Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Historie OBO Bettermann 1970-2011 (část 3. První adresa)


Document Actions
Historie OBO Bettermann 1970-2011 (část 3. První adresa)
Firma OBO Bettermann je už dávno nejen výrobcem technicky dokonalých produktů, ale také poskytovatelem služeb ve všech sektorech, kde se tyto produkty používají. Ať se jedná o technické poradenství, servis u zákazníka, počítačovou podporu, školení a semináře nebo promyšlenou logistickou koncepci. Jak se firma vyvíjela od sedmdesátých let do současnosti se dočtete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.08.2011


Značka OBO Bettermann oslavila na jaře 2011 výročí 100 let od založení. Připomeňme si její historii.


Nyní 3. část ...

První adresa 1971-1980

V roce 1970 zaměstnával elektroinstalační průmysl v Německu téměř 170.000 osob, což je počet srovnatelný s automobilovým odvětvím. Ti všichni upírali pohledy na Hannover, na největší průmyslový veletrh světa.

Firma OBO Bettermann se opět jasně zviditelnila inovační prezentaci elektroinstalační techniky v hale 9, Hannover znamenal premiéru pro dnes již klasické výrobky OBO Quick a OBO RKS.

Dvě značkové speciality, které přinesly revoluci do elektroinstalací. V souvislosti s touto fází bychom rádi zmínili ještě dvě jména: Franz-Josef Strauß a Heinz Schauerte. Tehdejší předseda CSU byl prvním prominentním politickým činitelem, který se pozdravil s Ulrichem L. Bettermannem. Po něm mělo v dalších letech následovat ještě mnoho prezidentů a ministrů a také ekonomických představitelů mezinárodních koncernů.

 

Ředitel prodeje Heinz Schauerte byl zamlada spolutvůrcem sítě kontaktů s německým velkoobchodem, o niž se rovněž staral a zajistil tak růst kapitálu důvěry, který nutně přispěl k prosazení třístupňového odborného prodeje. Z 90 let firmy OBO Bettermann je přesně polovina spojena s tímto mužem - pracuje u OBO již 45 let. Základní kámen, ne kopie. Originál v našich řadách. On a mnozí další neúnavní spolupracovníci jsou aktivní i dnes.

 

Nejdelší příslušnost k firmě podle zemí

Jméno

 Příjmení

Datum příchodu

 Země

Toma

Dzelajlija

21.4.1971

Jugoslávie

Al Hassan Benahmed

 Mouala

18.3.1974

Maroko

Ernst-Guenther

Jordan

1.5.1979

Rakousko

Francisco

Haba Duran

20.10.1972

Španělsko

Eduardo Alberto

Alfonso

18.6.1971

Portugalsko

Doba zlomu 1981-1990

Desetiletí s několika vrcholy. Reorganizace firmy Bettermann od roku 1985, kterou v roce 1989 urychlilo sjednocení Německa. Byla to doba zlomu. Doba obratu v politickém a evropském prostředí a také v rodinných majetkových vztazích, protože Ulrich L. Bettermann se již v roce 1985 stal jediným vlastníkem a společníkem podniku OBO Bettermann poté, co vyplatil své dřívější společníky.

Silný počin, který obrátil skupinu podniku na jasný kurs k mezinárodní konkurenceschopnosti. V třetí generaci byly realizovány investice, které nesnesly odkladu a zároveň znamenaly odliv kapitálu. Se srovnatelným úsilím, ale s jiným znaménkem proběhlo německé znovusjednocení. Společné měly tyto události to, že uvolnily sílu skrytou v hlavách i srdcích a pomohly využít potenciální šance.


Na sněhu a ledu si mohli Ulrich L. Bettermann a bavorský předseda Franz-Josef Strauß vyzkoušet novou Audi 200 Quattro v pancéřované verzi

Tak bylo Jen otázkou času založení dceřiné společnosti Bettermann ve Švýcarsku v roce 1986. Zřízení prvního regionálního zastoupení v Hamburku pak bylo logickým důsledkem změny podnikové koncepce, která se trvale zaměřila na růst v globálních ekonomických situacích.

