Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Funkční generátory


Document Actions
Funkční generátory
Pomocí funkčních generátorů lze teoreticky vytvořit jakýkoliv periodický průběh signálu. Povězme si, z čeho může být takový generátor složen, jaké má parametry a které principy vlastně lze využít pro generování kmitů ...
Přednášející, ze dne: 13.10.2010
reklama

Pomocí funkčních generátorů lze teoreticky vytvořit jakýkoliv periodický průběh signálu. Tento předpoklad je pro složitější průběhy omezen nutností použití digitálního zpracování signálu, převodníků A/D a D/A, paměti a čítače. Poměrně nákladná realizace takového generátoru je mnohdy zbytečná, stačí využít jednodušší elektrická zapojení, tedy analogové zpracování signálu. Tyto jednodušší funkční generátory jsou složené z elektronických obvodů - funkčního měniče, který umožňuje generovat např. pilové, trojúhelníkové, pravoúhlé a harmonické kmity, amplitudově a frekvenčně modulované signály. Frekvenční rozsah generovaných periodických signálů je v rozmezí od desetin Hz až do desítek MHz.

Funkční generátor může být složen z pasivních elektrických součástek, nebo může být alespoň z části tvořen integrovanými obvody. Pro generování kmitů lze využít princip lineárního vybíjení a nabíjení kondenzátoru, řízené zdroji proudu. Integrované obvody, které mohou být použity jako základní prvek funkčního generátoru, jsou např. obvody MAX038 (firma Maxim) nebo XR2206, XR8038 (firma Exar). Tyto integrované obvody obsahují funkční prvky a umožňují zpracování signálu, které je dále vysvětleno pomocí zapojení tvořeného elektrickými součástkami.

Princip generování a zpracování signálu funkčního generátoru je znázorněn blokovým schématem na následujícím obrázku. Generované průběhy periodického signálu z popisovaného základního funkčního generátoru mohou být obdélníkový, trojúhelníkový, harmonický.


Blokové schéma funkčního generátoru kmitů

Funkční generátor je složen z prvků upravujících generovaný signál:

  • multivibrátor,
  • integrátor,
  • invertor,
  • tvarovač.

Multivibrátor, nazývaný také astabilní klopný obvod, je generátorem obdélníkového signálu. Multivibrátory upravují generovaný nelineární trojúhelníkový signál na lineární obdelníkový signál.

Na schématu je uveden jednoduchý multivibrátor tvořený invertujícím komparátorem s hysterezí, který sleduje nabíjení kondenzátoru C. Tento kondenzátor je nabíjen přes rezistor R z napájecího stejnosměrného napětí +U. Dosáhne-li napětí kondenzátoru komparační úrovně, je komparátor překlopen na napětí -U a kondenzátor se vybíjí přes rezistor R. Poté se proces opět periodicky opakuje. Multivibrátor lze také realizovat pomocí integrovaného obvodu, např. I0 555, který lze použít pro periodické signály do frekvencí 20kHz.

Integrátor upravuje obdélníkový signál generovaný multivibrátorem na trojúhelníkový signál. Elektrické zapojení integrátoru lze vytvořit pomocí operačního zesilovače. Konstantní kladné napětí na vstupu generuje lineárně rostoucí průběh signálu na výstupu. Strmost průběhu je závislá na hodnotách kondenzátoru C a rezistoru R. Při obrácení polarity vstupního signálu na záporné konstantní napětí je kondenzátor C vybíjen a na výstupu dochází k postupnému lineárnímu klesání napětí. Tímto způsobem vzniká trojúhelníkový signál s lineárním průběhem.

Invertorem lze zrcadlově obrátit průběh zpracovávaného signálu. Elektrické zapojení invertoru lze vytvořit pomocí operačního zesilovače.

Tvarovač upravuje trojúhelníkový signál na harmonický sinusový signál. Při realizaci tvarovače je signál utlumen vždy po 30° sinusového průběhu signálu, ve kterých je signál přibližně přímo úměrný trojúhelníkovému průběhu signálu. Pro jednoduché řešení uvedené na obrázku, je tvarování rozčleněno na tři úseky v kladné a tři v záporné části signálu a využívá se vlastností diody pro tlumení výstupního signálu a změny charakteristiky přenosu signálu vždy od určitého hraničního napětí.


Blokové schéma funkčního generátoru kmitů

Mezi komerčně nabízená zařízení pro generování signálu pomocí funkčního generátoru patří např. Agilent 33220A, který lze použít pro generování základních průběhů signálů - sinusový, obdélníkový, pilový, trojúhelníkový, exponenciální průběh, impulzní a šumový. Navíc lze editovat jakýkoliv průběh signálu, který se uloží do paměti přístroje. Nastavitelné parametry jsou frekvence, amplituda, offset, činitel plnění obdélníkových impulzů. Je možné generovat rozmítaný signál na daném spektru frekvencí. Je možné modulovat výstupní signál amplitudovou a frekvenční modulací. Přístroj lze propojit s počítačem přes sériové rozhraní RS-232 nebo přes rozhraní GPIB, které je běžné u měřicích přístrojů.

Jako příklad jsou uvedeny parametry generátoru Agilent 33220A:

  • Amplituda 50mV-10V.
  • Offset ±5V ±2%.
  • Frekvenční rozsah:
    • sinus 100µHz - 15MHz,
    • obdélník 100µHz - 15MHz,
    • trojúhelník 100µHz - 100kHz,
    • pila 100µHz - 100kHz,
    • šum (gaussovský), šířka pásma 10MHz,
    • uživatelský průběh 100µHz - 200kHz až 5MHz podle délky průběhu signálu.

Tónové a audio generátory jsou určené pro audio a akustické aplikace. Tyto generátory obsahují následující prvky:

  • Generátor harmonického signálu v rozsahu 20Hz až 20kHz.
  • Rozmítaný generátor - generující signál na celém frekvenčním rozsahu.
  • Multitónový generátor - generování intermodulačního zkreslení a nelinearit.
  • Tónový pulz - měření odezvy přechodového děje.
  • Simulace problémů a poruch digitálního audio signálu.
  • Generování digitálních audio formátů.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933