Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

GENERI: Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014


Document Actions
GENERI: Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014
Řešíte elektroinstalace v zónách se zvýšenou koncentrací výbušných plynů, par nebo prachů? A máte dobrý přehled o tom, jaké elektroinstalační prvky je možné provozovat v takovém prostředí? Podívejme se na katalog, který obsahuje zařízení navržená a konstruovaná způsobem, který za běžných provozních podmínek zamezí nebezpečí exploze. Tato zařízení jsou označována značkou Ex jako zařízení pro prostředí s nebezpečím výbuchu.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.11.2014
reklama


Generi znám snad již od doby, co je Elektrika Elektrikou, tedy od roku 1998. Možná ještě déle, ale až letos poprvé jsem zabrousil do Šumperku a zastavil se přímo ve firmě. Bylo pozdní páteční odpoledne, tedy nevhodná doba někoho zdržovat prohlídkou firmy, a tak jsme mou návštěvu s Václavem Kinštem pojali jako přátelský brainstorming. O tom, že by tu bylo co natáčet, není pochyb, ale to až někdy příště. Nakonec jsem si nezapomněl vzít Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014, na který se nyní krátce podíváme.




O čem katalog je
Pohledem do minulosti Generi zjistíme, že její podstata je nerozlučně spjatá s Ex prostředím. Proto se její portfolio točí kolem výroby a distribuce elektroinstalačních prvků do výbušných prostředí.

Co v katalogu nalezneme
Na pouhých šedesáti stranách najdeme poměrně hodně položek. Tedy ve stručnosti: Ex svorkovnicové skříně, Ex svorkovnicové přechodové skříně pro doly, Ex central stop tlačítka, Ex ovládací a indikační skříně, Ex rozvaděče, Ex přepěťové ochrany, Ex vývodky a zátky, Ex zásuvky a vidlice, Ex koncové spínače, Ex svítidla a doprovodné ohřevy.

  
Pro větší náhled kliknout!

Provedení
V barevném lakovaném obalu vyšší gramáže se skrývá 60 černobílých stran sešitých dvěma sponami. Na vnějším hřbetu jsou spony do tvaru, který umožňuje upnout katalog do pořadače.

Rozmístění informací

Není stejnoměrné a systematické jak bývá zvykem například u německých provedení. Tento katalog je sestaven technicky a pravděpodobně technikem. Převládají perokresby a schémata kontaktů nad fotografiemi. Těch bych co do množství přidal a zvýšil jejich rozlišení. Ovšem z hlediska potřebných podrobností se dozvíme vše podstatné.

Pro větší náhled kliknout!

Katalog je nadupán důležitými technickými informacemi. A ty jsou pro každého technika vždy přednější než designové provedení. Ovšem pro distribuci bych více myslel na komfort při orientaci a vyhledávání a nezapomínal na radu, že dobrý obal prodává. A nakonec, součástí podstaty každého obchodu je také emoční složka. Pokud chybí, jde o hendikep.

Ovšem Generi má emoční prvek zcela jinde!
Má totiž generálního ředitele jako málokterá firma. O tom, že je spontánní a otevřený světu, se přesvědčte sami v následujícím archivním videozáznamu.



Můj závěr
Ten, kdo se zajímá o projektování, instalace, revize či obchod v oblasti Ex prostředí, musí znát nejen předpisy, ale i dobře ovládat zbožíznalství. Nestačí pouze nadrilovat názvy a objednací čísla. Být dobrý v konkrétním oboru znamená znát spoustu souvisejících informací. A tak v případě výbušných prostředí je sortiment tuzemského výrobce Generi velice dobrý základ!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933