Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HAGER: Novinky v chráničích, požárních hlásičích a svorkovnicích


Document Actions
HAGER: Novinky v chráničích, požárních hlásičích a svorkovnicích
Čtyřpólový chránič s nadproudovou ochranou, u něhož nezáleží na tom, zda je N pól vpravo či vlevo, ale také kouřový hlásič s dobou chodu 10 let, který splňuje označení Q Label. To jsou jen některé z novinek, které společnost Hager Electro představila na mezinárodním veletrhu AMPER 2016. Co všechno je v sortimentu Hager nového, se dozvíte ve videorozhovoru s produktovým managerem Štěpánem Tycem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.06.2016


S čím přišel Hager na veletrh AMPER 2016?




Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Chtěl bych v našem veletržním studiu přivítat zástupce firmy Hager. Je to firma, která sice v letošním ročníku nemá stánek, ale přesto by se nám, pan Štěpán Tyc, chtěl pochlubit několika novinkami z produkce firmy Hager.

Štěpán Tyc:
Dobrý den. Rád bych vám dneska představil nový produkt. Ten produkt je čtyřpólový chránič s nadproudovou ochranou. Pro běžného elektrikáře takzvaný kombík. Zajímavost toho produktu je kompaktnost. To znamená, že při rekonstrukcích nebo nových instalacích odpadá dodatečný prostor pro montáž k chrániči jističe a je to řešené v jednom těle. Tento prvek je ve zkratové odolnosti 6kA, takže pro běžné bytové potřeby. Od léta bude v dodání i přístroj 10kA. Zajímavost je tato, že chránič je opravdu čtyřpólový. Všechny póly toho jističe jsou jištěny proti zkratu. V případě poruchy pomocí nadproudu tady vyběhne takový terčík, takže je tam i dodatečná signalizace chybového hlášení. Tento prvek se dělá v charakteristice B a C a je samozřejmě v proudu od 6A do 40A, takže pokryje opravdu velkou škálu požadavků, kde je potřeba. Výhodou je opravdu kompaktnost, úspora práce, nemusí se zvětšovat rozvaděč, stačí se vyměnit v rozvaděči. Další prvek, který bych chtěl tady ukázat.

Elektrika.tv:
Jestli můžu, já bych zde ještě takovou maličkost. Koukám, a nevidím označení pólu N. To znamená, že nemusíme řešit takové ty problémy, viz vystřihnout a na hřeben nebo co?

Štěpán Tyc:
Ne, ne, přesně. Výhoda tohoto prvku tím, jak jsem říkal, je čtyřpólový. Opravdu, všechny čtyři póly jsou jištěné, tak je nám jedno, jestli N pól je vpravo nebo N pól je vlevo. Ten přístroj si poradí s oběma stranami s tím, že ten N pól je chráněn také proti zkratu. To znamená, že nejenom odpínaný při výpadku, ale je chráněn i proti zkratu. Takže výhoda opravdu pro instalaci. Samozřejmě ve vlevo jak jsme zvyklí tady v Čechách, tak je to takto udělané.

Elektrika.tv:
Takže jsou to čtyři plnohodnotné pracovní vodiče. Čtyř plnohodnotné pracovní póly.

Štěpán Tyc:
Samozřejmě důležité je testování. My deklarujeme, že testovat se tento chránič má jednou za půl roku. To znamená, že jednou za půl roku po připojení se má zmáčknout test tlačítko, aby se zkontrolovala správná funkčnost toho prvku. To znamená, ale tato funkce je potřeba dělat u všech proudových chráničů naší společnosti.

Elektrika.tv:
Samozřejmě.