"Vlak Bettermann" se zahřívá na provozní teplotu a nezastaví se ani před mořem a jinými kontinenty. Jízdní řád ukazuje cestu ne do tmavého tunelu, ale k internacionalizaci.

Brzy vedly velmi vysoké exportní kvóty k úspěšnému proniknutí na trh na evropské i celosvětové úrovni, k postavení důležitého třetího pilíře (vedle obchodu a projektové a systémové techniky) stabilní firemní architektury.

"Celosvětová expanze proto mohla být již v roce 1988 vedena kontrolovaně, protože vedoucí pozice na trhu v Německu dodávala potřebnou energii," říká se v tiskovém sdělení firmy OBO k zahájení veletrhu v Hannoveru 1990. Ernst Bettermann (1911-1990) slaví 75. narozeniny. Podnikatel, který spoluvytvářel hospodářský život v Mendenu.

Síla milénia 1991-2000

Závěrečný sprint na cestě do nového tisíciletí. Deset let zakončených úspěšným finále, která připravily cestu do budoucnosti.

Burzovní horečka a zlatokopecká nálada. Síla globalizace sjednocuje svět. V souvislosti s tím se také náležitě mění světový trh. Firma OBO na to byla dobře nachystaná a upravila i svou vizi: "Globálně myslet a globálně jednat". Kdo se této dynamice nepřizpůsobil, mohl se v roce 1996 objevit v bestselleru Martina a Schumanna s titulem "Pády globalizace". Noční můra a nic pro ctižádostivé.

V roce 1993 se firma OBO Bettermann zařadila mezi podniky schopné globalizace. Spojila sily a zvolila barvu: oranžová je oblíbená barva profesionálů.

V patách vstupu na trh v nové barvě kráčela také inovace - 1994 přepěťová ochrana OBO, 1995 IBIS Integral nebo 1996 OBO Multi Quick ("mistrovský kus v upevňovací technice").

Desetiletí setkávání a ústupků

1994
Spolkový kříž za zásluhy pro Ulricha L. Bettermanna. Pod jmenovací listinou byl podepsán spolkový prezident Richard von Weizsäcker.

1995
Ulrich L. Bettermann vede mendenské rozhovory a první dialog o zlepšení domácí infrastruktury s předsedou vlády Wolfgangem Clementem.

1996
OBO Bettermann investuje do centra pro výzkum ochrany před blesky a výzkum elektromagnetické kompatibility BET v Mendenu.

1997
Prof. Dr. Hans-Jürgen Warnecke, prezident "Frauenhoferovy společnosti pro podporu aplikovaného výzkumu", vyznamenává svým pobytem v logistickém centru Bösperde skupinu podniku OBO Bettermann, která má již od roku 1994 osvědčení podle normy DIN ISO 9001.

1998
OBO Bettermann přebírá úlohu předskokana při metodickém měnovém přechodu na euro a zveřejňuje jednotlivé kroky, které jsou příkladem pro celé odvětví.

1999
Ulrich L. Bettermann představuje čtvrtou generaci rodiny Bettermann, své syny Andrease a Thomase, kteří společně převzali od otce celkem 48% podílu ve společnosti. Budoucnost je zajištěna.

1999
S 2.000 pracovníky a 30.000 druhy zboží plánuje OBO Bettermann skok do nového tisíciletí. Stanovený cíl 500 milionů DM (250 milionů euro) je již dosažen. Začíná odpočítávání.

2000
Vzestup globálního hráče. Cesta od výrobce k poskytovateli služeb je dlážděna milionovými náklady a ve zkratce se dá označit takto: rychleji - blíže - lépe.

