Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Hermetické akumulátory v praxi


Document Actions
heraku_3.jpg
Kolik znáte druhů akumulátorů? Jak se který akumulátor má správně dobíjet. Také je dobré vědět, jak je to s ekologickým likvidováním těchto zdrojů. Pokud chcete mít přehled o druzích tohoto sortimentu, přečtěte si základní anotaci publikace na toto téma....
Jan Lojkásek, ze dne: 8.06.2004
reklama
Vedle přehledu a rozdělení elektrochemických zdrojů proudu jsou v knize popsány základní vlastnosti hermetických akumulátorů, vysvětleny důležité pojmy a uvedeny odkazy na platné normy. Podrobně jsou popsány hermetické NiCd, NiMH a lithiové akumulátory, podmínky pro jejich používání a uvedena doporučení pro volbu vhodného napájecího zdroje s ohledem na uvažovaný způsob aplikace. Zvláštní pozornost je věnována nabíjení hermetických akumulátorů, volbě vhodných nabíjecích metod a nabíječů, protože správný způsob a podmínky nabíjení mají rozhodující vliv na životnost, spolehlivost a další vlastnosti těchto baterií. Čtenář je seznámen s funkcí elektronických obvodů, které se stávají nedílnou součástí akumulátorových baterií. Pozornost je zaměřena i na ekologické aspekty používání akumulátorových baterií. Zmíněny jsou legislativní a další závazné předpisy platné jak v ČR, tak i v EU.

V knize jsou uvedeny příklady z praxe, které odhalují nejzávažnější chyby při používání hermetických akumulátorů. Ty jsou objasněny jak z hlediska příčin, tak i z hlediska jejich následků. Pozornost je věnována i bezpečnostním rizikům při neodborné manipulaci s akumulátorovými zdroji.

Kniha je doplněna řadou přehledných grafů a tabulek usnadňujících orientaci v problematice.
Hlavní snahou autorů je usnadnit uživatelům hermetických akumulátorů a konstruktérům elektrotechnických výrobků orientaci ve stále se rozšiřujícím sortimentu akumulátorů, usnadnit volbu optimálního typu napájecího zdroje, doporučit vhodné způsoby jeho nabíjení, skladování a ošetřování. Kniha by měla pomoci i při hodinách fyziky, aby se nastupující generace nemusela učit věci, které jsou již několik let nebo i desítek let zastaralé.

Název: Hermetické akumulátory v praxi
Autoři: Ing. Jiří Marek, CSc., Luděk Stehlík
Svazek 71, základní edice ELEKTRO

Formát A5, 140 stran, 64 obrázků, 14 tabulek
ISBN 80-86230-34-1

Kniha je již vyprodána!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933