Štěpán Tyc:
Dále bych vám tady představil, mám tady nové kouřové hlásiče. Naše společnost dělá delší dobu kouřové hlásiče. Přišli jsme teď s novými kompaktníma zmenšenýma variantami. Tady máme dva typy. Rozdíl v typech je v době zálohy chodu baterií. Jedná se o autonomní kouřové hlásiče, to znamená, že mezi sebou nekomunikují, pouze řeší ochranu proti požáru v jednotlivých místnostech. Je tady jeden typ, který je se zálohou baterie 5 let. Je ta baterie třívoltová, je výměnná a druhý typ, který má zálohu doby chodu 10 let a baterie je nevýměnná. Po těch deseti letech hlásič oznámí, že baterie byla vybita a dojde vlastně k výměně celého kouřového hlásiče. Ty kouřové hlásiče splňují všechny evropské normy, ale navíc ten desetiletý chránič splňuje označení Q-label, to je značka, která je teď v Německu vyžadována od nového roku. A je požadavek pro stavby, kde je vyšší počet osob a podobně se zdržuje označení Q-label. To znamená, že do místnosti v Německu, kde je potřeba dávat kouřový hlásič, musí být to označení. Výhoda opravdu pro třeba výrobce, co vyrábí kontejnerové domy nebo dělají nějaké rekonstrukce v zahraničí převážně v Německu. Tento chránič splňuje veškeré požadavky. Samozřejmě, že tento kouřový hlásič má další funkce. Samozřejmě vám může signalizovat zanesení čidla, může vám signalizovat vybití baterie nebo další provozní nedostatky. A samozřejmě, když se stane to, že vám v noci začne houkat hlásit, že je potřeba vyměnit baterii, tak nebudete chodit po bytě a hledat baterii, takže si můžete krátkým stiskem ten hlásič na 8 hodin deaktivovat a můžete ráno po probuzení dojít k výměně baterie. Samozřejmě ten hlásič na to pamatuje a samozřejmě po těch osmi hodinách vás znovu začne upomínat, že máte tu baterii vyměnit nebo, že ten kouřový hlásič máte vyčistit a dělá to až 7 dní v kuse. To znamená, že vy můžete během sedmi dnů odkládat to vyčištění nebo výměnu baterie. Potom už jste nuceni tu baterii vyměnit.


Elektrika.tv:
Dobře, když bych měl ten chránič někde v prostoru, kde se bude něco dít, u čeho předpokládám, že mi to bude falešně hlásit. Můžu s tím něco udělat preventivně?

Štěpán Tyc:
Přesně tak. Tento kouřový hlásič má i tu funkci, že můžete ho odstavit. Na dobu dvou hodin ho můžete krátkým stiskem odstavit, to znamená, kdyby docházelo v místnosti, kde je instalovaný k nějakým prašným činnostem nebo víte, že bude se kouřit, respektive něco, co by inicializovalo ten kouřový hlásič. Můžete ho na dvě hodiny krátkým stiskem deaktivovat. Samozřejmě v momentě, kdy víte, že budete nějakou rekonstrukci v té místnosti, doporučujeme ten kouřový hlásič demontovat a schovat ho a po té rekonstrukci ho tam vrátit zpět.

Elektrika.tv:
Samozřejmě, abychom ho zbytečně neničili zaprášením.

Štěpán Tyc:
Přesně tak. On samozřejmě by měl mít nějaké čištění, mělo by se vyfukovat do vysavače po čase. On si sám řekne, co je potřeba, aby se s ním dělo. Má takovou věc zajímavou, protože samozřejmě nepředpokládáme, že se bude montovat jenom v obytných místnostech někde v rodinných domech, ale třeba v hotelích nebo veřejných prostorech, tak má tam i možnost zamknutí toho kouřového čidla proti demontáži, proti ukradení. To znamená, že bez použití nástroje ten kouřový hlásič nelze sundat ze stropu. Letos chystáme ještě takovou novinku, toto jsou, jak jsem říkal autonomní hlásiče kouře bateriové, ale budeme mít teď letos v nabídce i bateriové kouřové hlásiče, které dokážou komunikovat mezi sebou a dají se propojit až 40 kusů. Určitě navštivte naše stránky, dozvíte se více. Více informací.

Elektrika.tv:
Takže když by mě třeba hořelo na půdě, kde budu mít chránič, tak to uslyším v jiné místnosti, kde zrovna budu.

