Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

#EH: Elektřina od Williama Lawrence Bragga (1940)


Document Actions
#EH: Elektřina od Williama Lawrence Bragga (1940)
Máte rádi staré historické publikace o elektrotechnice? Já rozhodně. Tento titul je jedním z mnoha, který zeširoka popisuje elektrotechnické fyzikální jevy a současně reflektuje tehdejší stav elektrifikace na našem území. Tento typ literatury doporučuji všem elektrotechnickým badatelům, kteří pátrají po příčinách či jiných než dnešních způsobech vysvětlení teoretické problematiky. No posuďte sami, že jsou ty perokresby názornější než dnešní fotografie?
Miroslav Minařík, ze dne: 9.04.2015
reklama


Staré knihy o elektrotechnice prostě miluji. Když se do nich člověk začte, nejenže stále komparuje své znalosti, ale také tehdejší podání látky s podáním dnešním. Pohled na tehdejší obsah učebnic a vzdělávacích knih je trošku úsměvný, protože tehdy byla elektrotechnika v počátcích. A tak tehdejší kapitoly jsou dnes samostatná průmyslová odvětví.


Možná někdo namítne, že číst tak staré knihy je nesmysl. Vždyť mnoho z uváděných informací se dnes vysvětluje jinak, moderněji. To je zajisté pravda. Dnes jsme zasypaní takovým množstvím dat, že nejsme schopni je přečíst, pochopit, analyzovat a použít. Pokud se v nějaké části elektrotechniky zastavíte a nerozumíte dnešnímu výkladu, je často opravdu praktické se podívat, jak tu "složitost" vysvětlovali naši předci inkoustovými pery.

 
Pro větší náhled klikněte!


Knihu, kterou jsem dostal na letošním sletu Clusters v Brně, popisovat podrobně dost dobře opravdu nejde. Její autor byl uznávaný fyzik William Lawrence Bragg (1890-1971). Kniha byla vydána Školním nakladatelstvím v Praze za války v roce 1940 překladem Antonína Šimka.


Pro větší náhled klikněte!

Velice se mi líbí autorova poznámka o použití technických výrazů (zde). Tato stať je poplatná dodnes. Uznejte sami, pokud sledujeme některá sdělení médií, jsou výroky redaktorů jednou k smíchu a jindy zase k pláči.

Co se v knize dozvíte
Autor popisuje termín elektřina (elektrické náboje, kladná a záporná elektřina, siločáry, potenciál, kondenzátory, stroje k výrobě elektrických nábojů). Poté pokračuje kapitolou, jak se pohybuje elektřina (Voltův sloup, tepelný účinek elektrického proudu, vysvětlení elektrického proudu, proud z elektrické baterie, elektrolytické vedení nebo průchod proudu volným prostorem). Následně se tematicky přesouváme na motory a dynama (magnetismus, vznik magnetických polí elektrickým proudem, ampérmetry a voltmetry, elektrický motor, vznik elektrického proudu magnetickými poli, dynamo, protielektromotorická síla, derivační a sériové buzení). Z teorie fyziky se přesuneme k zásobování odběrných míst elektřinou (jak pracuje přenosová soustava, elektrické jednotky, střídavý proud a proč jej používáme, transformátory, vířivé proudy, elektroměry, elektrárny, zatížení elektráren, magistrála, transformační a spínací stanice).

Další kapitola je trošku off-topic, pojednává o telegrafech a telefonech. Přesto jde o zajímavou pasáž, samozřejmě dnes již technicky přežitou. Poslední kapitolu o oscilačních elektrických obvodech bych přiřadil opět k fyzikálním teoriím. Ovšem vše je vysvětleno takovým příjemným, byť dnes "prehistorickým" způsobem. :-)

Kdo bude knihu shánět
Nejspíš to nebude elektromontér v praxi, ale zvídavý a hloubavý elektrotechnik na začátku či na konci své odborné dráhy. Je otázkou, kde po knize pátrat. Že by zde?

Líbí se vám takové staré knihy?
Dejte nám vědět o podobných kouscích v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933