toto povolení je třeba předem písemně požádat.

K stavbě těchto zařízení smí se užiti jen normalisovaného síťového materiálu podle platných norem ČSN ESČ. Pro stavbu těchto zařízení platí předpisy ESČ, část XXIV - 1950.

Více souvislostí k těmto historickým informacím naleznete zde.


Předpokládám, že rok 1951, tedy tři roky po "vítězném únoru 1948" byly ještě předpisy ESČ dobré i komunistům. Jak dlouho vydrželo tehdejší ještě syrové totalitě se odvolávat na ESČ, který musel zákonitě upadnout v politickou nemilost?

Pokud naleznete rozpory s dnešní praxí, uveďte je prosím v níže otevřené diskusi. Umíte někdo popsat tehdejší dobu v elektrotechnice?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933