Štěpán Tyc:
Samozřejmě přesně tak, když budete mít ty kouřové hlásiče ty komunikující mezi sebou, tak si je můžete mezi sebou propojit. To znamená, bude-li vám hořet na půdě nebo bude-li se vám usazovat nějaký kouř v garáži, tak vám to třeba v ložnici v noci bude signalizovat, že víte, že se děje něco. Samozřejmě tam jsou ty zvukové a akustické signály trošku jiné. Vy rozeznáte, jestli v té místnosti se děje nějaký poplach nebo v nějaké další, abyste rozeznali, kde vlastně ta závada vznikla. Takže to jsou nové kouřové hlásiče. Opravdu doporučuji navštívit naše stránky. Jsou designově zajímavé, neruší na stropě, určitě se vám budou hodit. Takže tak.


Elektrika.tv:
Dobře. Jakou další novinku jste přinesl?

Štěpán Tyc:
Novinku, co jsem si dokázal ještě přijít je naše rozbočovací svorkovnice. Tady jsem si přinesl teda tu největší. Je to rozbočovací svorkovnice čtyřpólová pro 160 ampér s tím, že usnadní rozbočení ve větších rozvaděčích pro rozbočení vícero kabelů na potřebné přístroje. Určitě znáte, máme samozřejmě v našich rozvaděčích připojovací šíny, máte tam sběrnicové systémy, které ty rozvaděče vám samozřejmě zaberou velké místo, jsou na větší proudy, jsou na 250, na 400A. Ale ne vždycky zákazník potřebuje takovéto proudy nebo takovouto kapacitu těch připojovacích šín. Proto jsme udělali takovéto modulové boxy. Toto je čtyřpólový do 160A s tím, že k těm připojovacím blokům se dá dokoupit přídavná hand svorkovnice. Dělá se to ve variantě ještě 125A a dělá se to ve variantě 100A. Samozřejmě rozměrově je to menší, ale stále je to furt prvek, který se dá na din lištu. Co jsem si nepřinesl za novinky, ale chtěl bych vás na to upozornit. Určitě navštivte naše stránky, měly by běžet dole pod námi doufám.

Elektrika.tv:
Ano, máme je dole v titulku.

Štěpán Tyc:
V titulku, skvělé. Takže navštivte naše stránky, určitě se podívejte na naši pětiřadou voltu. To je náš bytový rozvaděč, který je zapuštěný pod omítku nebo do těch příček a má kapacitu 60 modulů. To znamená, už větší bytový, pro větší byty nebo nějaké menší rodinné domky dokážou pokrýt tímto rozvaděčem. V této variantě jsme udělali i multimediální rozvaděč, kde můžete vlastně dát společnou instalaci jak silových prvků, tak třeba datových, když chcete rozvést wifi apod.

Elektrika.tv:
Dobře, takže to je jistě správná cesta, že na webových stránkách si zájemci dokážou zájemci najít spoustu dalších informací, které se nevejdou do desetiminutového rozhovoru, takže závěrem možná jenom pár slov, jestli je možné získat nějaké informace i třeba na nějakých školeních nebo prezentacích.

Štěpán Tyc:
Určitě. Samozřejmě všechny informace o našich školeních najdete na našich webových stránkách. Letos na jaře v květnu chystáme takovou tour, kde budeme dělat školení na takzvaný easy systém. Takže tímto vás určitě zvu. Budeme prezentovat jak v Brně, v Liberci, budeme i v Ostravě, takže určitě se podívejte na naše stránky a přihlaste se na toto školení. Je zcela zdarma a můžete se podívat na naše školení. Jinak chystáme nový showroom a tam budeme pořádat školení i na naše produkty, to znamená, nejenom informace o novinkách, ale i ohledně postavení nového rozvaděče podle nové normy 61439, určitě se podívejte, máme spoustu informací.

Elektrika.tv:
No tak to byla jistě spousta zajímavých informací, za které vám děkuji a děkuji vám za rozhovor.

Štěpán Tyc:
Díky moc, na shledanou.


O HAGER Electro

Hager je více než 50 let specialistou na elektrické instalace v bytových a komerčních objektech. Díky široké nabídce v oblasti rozvaděčových systémů, systémů pro ukládání vedení a řízení budov dokáže nabídnout kompletní řešení dle zákazníkových potřeb. Výrobky se vyznačují vysokou kvalitou, jednoduchou instalací a snadným ovládáním. Provázanost s kvalitními službami v oblasti technického poradenství a zákaznického servisu je samozřejmostí.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů Hager zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Hager Electro s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933