Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HAGER point#6: Kouřové hlásiče


Document Actions
HAGER point#6: Kouřové hlásiče
Proč instalovat hlásiče kouře? Jaké existují varianty a následné možnosti? Jak je to se zárukou přístroje a baterie? Dá se baterie vyměňovat? Co je to Q label? Jak zjistím, že kouřový hlásič funguje jak má? Potřebuji k hlásičům nějakou požární ústřednu nebo hlásiče spojovat s centrálním pultem PO? Nebude hlásič reagovat na kouř z krbu nebo kuchyně? Pokud máme více hlásičů a budou všechny houkat, jak zjistím kde vlastně hoří?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.05.2017


Od té doby, co vznikla povinnost vybavit elektroinstalaci domu požárními hlásiči je náš trh zaplaven nepřebernými alternativami. Podívejme se blíže na ty od renomované značky HAGER.



HAGER v tomto případě nabízí autonomní přístroje, které nepotřebují být připojeny k dalším systémům, ale u některých typů je připojení možné. Jde o čtyři možné alternativy kouřových hlásičů.

Hlásiče se primárně instalují do únikových zón a je pak na uživateli, která další místa chce mít pod kontrolou. Mohou se instalovat i do veřejných prostor, kde se předpokládá pohyb náhodných osob. Proto je v konstrukci upevnění přístroje možnost demontáže pouze za použití nástroje.
Vnitřní elektronika provádí vlastní testování funkcí a včas informuje o nízkém stavu akumulátoru nebo o nedostatečné síle kontrolního paprsku.

Základní verze hlásiče má záruku 10 let, ovšem s vyměnitelnou baterií. Ta sama má záruku 5 let. Funguje na bázi optoelektroniky, kdy snímací hlava kontroluje průchod paprsku. Pokud jeho intenzita nemá požadované parametry, hlásič spouští poplach. Základní provedení hlásiče má primární funkci detekci kouře bez možnosti spojení s jinými přístroji a umožňuje například při flambování v kuchyni nebo zatápění v kamnech, ručně oddálit signalizaci poplachu. Výhodou u základního typu je jednoduché a velké provedení tlačítka, kterým oddalujete poplach. Tlačítkem je totiž kryt hlásiče sám a jeho stiskem spínáte funkci.

Další verze základního typu se liší tím, že certifikovaná, označená Q labelem. Technický rozdíl je v akumulátoru, který není vyměnitelný. Jeho životnost je shodná s životností kouřového čidla 10 let.

Všechny hlásiče jsou certifikovány dle normy ČSN EN 14604:2005, avšak hlásiče s označením Q-label jsou dodatečně certifikovány na vícero parametrů, které tato norma standardně nepožaduje

Druhý velikostní typ je objemnější proto, že se již umí bezdrátově spojovat s dalšími podobnými hlásiči. Tak můžete zajisti hlídání například dílny, ložnice, garáže nebo patra zasíťováním hlásičů tak, aby v případě události byly slyšet všechny instalované detektory v budově. Hlásič vyhlašující poplach má 85db, ostatní, pokud jsou s ním propojeny, hlásí jeho stav nižší úrovní a jinak modulovaným tónem. Oddálit signalizaci požáru lze v tomto modelu také jakýmkoliv dálkovým infračerveným ovladačem. Navíc u tohoto typu budete informování o špatném stavu elektroniky a baterie pouze ve dne, protože systém rozpoznává den a noc. Tento typ je opět certifikován a označen Q labelem a záruka je společná 10 let na přístroj i akumulátor. A posledním bonusem je i poziční LED osvětlení kouřového čidla, které se rozsvěcí buď ručně nebo při vyhlášeném poplachu.

Poslední varianta je shodná s předchozí, ale je navíc duální. Snímá kromě kouře i zvýšenou teplotu. Je zde i možnost systémového vypnutí detekce kouře a ponechat přístroj pouze ve funkci hlásiče zvýšené teploty. Tato alternativa se používá v místnostech, kde se s kouřem provozně počítá. Například kuchyně nebo místnosti s krby.

Předchozí článek o hlásičích zde.



Pokud hledáte seriózní provedení protipožárního hlásiče, na který se chcete opravdu spolehnout,
získejte více informací vyžádaným katalogem

těchto produktů HAGER!

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Hager Electro s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933