Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Grafické značky pro schémata a pro použití na předmětech


Document Actions
Grafické značky pro schémata a pro použití na předmětech
... používání mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinné a výkonné přípravě dokumentace pro produkty a instalace, stejně tak jako ke zvýšení pochopení dokumentů, tudíž k růstu úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak v globálních odbytištích ...
Josef Rýmus, ze dne: 15.05.2007
reklama

Grafické značky pro schémata
Používání mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinné a výkonné přípravě dokumentace pro produkty a instalace, stejně tak jako ke zvýšení pochopení dokumentů, tudíž k růstu úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak v globálních odbytištích. IEC 60617 Graphical symbols for diagrams. Tato norma, publikovaná v podobě databáze přístupné na webu, je už dlouho řádně zažitá a realizovaná ve většině zemí a regionů na světě; umožňuje snadnější přístup, ale také kvalitnější- rychlejší- obsluhu. Zmíněná databáze obsahuje v současné době 1 750 grafických značek shodujících se s veškerou předchozí tištěnou publikací.

Odbytiště pro normy v této oblasti je tradičně ve společnostech zabývajících se navrhováním a projektováním pro elektrotechnická zařízení, systémy a instalace. S použitím CAD systémů je v dnešní době možné objevit nové odbytiště a to sice dodavatele CAD systémů. Toto však bude vyžadovat, aby se značky dodávaly elektronicky jako edice těchto značek s připojenou funkčností jednoduše adaptovatelnou a zpracovatelnou v různých návrzích a projekčních systémech. Základní pravidla pro navrhování grafických značek v této souvislosti jsou ustanovena v ISO 81714-1 a IEC 81714-2 a -3.

Společná taktika ISO/IEC na poli technické dokumentace produktů, což zahrnuje společné obecné principy pro tvorbu grafických značek pro použití v technické dokumentaci produktů a koordinovaná normalizace těchto značek. To může vyústit ve společné mezinárodní normy grafických značek, o kterých se plánuje, že budou široce používané v elektrických a neelektrických aplikacích.

IEC 61286 Information technology- Coded graphic character set for use in the preparation of documents used in electrotechnology and for information interchange, specifikuje soubor grafických znaků pro použití v elektrotechnických schématech.

IEC 61352 Mnemonics and symbols for integrated circuits, a IEC 61734 Application of IEC 60617-12 and IEC 60617-13 standards, jsou technické zprávy (IEC TR), které podporují použití IEC 60617-12 a -13 (binární logiku a analogické elementy).

Grafické značky pro použití na předmětech
Použití mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinnému, výkonnému a bezpečnému použití produktů, a tedy zvýšení úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak globálních odbytištích. Mezinárodně normalizované grafické značky zlepšují použití a bezpečnost produktů, a tedy přispívají ke zvýšení objemů prodeje.

SC 3C vyvíjí nové značky pro výrobce zhotovující předměty pro hlavní spotřebitele a profesionální oblasti, např. všeobecně známé domácí přístroje, audio/video zařízení, zařízení zpracovávající data a lékařská vybavení; značky SC 3C publikované jako IEC 60417, Graphical symbols for use on equipment, oslovují jak specialisty tak i veřejnost.

Pro podporu správy IEC 60417 byla tato norma předělána do formy databáze on-line přístupné přes Internet. Norma je obsahem této databáze. Což umožňuje nejen lepší přístup, ale i vylepšenou-rychlejší-obsluhu.

Norma je uložená v databázi, která zahrnuje nyní také značky z ISO 7000 (rovněž s názvem: Grafické značky pro použití na předmětech, avšak zaměřující se na neelektrické značky), což umožňuje podporovat a dělat běžná vyhledávání ve dvou databázích.

Shodně s rostoucím počtem lidí užívajících elektronická zařízení roste i důležitost práce SC 3C. Za účelem poskytnout vylepšené principy pro kvalitu a důslednost práce, IEC 80416 General principles for graphical symbols for use on equipment byla aktualizována ve spolupráci s ISO TC145.

Odbytiště pro grafické značky pro předměty je docela odlišné od toho pro grafické značky pro schémata. Značky pro předměty jsou výrobci přepsány a zavedeny na předměty a nejsou spojeny s jakoukoliv technickou funkčností při použití. Avšak to se může změnit když jsou použity na obrazovce, kde může být požadováno dynamické chování.

zpracoval: J. Rýmus
 ESiCCO Plzeň

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 23", který lze objednat za cenu 180,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933