Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Historie nejstaršího velkoobchodu na Kladensku


Document Actions
Historie nejstaršího velkoobchodu na Kladensku
Velkoobchodních prodejen je v České republice mnoho, ovšem těch kultovních, založených na tradičním osobním přístupu zase tolik není. Většinou v každném regionu nalezneme oblíbené prodejny a ty ostatní. Podívejme se na jeden kladenský, který vznikl krátce po revoluci, prakticky z ničeho. Pokud vás zajímá, jak a z čeho tento velkoobchod elektroinstalačním materiálem v té době začínal, poslechněte si jejího zakladatele!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.02.2018
reklama

Tentokrát jsme s redakční kamerou a Jaroslavem Hajným z KOPOSu Kolín zavítali do Kladna. Pozornosti nám neunikl zakladatel nejstaršího porevolučního obchodu elektroinstalačního materiálu v okolí. Zajímalo nás, jak to vše kdysi začalo ...





Pokud vás zajímá jak Václav Kluc před téměř 30 lety začínal, dobře poslouchejte.
Václav Kluc
Já jsem v roce 1989 po revoluci pracoval na Generálním ředitelství ZSE Praha, který se blížil ke svému konci, bylo jasné, že to nepřežije a že se o sebe budeme muset nějakým způsobem postarat. Tak jsme si v srpnu 1990 založili živnostenské listy na obchodě technické služby. Tři kamarádi. Každý jsme dělali úplně někde jinde, ale vyšli jsme z Generálního ředitelství ZSE a začali jsme podnikat.

S jakým kapitálem tehdy disponoval?
Václav Kluc
Podnikání to bylo takové, že jsme se s manželkou domluvili, že posledních 6 tisíc, které jsme měli doma, že vložíme do tohoto podnikání.

Pro větší náhled kliknout!

Jak to bylo s prvními zákazníky? Sehnat na rozjezd první odběratele není jednoduché v žádném počátku.
Václav Kluc
Po práci jsem přijel z Prahy domů, jel jsem ke svým rodičům a v garáži jsem měl za prvních 6 tisíc nakoupený materiál, který jsem nabízel maloobchodním prodejnám zezačátku byly asi dvě nebo tři a jim jsem vozil zboží. Takhle jsme začínali. Jedna montážní firma se mnou spolupracuje do dneška. S tou jsem začínal a do dneška s ní spolupracuji. Dá se říct, že hned v roce 1990 jsme byli v kontaktu s firmou, o které mluvím, protože bydlel nedaleko v Rozdělově ve věžáku. A já jsem mu večer naložil zboží do auta a odvezl mu to domů a on z toho montoval. Pak se to začalo nabalovat, dalších 5-10 menších firem, my jsme je neoslovovali velké firmy, protože jsme neměli finanční zdroje na to, abychom měli tak velké zásoby, abychom je mohli kdykoliv a čímkoliv zásobit. Neměli jsme ani prostory, kde bychom to mohli mít, takže my jsme žili v jednoduchých obchodních vztazích, podle jijich poptávky se to shánělo, vozilo. Bylo to velmi jednoduché, my jsme byli celkem od začátku velmi spokojení, protože se tam začali tvořit dobré obchodní kontakty.

Manželka mi dělala drobné účetnictví, já jsem byl tenkrát ještě zaměstnaný, nějaký čas jsem pak pracoval v ČKD DIS a pak jsme se spojili s jedním velkoobchodem, který tu také začínal. Měli jsme spolu sdružení a spolupracovali jsme. To byl počátek jednoduché obchodní činnosti, tak jako řada dalších a dalších lidí, kteří takhle začínali. Z nějaké garáže, místnosti. My jsme se pak rozešli, já jsem začal sám, bylo to kruté, protože jsem byl jen s manželkou na nákup zboží  pro další prodej, protože já jsem nemohl kamkoliv si pro to dojet. Takže jsme začali, já a manželka a jeden zaměstnanec, který dojížděl asi z 15km vzdálené vesnice k nám.

