Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Benjamin Franklin (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.06.1998
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Benjamin Franklin


Kdo to byl?
ze dne: 29.06.1998

Narozen 1706, zemřel 1790, americký politik, diplomat a přírodovědec. Ve své vědecké práci se zabýval elekt. jevy, několik let před Divišem konstruoval bleskosvod. Je původcem označení kladná a záporná elektřina.

životopis Benjamina Franklina
Troufám si tvrdit, že Benjamin Franklin byl nejuniverzálnější génius v celé historii. Pozoruhodných výsledků dosahoval v ještě širší škále oborů než proslulý Leonardo da Vinci. Ač to zní neuvěřitelně, Franklin udělal velmi úspěšnou kariéru alespoň ve čtyřech zcela odlišných oblastech lidského úsilí: v podnikání, vědě, literatuře a politice.
Jeho podnikatelská dráha, to byl klasický příběh o tom, jak se stal z chudáka boháč. Jeho rodiče v Bostonu zámožní nebyli a v mládí ve Filadelfii byl prakticky bez peněz. Když však překročil čtyřicítku, dařilo se mu dobře díky prosperující tiskárně, vlastním novinám a další podnikatelské činnosti. Ve volném čase mezitím studoval vědu a učil se čtyři cizí jazyky!
Jako vědec se nejvíc proslavil základním výzkumem zaměřeným na elektřinu a osvětlení. Také vynalezl několik velmi užitečných věcí, jako třeba Franklinova kamna, bifokálu skla do brýlí a bleskosvod. Poslední dva vynálezy se široce používají dodnes.
Své literární úsilí začal jako úspěšný novinář. Zanedlouho publikoval Poor Richard's Almanac (Almanach chudého Richarda). V něm se projevoval jeho neobyčejný talent na bystré poučky (Málokterý spisovatel nám zanechal tolik používaných rčení.) V pozdějších letech napsal vlastní životopis, jeden z nejslavnějších, jaké kdy byly napsány Dodnes je oblíbenou četbou.
V politice měl Franklin úspěch jako vysoký úředník (byl ministrem pošt
v koloniích a v té době poštovní služba vykazovala zisk!), jako zákonodárce (několikrát byl zvolen do pensylvánského zákonodárného sboru) a jako diplomat (v závažném období americké historie byl velmi populárním a úspěšným velvyslancem ve Francii). Mimoto byl jedním ze signatářů americké Deklarace nezávislosti a později členem ústavodárného shromáždění.
Rámec všech těchto oborů do určité míry přesahuje jeho pátá "kariéra" - podněcovatele vlastenectví a veřejné angažovanosti a organizátora. Byl například jedním ze zakladatelů první nemocnice ve Filadelfii. Pomáhal organizovat první hasičské sbory v koloniích a prosadil vytvoření městské policie. Také zorganizoval veřejnou knihovnu (první v koloniích) a vědeckou společnost (opět první!).
Jako my všichni měl Franklin starosti a prožil bolestné zklamání. Nicméně jeho život slouží jako pozoruhodný příklad, jak ho strávit co nejlépe - snad nejvýraznější příklad v historii. Po většinu z osmdesáti čtyř let se těšil dobrému zdraví. Pobyt na zemi měl dlouhý, vzrušující, užitečný, rozmanitý a vcelku šťastný.
Vzhledem k výše řečenému má člověk pokušení Franklina zařadit do hlavního oddílu těchto životopisů. Avšak prý žádný jeho příspěvek není dost významný, aby se Franklin mohl počítat mezi stovku nejvlivnějších osobností v dějinách. A podle mého názoru, ani kdyby se všechny jeho úspěšné činy sečetly.


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.