Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Guma je guma... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.05.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Guma je guma...


gjgu_2.jpg
Podívejte se na vidlice a zásuvky v kaučukovém pouzdru společnosti ABB.  ...gumové vidlice a spojky, jsou zajímavé svou mechanickou odolností a některé z nich také svým poměrně vysokým stupněm krytí před vniknutím cizích těles nebo vody.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.05.2004

Jednou z novinek v nabídce ABB je řada šňůrových koncovek v krytu z termoplastického kaučuku. Tyto krátce, ale nesprávně řečené gumové vidlice a spojky, jsou zajímavé svou mechanickou odolností a některé z nich také svým poměrně vysokým stupněm krytí před vniknutím cizích těles nebo vody. Celkem nabízíme v této řadě pět typů výrobků.

Základními přístroji jsou vidlice typ 214.71 a pohyblivá zásuvka typ 214.74, obě 2P+PE, IP 40. Připojovací svorky všech přístrojů jsou šroubové a odlehčovací spona pro při­pojovanou šňůru je rovněž šroubová.
Kvalitní membránová vývodka, která splňuje požadavek krytí až IP 65 je součástí kaučukového pláště, a to jak u vidlic, tak u pohyblivých zásuvek. Šňůra doporučená k připojení je třížilová pryžová s měděnými ohebnými jádry do průřezu 1,5mm2 v provedení se zelenou/žlutou žilou, pro teplotní použití od -25°C do +60°C.

Uvedený typ šňůry nebo šňůry rovnocenné z hlediska použitých materiálů je doporučen pro všech pět typů výrobků této řady. Vedle již zmíněných dvou koncovek jde dále o vidlici typ 214.77 a s ní kompatibilní pohyblivou zásuvku typ 214.80. Spojením tohoto páru, u něhož jsou vidlice se zásuvkou opatřeny krytem s bajonetovým uzávěrem, je dosaženo výsledného krytí IP 65. Vysoký stupeň krytí předurčuje takovouto kombinaci pro použití ve venkovním prostředí, protože uvedené provedení minimalizuje riziko znečištění a promáčení vlastního elektrického spoje.

Zásuvka je navíc opatřena víčkem, kterým ji lze po rozpojení neprodyšně uzavřít a zajistit ji tak dokonale proti nepříznivým vnějším vlivům. Posledním výrobkem z řady je dvojnásobná pohyblivá zásuvka typ 214.83. Tato zásuvka je opatřena víčky a její krytí v uzavřeném stavu je IP 55. Elektrické parametry zásuvky jsou shodné s ostatními přístroji, tj. 16A, 250V AC. Stejně jako obě již zmíněné pohyblivé zásuvky této řady, je také tato zásuvka standardně vybavena dětskými clonkami. Barva všech výše uvedených přístrojů je dána jejich kaučukovým pláštěm, který je matný černý. Vidlice a pohyblivé zásuvky v kaučukovém pouzdru jsou uvedeny na str. 211 našeho katalogu 2004.

Ing. Lubomír Šrek

Recenzi katalogu ABB naleznete zde....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.