Po revoluci se na českém trhu objevilo hodně značek instalačního materiálu. S kterými Václav Kluc tehdy obchodoval?
Václav Kluc
Volili jsme si sami sortiment, ke kterému jsem měl blízko z působení ZSE Praha,  to byly vypínače, Kopos Kolín, a další běžný sortiment. ABB, Jablonec atd. to co jsme technicky znali, znali jsme to z hlediska upotřebitelnosti, měli jsme určité kontakty na lidi, kteří si vytvořili své vlastní velkoobchody s tímto zbožím, takže jsme od nich začali nakupovat a začali prodávat. Začátek byl postavený na konktaktech, které jsme měli se svými bývalými spolupracovníky, nebo i s lidmi z Elektoodbytu atd., ale pořád to byli naši spolupracovníci. A s lidmi, kteří byli v tomto místě jsme oslovili a začali prodávat.

Pro větší náhled kliknout!

A v čem to bylo v tehdejší době podle Václava Kluce jednodušší?
Václav Kluc
Tenkrát to bylo jednodušší především v tom, že konkurence nebyla tak místně rozsáhlá jako teď. Na Kladně jsou 4 velkoobchody. To je na tak malé město poměrně dost.

Václav Kluc má na elektronické nakupování elektroinstalačního materiálu pohled z vlastní praxe.
Václav Kluc
Já nejsem proti e-shopům, které to prodávají, ale faktem je, že se u nás vyskytují případy zákazníků, kteří si nechali poslat nějaké výrobky. Přijdou jim, neví s nimi rady, přijdou sem, abychom jim s tím poradili. A my jim řekneme „bohužel technicky vám k tomu nemůžeme nic říct, protože k tomu nic nemáme, žádné garance, že to nemáte kompletní to je chyba vašeho dodavatele, kterého jste si zvolili, který se spoléhá na to, že jste mu ze e-shopového katalogu vybrali nějaké součástky, objednali jste si je. Že to není kompletní, že vám to nebude fungovat tak, jak má to už oni nestudují. Když někdo přijde s LEDkovým páskem, říkám, že je potřeba, abyste měli tuto lištu k tomu, která vám pásy chladí, je to potřeba takhle a takhle namontovat, trafo musí mít takovou kapacitu, aby se výkon spolehlivě přenesl do pásku a neblikalo to. Pokud byste chtěli, i taková jde, doplňková záležitost, k tomuto přidat, támhle přidat. Ale s tím rozebíráme jeho technický problém pro splnění účelu, který on očekává.

Pro větší náhled kliknout!

Jaká je vlastně definice velkoobchodu? Jak Václav Kluc vidí svou pozici v tržním obchodním řetězci?
Václav Kluc
Bereme dva hlavní okruhy celého prodejního cyklu, který existuje. Na jedné straně je náš odběratel, na prvním místě, a dodavatel na druhém místě, naše práce je, abychom mezi tyto dvě strany, které se třeba nikdy nesetkali, abychom dali spojující činitel, aby to nebylo to, že by nás to rozdělilo. Ani na jednu stranu, ani na druhou stranu. Potřebujeme to vhodným způsobem skloubit k sobě. To jsou 3 časové hranice, které jsou potřeba podle našeho názoru dodržovat.

Jaroslav Hajný prozradil, jakým způsobem se kdysi s Václavem Klucem seznámil.

Jaroslav Hajný
Pana Kluce znám 15 let. Pan Kluc nás oslovil, když jsme vystavovali v Praze na Amperu, tak přišel se svou dcerou a ptal se na novinky. Nejspíš jsme si padli do oka, poprosil mě o to, jestli bychom se jim jako Kopos nemohli věnovat stran technického poradenství a informací o novinkách a protože jak už z rozhovoru bylo patrné, byl to velice sympatický, znalý pán, naše filozofie je vycházet vstříc těmto požadavkům, tak jsem ho začal navštěvovat.



My už víme, že tuto prodejnu na Kladně čeká stěhování do nových prostor, kde i nadále lze očekávat vstřícný osobní přístup k zákazníkům, tak, jak je po léta v tomto oblíbeném obchodě zvykem. Aktuální informace o tomto prodejci hledejte na adrese www.kluc.cz!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KLUC - ELEKTROMATERIÁL s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933