Nejdelší příslušnost k firmě podle zemí

Jméno

 Příjmení

Datum příchodu

 Země

Barry Eghosa

Osas

15.61992

Nigérie

Victor

Klunko

1.12.1997

Rusko

Tete-Lebene

Agbodan

1.12.1999

Togo

Budoucnost má jméno OBO
Vize podnikatelské skupiny Bettermann

90 let OBO Bettermann. To je 90 let živé minulosti. Ale právě tehdy, když si člověk myslí, že něčeho dosáhl, je na čase učinit další krok. Jak se tedy bude OBO Bettermann prezentovat ke 100. výročí v roce 2011? Jedno je jisté a za tím si rodina Bettermann stoji: nezávislost, inovace, profesionalita a partnerství.

Vůdčí myšlenky, které musí provázet podnik i v budoucnu, jsou: VÉST PROUD, PŘENÁŠET DATA, ŘÍDIT ENERGII.

Tím je také zcela jasně popsáno zaměření podniku. Všechny oblasti podniku se musí pevněji provázat a stávající systémová řešení dále rozvinout. Jasným cílem je vybudovat inovační náskok a otevřít partnerům v průmyslu a obchodu nové a technicky náročné obzory.

Základy pro to jsou již postaveny a tak je logické, že se již dnes můžeme optimisticky dívat do budoucnosti. Pokud jde o procesy v koncentraci obchodu a průmyslu, stanovuje si OBO Bettermann stále znovu nové ctižádostivé cíle, které také plní. Firma OBO Bettermann spoluvytváří neustále se zrychlující změny ve světě a chápe je jako svou příležitost.

Budeme i nadále prosazovat značku OBO do popředí a využívat svůj potenciál. My, to jest pracovnici, se považujeme za spoluodpovědné tvůrce budoucnosti a partnery zákazníků. To je nejen součást firemní filozofie, ale dnes již také zazlíván realita, což nakonec dokazuji iniciativy posledních let.


Werner Dunken a Markus Arens

Firma OBO Bettermann je už dávno nejen výrobcem technicky dokonalých produktů, ale také poskytovatelem služeb ve všech sektorech kde se tyto produkty používají. Ať se jedná o technické poradenství, servis u zákazníka, počítačovou podporu, školení a semináře nebo promyšlenou logistickou koncepci. Náš náskok musí být i v budoucnu výhodou pro naše zákazníky.

Do roku 2011 budeme také cíleně budovat náskok v oblasti mezinárodní dostupnosti. Globální obchod potřebuje lokální dostupnost. Navzdory obtížným rámcovým podmínkám v minulosti se nám podařilo rozhodnout budoucnost v tuzemsku i zahraniční ve svůj prospěch. Regionální přítomnost v Evropě nepřipustí v příštích letech žádné distribuční mezery, a to ani na trzích, které dnes ještě nejsou zcela vyvinuty. Budeme na trhu rychlejší, bližší a lepší, to znamená u svých zákazníků a s nimi. Není překvapením, že firma OBO Bettermann musí některé trhy teprve objevit, aby je pak mohla otevřít svým mezinárodním zákazníkům.

Kromě Evropy bude do roku 2011 dál v popředí i naše dostupnost v mezinárodním měřítku. Naše dceřiné společnosti v Dubaji, Pittsburghu a Sao Paulo slouží zákazníkům jako první a již dlouho úspěšná servisní centra. Kromě toho je podnik OBO Bettermann už dnes zastoupen a aktivně na všech kontinentech a ve většině zemí.

Aktivita OBO Bettermann je i po 90 letech své existence a možná právě díky nim velice aktivní. Jako jeden z velkých středostavovských podniků v Evropě sázíme na svou sílu a pružnost. Známe své možnosti a dokážeme je využít. V tom smyslu platí: S OBO pracují profesionálové 


Vedení firmy děkuje v roce 2001 všem zákazníkům a spolupracovníkům za jejich partnerství a vyjádřenou důvěru (zleva Thomas Bettermann, Ulrich L. Bettermann a Andreas Bettermann).


Podívejte se na živý rozhovor a ukázky z OBO Bettermann při oslavě 100 let založení firmy v tomto videoklipu ...

Další díly historie OBO Bettermann hledejte níže v souvisejících odkazech!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933